Vitamina D reduce activitatea colitei ulcerative?

Colita ulcerativa este o afectiune inflamatorie intestinala, care se manifesta episodic, prin pusee de activitate a bolii, alternate cu perioade de acalmie. Noile cercetari facute in domeniu arata ca nivelul de vitamina D din organism poate influenta activitatea bolii, favorizand aparitia simptomatologiei.

Un studiu recent a dezvaluit faptul ca nivelele serice scazute de vitamina D pot creste riscul de recadere a bolii la pacientii cu colita ulcerativa aflata in remisiune. Colita ulcerativa este o boala inflamatoare intestinala care cauzeaza inflamatie cronica si ulceratii la nivelul intestinului gros (colonului).

[{ads-colita-first}]

S-a demonstrat ca nivelele serice scazute ale vitaminei D sunt asociate cu colita ulcerativa activa. Acum se incearca sa se descoepre daca suplimentarea vitaminei D poate ameliora colita ulcerativa.

Cercetatorii au colectat probe ale vitaminei D serice de la 70 de pacienti avand colita ulcerativa aflata in perioada de acalmie clinica (boala inactiva). Studiul a urmarit valorile vitaminei D din sange si probele de inflamatie din sange si recoltate bioptic prin colonoscopie. Pacientii au fost urmariti timp de 12 luni, comparandu-se rezultatele analizelor pacientilor care au ramas in perioada de inactivitate clinica cu ale celor ale caror colite ulcerative s-au reacutizat (puseu de activitate clinica). Cercetatorii au observat ca valoarea vitaminei D serice era mai mica la pacientii care au experimentat pusee ale bolii fata de cei la care boala a ramas inactiva.

Acest studiu a aratat importanta vitaminei D – astfel, cu cat nivelul vitaminei D era mai mare pe parcursul remisiunii, cu atat sansele de acutizare ale colitei ulcerative erau mai mici. Nivelul protector al vitaminei D a fost considerat de cel putin 35 ng/ml.

Cercetarile continua pentru a stabili o legatura directa intre o proteina (catelicidina) aflata in celulele colonului si vitamina D, legatura care, avand impact direct asupra florei microbiene locale, poate influenta puseele de colita ulcerativa.

 

 

Vitamina D are un rol important in mentinerea sistemului osos sanatos, insa contirbuie si la functionarea sistemului imunitar, celulele T fiind controlate de forma activa a acestei vitamine. Astfel, deficitul de vitamina D afecteaza activitatea celulelor T, afectand astfel sistemul imunitar al organismului.

Organismul stocheaza vitamina D sub forma de vitamina D2 si vitamina D3. Depozitele de vitamina D3 sunt preponderente – acestea sunt obtinute in urma expunerii pielii la radiatiile ultraviolete. Din alimentele consumate, organismul are capacitatea de a extrage o cantitate redusa de vitamina D2.

Cum poti mari aportul de vitamina D daca suferi de colita ulcerativa

Daca medicul nu iti recomanda administrarea de suplimente pe baza de vitamina D pentru tratarea colitei ulcerative, poti folosi alte metode prin care poti mari nivelul de vitamina D din organism:

  • Petrece zilnic timp in aer liber, in bataia razelor de soare (10-20 de minute sunt suficiente pentru ca organismul sa sintetizeze vitamina D necesara)
  • Consuma peste gras precum tonul sau somonul de doua ori pe saptamana
  • Consuma oua in mod regulat
  • Introdu in dieta ta alimentele fortificate cu vitamina D precum laptele de soia cu vitamina D ori produsele lactate cu vitamina D

Cu toate ca unele studii arata o legatura intre suplimentarea aportului de vitamina D si reducerea activitatii colitei ulcerative, descoperirile facute nu sunt suficiente pentru a justifica folosirea suplimentelor cu vitamina D in tratarea colitei ulcerative. Sunt necesare studii mai ample, care sa excluda efectul placebo pe care administrarea de vitamina D il poate avea asupra pacientului.

Intre timp, metoda garantata prin care poti reduce riscul unui puseu de activitate a colitei ulcerative consta in adoptarea unui stil de viata sanatos, bazat pe o dieta echilibrata si activitate fizica. Cu cat vei trai mai sanatos, cu atat mai rare vor fi puseele de activitate ale colitei ulcerative.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul Efectul vitaminei D3 asupra proteinei inflamatorii catelicidina la pacientii cu colita ulcerativa, Universitatea Tehran, autori: Amrollah Sharifi, Mohammad Javad Hosseinzadeh-Attar, Homayoon Vahedi si Saharnaz Nejdat

Studiul Vitamina D ca metoda terapeutica pentru colita ulcerativa, Divizia de Gastroenterologie pediatrica din Liverpool, UK, Facultatea de Medicina a Universitatii Manitoba, Canada, Universitatea King Saud, Arabia Saudita, autori: Imogen Nicholson, A. Mark Dalzell Wael El-Matary

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0