Substante si creme care pot ajuta in insuficienta venoasa cronica

In functie de simptomele tale si de gravitatea starii tale, medicul tau iti poate prescrie anumite medicamente pentru a trata insuficienta venoasa cronica (IVC) dar si o serie de unguente lotiuni si pansamente speciale pentru a trata ulcerul varicos.

Obiectivul principal al tratamentului este stoparea umflarii tesuturilor (edemului) si prevenirea ulcerelor venoase la picioare, leziuni inestetice si greu de vindecat, care pot prezenta si potential de infectare, greu de gestionat. Medicul tau iti poate sugera o combinatie ce consta in mai multe metode de tratament, in functie de varsta ta, de simptome si de alte caracteristici.

Exista mai multe tipuri de medicamente care pot fi folosite pentru a trata insuficienta venoasa cronica:

  • diureticele (medicamentele folosite pentru a atrage excesul de lichide din corp, prin intermediul rinichilor) ar putea fi folosite pentru a reduce edemul (umflarea prin acumulare de lichid);
  • aspirina poate fi prescrisa pentru vindecarea ulcerelor venoase de la picioare;
  • pentoxifilina, care imbunatateste circulatia sanguina prin vasele de sange, ar putea fi folosita in combinatie cu terapia compresiva, pentru a ajuta la vindecarea ulcerelor venoase de la picioare;
  • terapia cu anticoagulante (medicamentele prescrise pentru subtierea sangelui) ar putea fi recomandata pentru acele persoane care au probleme recurente cu venele de la nivelul picioarelor.
NEWSLETTER DEDICAT DOC

Medicul tau iti poate prescrie fie un antibiotic, pentru a trata infectiile sau ulcerele venoase, iar uneori, iti poate da anumite medicamente pentru a preveni formarea cheagurilor de sange.

Ingrijirea pielii picioarelor este esentiala

O buna igiena a pielii este extrem de importanta, tocmai de aceea, expertii spun sa iti mentii pielea hidratata, astfel incat sa nu se crape cu usurinta si sa nu se exfolieze. Daca pielea nu este crapata sau daca nu iese niciun fel de lichid in tesuturi, dar este inflamata, medicul tau iti poate recomanda o crema impotriva pruritului (mancarimilor), cum ar fi un produs care contine hidrocortizon (sub forma de unguent), o crema care contine oxid de zinc, pentru a-ti proteja pielea sau o crema cu proprietati antifungice, pentru a preveni astfel infectiile fungice.

Ulcerele sunt tratate cel mai bine cu odihna picioarelor si sisteme de bandaj compresiv.  Terapia compresivă trebuie utilizată cu prudență la pacienții cu boală arterială periferică coexistentă. Insuficiența arterială semnificativă trebuie tratată înainte de instituirea unui regim de compresie.

Pacienții ale căror ulcere nu răspund la compresie pot avea nevoie în cele din urmă de intervenție chirurgicală. Este important să înțelegeți că sclerozanții sunt folosiți pentru a gestiona venele păianjen și NU venele varicoase. 

Pansamentele speciale

Pielea care are scurgeri de lichid este tratata cu comprese umede si pansamente speciale. Daca ai ulcere venoase pe picioare, medicul dermatolog  iti va arata cum sa aplici bandaje sau faşe compresive stratificate, pentru a-ti proteja pielea si pentru a mentine circulatia adecvata.

Există o gamă largă de tipuri de pansamente disponibile care pot fi utilizate pentru tratarea rănilor, inclusiv a ulcerelor venoase ale picioarelor; unele dintre acestea și proprietățile lor sunt descrise mai jos. Pansamentele impregnate pot avea o serie de baze, cum ar fi spume sau alginați.

Pansamentele absorbante sunt aplicate direct pe rană și pot fi utilizate ca straturi absorbante secundare în tratarea rănilor cu exudare puternică. Exemplele includ Primapore (Smith & Nephew); acesta poate fi îndepărtat la îndepărtarea pansamentului sau îndepărtat prin irigare. Lipirea de un tampon de viscoză secundar crește absorbția. Exemplele includ: Curasorb (Covidien), SeaSorb (Coloplast) și Sorbsan (Unomedical).

