Suplimente alimentare benefice in colita ulcerativa

Este esential sa oferi organismului nutrientii de care are nevoie, pentru ca acesta sa functioneze asa cum trebuie. Insa daca suferi de colita ulcerativa, in timpul unui puseu de activitate a bolii este posibil sa duci lipsa de anumiti nutrienti.

Colita ulcerativa este o afectiune autoimuna care se manifesta episodic, prin pusee de activitate, care alterneaza cu episoade de remisiune. Atunci cand colita ulcerativa este activa, pacientul are de-a face cu o serie de simptome gastrointestinale puternice, precum diareea si pierderea apetitului, care afecteaza nivelul de nutrienti din organism. Totodata, si unele medicamente administrate pentru tinerea sub control a simptomelor specifice colitei ulcerative pot afecta modul in care sunt absorbiti nutrientii din alimentele consumate.

[{ads-colita-first}]

Drept urmare, colita ulcerativa poate favoriza o serie de carente nutritionale, care pot fi combatute prin administrarea unor suplimente alimentare.

Ce suplimente alimentare pot fi benefice in colita ulcerativa

Suplimentele pe baza de fier – deficitul de fier cauzeaza anemie, care este frecvent intalnita in randul pacientilor cu colita ulcerativa in timpul puseelor de activitate a bolii. Acest deficit apare atunci cand pacientul experimenteaza sangerari intestinale sau rectale. Se recomanda administrarea acestor suplimente numai la recomandarea medicului, pentru ca altfel exista risc crescut de toxicitate hepatica.

Suplimentele cu vitamina D – procesul inflamator de la nivelul intestinelor impiedica procesul de absorbtie a vitaminei D, cauzand astfel deficit. Mai mult decat atat, pacientii care sufera de sensibilitate sau intoleranta la lactoza vor evita produsele lactate precum laptele, astfel incat sa reduca riscul agravarii simptomelor intestinale. Produsele lactate reprezinta o sursa importanta de vitamina D. Expunerea responsabila a pielii la soare si suplimentele pe baza de vitamina D pot combate aceasta carenta.

Suplimentele cu calciu – daca eviti produsele lactate, e posibil sa ai de-a face si cu deficit de calciu, nu numai de vitamina D. Mai mult decat atat, medicamentele din clasa corticosteroidelor afecteaza procesul de absorbtie a calciului. Suplimentele alimentare combat deficitul si mentin nivelul optim de calciu in organism, astfel incat oasele tale sa nu fie afectatate.

Suplimentele cu zinc – pacientii care sufera de diaree severa din cauza unei boli inflamatorii intestinale sunt expusi riscului de deficit de zinc. Acest deficit se manifesta prin eruptii cutanate, modificarea gustului si vindecarea lenta a ranilor. Din fericire, deficitul de zinc poate fi combatut cu ajutorul suplimentelor alimentare.

Suplimentele pe baza de probiotice – probioticele echilibreaza flora intestinala, sporesc sistemul imunitar si imbunatatesc functiile digestive. Acestea pot fi benefice pacientului care a primit diagnosticul de colita ulcerativa, stimuland formarea mucusului si combatand mecanismul care declanseaza procesul inflamator.

Suplimentele cu acid folic – acidul folic, adica vitamina B9, poate fi, de asemenea, benefic pacientului care sufera de colita ulcerativa. Acesta ajuta organismul sa produca celule noi, contribuind la formarea ADN-ului celular. Mai mult decat atat, vitamina B9 reduce riscul de cancer colorectal, la care se stia ca persoanele diagnosticate cu colita ulcerativa sunt predispuse.

Suplimentele cu Omega 3 – se fac inca studii pe tema efectelor acizilor grasi Omega 3 asupra tractului gastrointestinal al pacientului cu colita ulcerativa. Cercetarile facute pana acum sugereaza, insa, ca acesti acizi grasi pot contribui la reducerea procesului inflamator specific puseelor de activitate din colita.

Indiferent de suplimentele pe care vrei sa le administrezi pentru a ameliora simptomele colitei ulcerative, este important sa te consulti cu medicul tau inainte de a lua orice decizie. In acest fel, te asiguri ca nu vei provoca probleme, agravand simptomele colitei.

Suplimentele alimentare nu inlocuiesc necesitatea unei alimentatii sanatoase si echilibrate, asa ca asigura-te ca ai un plan alimentar corect, care satisface din punct de vedere nutritional nevoile organismului tau.

Colita ulcerativa este o afectiune care impune un stil de viata sanatos in permanenta, nu numai in timpul puseelor de activitate, atunci cand simptomele se resimt intens.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0