Tratamentul cu imunomodulatoare în colita ulcerativă

Imunomodulatoarele sunt o clasă de medicamente folosită adesea ca tratament pe termen lung pentru pacienții cu boli inflamatorii intestinale.

Dacă ai fost diagnosticat cu colită ulcerativă, discută cu medicul tău despre tratamentul medicamentos și despre modul în care imunomodulatoarele te-ar putea ajuta să controlezi simptomele acestei boli.

Ce sunt imunomodulatoarele și cum funcționează

Imunomodulatoarele funcționează prin mecanisme specifice, pentru a calma sistemul imunitar pe o perioadă mai lungă de timp. Pentru că poate să dureze chiar și 3 luni până la 6 luni sau chiar mai mult până când impactul acestor medicamente va fi vizibil, imunomodulatoarele sunt prescrise adeseori în același timp cu corticosteroizii, în speranța că pacienții cu colită ulcerativă nu vor mai avea nevoie de corticosteroizi odată ce imunomodulatoarele încep să își facă efectul.

[{ads-colita-first}]

Experții spun că imunomodulatoarele pot fi folosite în combinație cu alte medicamente, cum ar fi agenții biologici, și pot fi administrate fie pe cale injectabilă, fie sub forma unei pastile, în funcție de medicament.

Să reținem, așadar, că imunomodulatoarele sunt o clasă de medicamente care țintește inflamația responsabilă pentru simptomele colitei ulcerative. Imunomodulatoarele sunt cele care reduc răspunsul imun al organismului, răspuns care pare să fie responsabil de apariția inflamației și de problemele asociate cu bolile inflamatorii intestinale.

Când sunt recomandate imunomodulatoarele?

Medicul curant va lua în considerare prescrierea unui medicament imunomodulator dacă tratamentul standard cu corticosteroizi sau dacă terapia cu aminosalicilați nu sunt eficiente în cazul colitei ulcerative.

Este posibil ca pacientul să aibă manifestări neplăcute, cum ar fi diaree persistentă cu sânge și crampe abdominale. În plus, este posibil ca pacientul să nu se simtă prea bine dacă nu ia corticosteroizi. Aceste simptome definesc, în mod normal, o formă moderată spre severă a colitei ulcerative, așa că este posibil ca pacientul să aibă nevoie de niște medicamente mai agresive pentru a ține sub control simptomele și pentru a reduce dependența de corticosteroizi.

Decizia în ceea ce privește tratamentul medicamentos (imunomodulatoare sau medicamente biologice) depinde de câțiva factori. În general, spun specialiștii, imunomodulatoarele sunt foarte eficiente și foarte simplu de administrat, însă nu trebuie să uităm că poate dura o perioadă lungă de timp până când pacientul va răspunde la tratament. Terapia cu medicamente biologice ajută mai repede în cazul simptomelor colitei ulcerative, însă medicul este cel mai în măsură să recomande ce tip de medicamente este indicat la pacientul cu colită ulcerativă.

Dacă, însă, persoana are o formă foarte severă de colită ulcerativă, medicul poate prescrie atât un imunomodulator, cât și medicamente biologice. Administrând ambele clase de medicamente, există o șansă mai mare că boala să intre în remisiune, spun experții.

Atenționări despre efectele adverse

Aceste medicamente imunomodulatoare au efecte adverse. Există un risc crescut de infecție, risc de supresie a funcției măduvei osoase și risc de malignitate. Este posibil ca pacientul să aibă dureri de cap, greață, febră și alte simptome similare cu cele ale gripei.

Înainte de începerea tratamentului cu imunomodulatoare, cel mai probabil pacientul va fi testat înainte pentru depistarea unor infecții ori boli cronice, cum ar fi tuberculoză sau hepatită B, deoarece acest tip de medicamente le pot reactiva.

Ce spun studiile despre pacienții care sunt candidații ideali pentru tratamentul cu imunomodulatoare?

În cadrul unui studiu1 de cohortă, 1161 de pacienți cu colită ulcerativă din Danemarca au fost urmăriți pe o perioadă vastă, de la diagnostic și până la aproape 25 de ani de la momentul acesta. Modul de distribuire a activității bolii a fost în mod remarcabil constant în fiecare an, iar aproape 50% dintre pacienți erau în remisiune clinică. După 10 ani, rata de colectomie a fost de 24%. Cursul și evoluția bolii s-au schimbat între anii de remisiune și anii de revenire a bolii, fără factori semnificativi care să indice probleme la acești pacienți. În anii 3-7 după diagnostic, 25% dintre pacienți erau în remisiune, 18% dintre ei au avut perioade de activitate a colitei ulcerative în fiecare an, iar 57% dintre pacienți au avut recidive intermitente.

Substanțe folosite în tratamentul colitei ulcerative

Imunomodulatoarele modifică activitatea sistemului imunitar, iar în schimb ele reduc răspunsul inflamator. Clasa aceasta de medicamente este folosită și în tratarea unor afecțiuni autoimune, precum poliartrită reumatoidă. Primele două imunomodulatoare folosite în tratarea unor afecțiuni inflamatorii intestinale, așa cum este colita ulcerativă, au fost: azatioprina și mercaptopurina, care sunt similare din punct de vedere chimic. Ele sunt folosite pentru a menține remisiunea în colita ulcerativă.

Alte exemple de imunomodulatoare folosite pentru a trata boli inflamatorii intestinale sunt: metotrexatul, ciclosporina și tacrolimus. Dacă tratamentul cu corticosteroizi ori cel cu aminosalicilati nu ajută, medicul poate prescrie acest tip de medicamente pacientului cu colită ulcerativă.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

1. "Immunomodulators for all patients with inflammatory bowel disease?", publicat în 2010, în Therapeutic advances in gastroenterology; autor Sandro Ardizzone.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

The Crohn’s  & ColitisFoundation - crohnscolitisfoundation.org/sites/default/files/legacy/assets/pdfs/immunomodulators.pdf

WebMD - webmd.com/ibd-crohns-disease/ulcerative-colitis/digestive-diseases-ulcerative-colitis-treatment#1

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0