  • Pansamentele cu acțiune capilară constau dintr-un miez absorbant de fibre hidrofile ținute între două straturi de contact cu aderență scăzută. Exemplele includ: Advadraw (Advancis) și Vacutex (Protex).
  • Filmele permeabile și pansamentele membranare sunt permeabile la vapori de apă și oxigen, dar nu și la apă sau microorganisme. Exemplele includ filmul transparent Tegaderm (3M) și OpSite (Smith & Nephew).
  • Pansamentele din spumă conțin spumă poliuretanică hidrofilă și sunt concepute pentru a absorbi exudatul plăgii și a menține o suprafață umedă a plăgii. Există o varietate de versiuni și unele includ materiale absorbante suplimentare, cum ar fi fibrele de viscoză și acrilat, sau particule de poliacrilat superabsorbant, care sunt acoperite cu silicon pentru îndepărtarea netraumatică. Exemplele includ: Allevyn (Smith & Nephew), Biatain (Coloplast) și Tegaderm (3M) spumă și pansamente neadezive.
  • Pansamentele impregnate cu miere conțin miere de calitate medicală despre care se presupune că are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii și poate fi utilizată pentru răni acute sau cronice. Exemplele includ: Medihoney (Medihoney) și Activon Tulle (Advancis).
  • Pansamentele hidrocoloide sunt de obicei compuse dintr-o matrice hidrocoloidă absorbantă pe o peliculă permeabilă la vapori sau un suport de spumă. Exemplele includ: Granuflex (ConvaTec) și NU DERM (Systagenix). Au fost dezvoltate și alternative fibroase care seamănă cu alginații și nu sunt ocluzive: Aquacel (ConvaTec).
  • Pansamentele impregnate cu iod eliberează iod liber, despre care se crede că acționează ca un antiseptic pentru răni atunci când este expus la exudatul plăgii. Exemplele includ Iodoflex (Smith & Nephew) și Iodozyme (Insense).
  • Pansamentele cu aderență scăzută și materialele de contact cu rana constau de obicei din tampoane de bumbac care sunt plasate direct în contact cu rana. Ele pot fi nemedicinale (de exemplu, pansament de tifon cu parafină, pansament de tifon salin) sau medicate (de exemplu, care conțin povidonă iodată sau clorhexidină). Exemplele includ pansament de tifon cu parafină, pansament BP 1993 și Xeroform (Covidien) - un amestec neaderent de vaselină cu 3% tribromofenat de bismut pe tifon cu ochiuri fine.
  • Pansamentele care absorb mirosurile conțin cărbune și sunt folosite pentru a absorbi mirosul rănilor. Adesea, acest tip de pansament este utilizat împreună cu un pansament secundar pentru a îmbunătăți absorbția. Un exemplu este CarboFLEX (ConvaTec).
  • Alte pansamente antimicrobiene sunt compuse dintr-un tifon sau pansament cu aderență scăzută impregnat cu un unguent despre care se crede că are proprietăți antimicrobiene (de exemplu, pansament de tifon cu clorhexidină (Smith & Nephew)). Alternativ, un pansament precum Cutimed Sorbact (BSN Medical) folosește un strat hidrofob pentru a lega microorganismele de suprafața pansamentului, permițându-le să fie îndepărtate de pe rană atunci când pansamentul este schimbat.
  • Pansamentele cu matrice care modulează protează modifică activitatea enzimelor proteolitice în rănile cronice. Exemplele includ: Promogran (Systagenix).
  • Pansamentele impregnate cu argint sunt folosite pentru a trata rănile infectate, deoarece se crede că ionii de argint au proprietăți antimicrobiene. Sunt disponibile versiuni de argint ale majorității tipurilor de pansamente, inclusiv pansamente impregnate cu argint (de exemplu, hidrocoloid de argint etc.). Exemplele includ: Acticoat (Smith & Nephew) și Urgosorb Silver (Urgo).
  • Pansamentele polimerice moi sunt compuse dintr-un polimer siliconic moale ținut într-un strat neaderent; acestea sunt moderat absorbante. Exemplele includ: Mepitel (Mölnlycke) și Urgotul (Urgo).

