Semne si simptome ale bolii venoase cronice

Semnele si simptomele date de boala venoasa cronica sunt reprezentate de vene dilatate nedureroase, de iritatii ale pielii, eruptie cutanata, decolorarea pielii, prurit (mancarimi), umflarea picioarelor si ulceratii ale pielii.

Pacientii isi simt picioarele grele, obosite sau dureroase, de obicei la sfarsitul zilei sau dupa o perioada lunga de stat in picioare.

Manifestarea clinica obisnuita este cea a unor vene dilatate, torsadate (rasucite). Asociate acestora, pacientii prezinta edem (acumulare de lichid) la nivelul gleznelor si gambelor. Uneori, edemul este evident doar la sfarsitul zilei, alteori este prezent tot timpul.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cu trecerea anilor, pielea capata o culoare maro-rosiatica. Adesea, schimbarile de pe piele se observa initial in jurul gleznei, incepand mai intai pe partea interioara a gleznei, dar ele se intampla frecvent pe gamba.

Tulburarile cronice ale circulatiei venoase determina adesea iritarea si inflamarea pielii. Acest lucru poate provoca roseata, mancarime, uscaciune, rani deschise, cruste. Unii oameni dezvolta zone stralucitoare maronii sau rosii, care sunt dure si asemanatoare cicatricelor si pot fi dureroase. Acest lucru se intampla, de regula, dupa multi ani de evolutie a bolii varicoase.

Ulcerele venoase sau ulcerele de staza venoasa sunt localizate cel mai frecvent pe partea inferioara si interna a gambei, dar ele pot aparea si pe partea exterioara a gambei si pe glezna. Ulcerul varicos nu apare niciodata deasupra genunchiului si nu apare, de regula, pe picior sau pe degete. Mai multe ulcere pot aparea la un moment dat.

Ulcerele incep de multe ori ca mici rani, dar se pot extinde pentru a deveni destul de mari.

Ulcerul venos poate necesita mult timp (luni sau uneori ani) pana se vindeca. Vindecarea este un proces gradual, iar cicatricea rezultata este, de obicei, stralucitoare, roz sau rosu, sau alba si stralucitoare, cu puncte rosii. Ulcerele venoase pot recidiva chiar si dupa ce se vindeca.

Cum recunosti boala venoasa cronica

Boala venoasa cronica este o afectiune a membrelor inferioare. Ea se manifesta printr-o gama larga de semne, dintre care cele mai evidente sunt venele varicoase (varicele) si ulcerele venoase.

Cu toate acestea, semnele bolii venoase cronice pot include si:

  • edem (acumulare excesiva de lichid in spatiile intercelulare ale tesuturilor),
  • eczema venoasa (cunoscuta si sub numele de eczema de staza sau dermatita de staza venoasa),
  • hiperpigmentarea pielii de pe glezne,
  • atrofie alba (atrofie cutanata, cand pe piele apare un tesut cicatricial alb in partea de jos a gambei)
  • si lipodermatoscleroza (intarire cauzata de fibroza/ingrosarea grasimii subcutanate).

Semnele clinice ale bolii venoase cronice in picioarele afectate sunt impartite in mai multe clase. Simptomele de la picioare asociate cu boala venoasa cronica includ: durere/suferinta, senzatia de greutate in picioare, o senzatie de umflare si iritatii ale pielii. Uneori, membrele inferioare pot fi simptomatice sau asimptomatice.

Boala venoasa cronica inglobeaza sau cuprinde intregul spectru de semne si simptome asociate cu clasele de la C0 la C6*, cand termenul de "insuficienta venoasa" este in general restrictionat la bolile de o severitate mai mare (de exemplu, clasele de la C4 la C6*), spun expertii. Prin urmare, venele varicoase, in absenta modificarilor de pe piele, nu sunt un indicator al insuficientei venoase cronice, potrivit New England Journal of Medicine.

Simptomele si calitatea vietii

Simptomele puse in mod traditional pe seama bolii venoase cronice includ dureri, senzatie de greutate in picioare, un sentiment de picioare umflate, crampe, prurit (mancarimi), furnicaturi si sindromul picioarelor nelinistite.

Boala venoasa cronica este asociata cu o calitate redusa a vietii, in special in relatie cu durerea, functia membrelor si mobilitatea. Totodata, boala venoasa cronica este asociata cu depresia si cu izolarea sociala.

Ulcerele venoase de la picioare, cea mai severa manifestare a bolii venoase croice, sunt, de regula, nedureroase si afecteaza calitatea vietii pacientului.

* Clasificarea clinica revizuita a bolii venoase cronice a picioarelor

Clasa C0 - Nu sunt semne vizibile sau palpabile ale unei boli venoase.

Clasa C1 - Telangiectazii, vene reticulare ori vene dilatate nonpalpabile, care apar pe picioare si glezne, sub derma.

Clasa C2 - Vene varicoase - sunt vene dilatate, palpabile, subcutanate care au in general un diametru mai mare de 3 milimetri.

Clasa C3 - Edem fara modificari ale pielii.

Clasa C4 - Modificari ale pielii atribuite bolii venoase cronice.

Clasa C4A - Pigmentare, eczema venoasa sau ambele.

Clasa C4B - Lipodermatoscleroza, atrofie cutanata alba sau ambele.

Clasa C5 - Modificari ale pielii cu ulceratii vindecate.

Clasa C6 - Modificari ale pielii cu ulceratii active.

Desi nu este o afectiune strict a varstnicilor, prevalenta bolii venoase cronice (in special ulcerele venoase de la picioare) creste odata cu inaintarea in varsta. Majoritatea studiilor au aratat ca boala venoasa cronica este mai prevalenta in randul femeilor.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0