Yoga are beneficii durabile in colita ulcerativa

Colita ulcerativa este o afectiune de natura autoimuna, cronica, a colonului. Aceasta cauzeaza inflamatie si ulcere la nivelul intestinului gros. 

[{ads-colita-first}]

Pacientii cu colita ulcerativa care au practicat hatha yoga timp de 12 saptamani au inregistrat scaderi ale activitatii bolii, imbunatatirea calitatii vietii si a sanatatii mintale, intr-un studiu controlat, randomizat. Efectele au persistat timp de cel putin trei luni dupa terminarea studiului.

Varsta medie a pacientilor diagnosticati cu colita ulcerativa care au participat la studiu era de 45 de ani, iar 75% erau femei. Prin repartizarea aleatorie, 39 pacienti au participat la sesiuni de 90 de minute de hatha yoga o data pe saptamana si 38 au primit sfaturi de stil de viata in scris. Rezultatele au fost evaluate in saptamanile 12 si 24 de catre investigatorii studiului.

Dupa 12 saptamani, in comparatie cu grupul de control, grupul de yoga a prezentat imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste calitatea vietii specifica bolii, calitatea fizica a vietii, anxietatea si depresia.

In plus, la 24 de saptamani, s-au constatat diferente semnificative la grupul care a practicat yoga in ceea ce priveste activitatea bolii, calitatea vietii si stresul perceput. In grupul de yoga, activitatea bolii, evaluata prin indicele de activitate clinica, a scazut de la 2,5 la momentul initial la 2,4 la saptamana 12 pana la 1,7 in saptamana 24, dar a crescut de la 2,0 la 2,6 pana la 2,8, respectiv, in grupul martor, spun autorii.

Yoga imbina asanele (n.r. posturi fizice) cu exercitii de respiratie si cu meditatie. Aceasta practica hindusa are o serie de proprietati terapeutice, fiind eficienta in tratarea mai multor afectiuni, dar si in mentinerea starii de bine. 

Yoga nu ar trebui sa inlocuiasca tratamentul pentru colita ulcerativa, insa ar putea fi folosita in paralel cu acesta, pentru a-i spori eficienta.

Viata pacientului care sufera de colita ulcerativa poate fi destul de solicitanta, acesta avand de-a face cu pusee de activitate a bolii care il pot coplesi, favorizand starea de epuizare fizica si psihica.

Studiile arata ca yoga, tehnica care imbina posturile fizice cu controlul respiratiei si meditatia, poate reduce stresul, durerea si chiar si inflamatia din organism. Se stie ca inflamatia este cea care provoaca probleme in cazul bolilor autoimune, iar acest lucru este valabil si in cazul colitei ulcerative. Asadar, cu cat procesul inflamator este estompat, cu atat simptomatologia bolii este redusa.

 

 

Mai mult decat atat, practicantii yoga tind sa adopte un stil de viata mai sanatos, lucru de asemenea benefic pentru colita ulcerativa. Dieta unui yoghin este alcatuita din alimente cat mai naturale, acesta evitand sa consume alimente precum produsele procesate, alimentele semi-preparate sau de tip fast-food, dar si zaharurile in exces, despre care se stie ca favorizeaza declansarea si mentinerea procesului inflamator.

Medicul Ann Ming Yeh, profesor specializat in medicina pediatrica gastroenterologica la Universitatea Standford din San Francisco, a analizat folosirea tehnicilor care utilizeaza in aceeasi masura corpul si mintea, precum yoga, la copiii care sufera de afectiuni inflamatorii intestinale. Dr. Ann Yeh este de parere ca yoga poate fi benefica acestor pacienti.

Dr. Yeh recomanda in mod deosebit hatha yoga pentru tratarea afectiunilor gastrointestinale. Asta pentru ca multe asane sunt benefice pentru sistemul gastrointestinal, dar si pentru ca exercitiile care mizeaza pe controlul respiratiei sunt eficiente in combaterea stresului, un factor declansator al simptomatologiei colitei ulcerative.

E recomandat sa te consulti cu medicul gastroenterolog care iti trateaza colita ulcerativa inainte de a incepe sa practici yoga. Este, de asemenea, important sa iti asculti corpul si sa nu il fortezi in niciun sens. Daca intr-o zi nu te simti in stare sa practici yoga, nu o face pentru ca vei inrautati simptomele resimtite.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0