Agenți topici

Următoarele tipuri de agenți topici sunt luate in considerare ca posibile  intervenții:

  • Pasta de cadexomer-iod constă dintr-un polimer de amidon modificat, solubil în apă, care conține iod. Eliberează iod liber atunci când este expus la exudatul plăgii. Iodul liber acționează ca un antiseptic pe suprafața plăgii, iar cadexomerul absoarbe exsudatul plăgii și încurajează desprinderea. Exemplele includ: unguent și pulbere Iodosorb (Smith & Nephew).
  • Unguentul care conține colagenază este un unguent de debridare enzimatic. Se crede că colagenaza digeră colagenul din țesutul necrotic și contribuie la granulare și epitelizare (etapa finală a vindecării rănilor).
  • Hidrogelurile constau dintr-un polimer de amidon și până la 96% apă. Ele pot absorbi exudatul ranilor sau pot rehidrata o rană în funcție de nivelul de umiditate al plăgii. Hidrogelurile sunt adesea considerate a fi pansamente, dar sunt și de natură actuală. Sunt furnizate fie sub formă de foi plate, hidrogel amorf sau sub formă de margele. Exemplele includ: ActiformCool (Activa) și Aquaflo (Covidien).
  • Se crede că fenitoina locală promovează vindecarea rănilor printr-o serie de mecanisme, inclusiv stimularea proliferării fibroblastelor, facilitarea depunerii de colagen și activitatea antibacteriană.
  • Crema cu sulfadiazină de argint este o cremă antimicrobiană topică care este utilizată pentru a trata și a preveni infecțiile în răni prin deteriorarea membranelor celulare bacteriene. Exemplele includ Flamazine (Smith & Nephew) și Silvadene (Pfizer).

Antibioticele, doar in anumite cazuri

Antibioticele pot fi prescrise la o consultatie la flebolog sau dermatolog, pentru a indeparta infectiile de pe piele care au legatura cu insuficienta venoasa cronica, insa cauza de la baza acestor infectii trebuie tratata pentru a preveni recurenta. Infectiile mai in profunzimea pielii si ulcerele venoase ar putea fi, de asemenea, tratate cu antibiotice. Mergi la medicul flebolog, dermatolog sau chirurg cardiovascular  specializati in getsionarea ulcerelor varicoase daca te confrunti cu rani sau leziuni care se vindeca greu, pentru a reduce riscul de infectie.

Ce creme sunt indicate pentru dermatita de staza

Dermatita de staza este o consecinta directa a insuficientei venoase. Consultul medicului evidentiaza placi si placarde eritematoase, descuamare si eczematizare. Pacientii cu dermatita de staza cronica pot fi tratati cu emoliente blande, pentru a maximiza hidratarea pielii. Uneori pot fi recomandate antibiotice orale sau topice.

In functie de severitatea simptomelor, medicul dermatolog poate recomanda un alt tip de tratament. Pentru dermatita acuta de staza (caracterizata de cruste si ulceratii superficiale), trebuie aplicate comprese umede continue si apoi intermitente. Pentru o dermatita mai putina acuta de staza, o crema cu corticosteroizi sau un unguent de acest gen ar trebui aplicate de 3 ori pe zi sau incorporate intr-o pasta de oxid de zinc.

Nu uita ca dermatita de staza rezulta din insuficienta venoasa cronica. Primele semne includ eritemul, piele care formeaza coji ca niste solzi, formarea de lichid si de cruste. Mergi la medicul specialist, pentru a trata insuficienta venoasa (fie cu ajutorul terapiei compresive, fie prin mentinerea picioarelor intr-o pozitie ridicata). Totodata, medicul iti va spune care este cel mai bun tratament in cazul tau, daca ai leziuni cutanate care necesita administrarea unor antibiotice si folosirea pansamentelor.

In cazul in care pe pielea ta sunt prezente modificari mai avansate (mai grave), medicul tau va putea sa iti explice ce tratamente locale pot sa te ajute si ce substante ti-ar putea agrava problema.

Daca iti doresti sa te programezi la o consultatie dermatologica sau la medicul flebolog, nu mai amana nicio zi. Timpul si sanatatea ta sunt pretioase!

Te poti programa chiar acum, la un medic specialist, in orasul tau, pe DOC TIME. 

Solutia pentru imbunatatirea starii tale de sanatate este doar la un click distanta!

 

Sursa foto: shutterstock.com

Bibliografie

Dressings and topical agents for treating venous leg ulcers, 2018, Gill Norman, Maggie J Westby, Amber D Rithalia, Nikki Stubbs, Marta O Soares

Venous Insufficiency, 2021, Shivik K. Patel; Scott M. Surowiec.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0