Simptomele rectocolitei ulcerohemoragice

Rectocolita ulcerohemoragica, denumita si colita ulcerativa, reprezinta o afectiune intestinala de tip inflamator, care determina inflamatie persistenta la nivelul intregului colon.

Rectocolita ulcerohemoragica este o afectiune care evolueza pe parcursul intregii vieti, avand perioade active, in care simptomatologia este prezenta, dar si perioade de remisiune, in care pacientul nu are simptome. Este o boala care apare, de obicei, insidios, dar se poate manifesta si brusc, zgomotos.

Colita ulcerativa sau rectocolita ulcerohemoragica afecteaza mucoasa intestinului gros (colonul) si tesutul rectal. Mucoasa devine rosie, inflamata si se ulcereaza (se fisureaza). Inflamatia se poate limita la nivelul rectului si, in acest caz, se numeste rectita sau intereseaza o portiune mai mare din colon si, in acest caz, se numeste colita.

Simptome

Manifestarile bolii difera in functie de partea din colon inflamata, precum si de severitatea inflamatiei. Si tratamentul difera in functie de simptomatologie.

 

Aceasta inflamatie se manifesta prin episoade diareice (scaune moi, frecvente) insotite de sange, puroi si mucus in scaun. Pacientul resimte nevoia urgenta de a ajunde la toaleta (uneori, insa, fara a avea scaun) sau are senzatia unui scaun incomplet. Simptomele se dezvolta treptat, in timp, si devine o boala cronica.

 

Citeste si Colita Ulcerativa: Ce este, Simptome & Tratament

 

Este o boala incapacitanta, provocand complicatii serioase. Scaunele diareice pot fi insotite de dureri abdominale, crampe abdominale, distensia abdomenului (intindere sau umflare excesiva) si febra - in cazurile severe, in special la pacientii varstnici.

Simptome mai putin tipice pot fi:

  • dureri articulare,
  • leziuni la nivelul pielii,
  • scaderea poftei de mancare,
  • scadere in greutate,
  • depresie,
  • iritabilitate,
  • congestia (inrosirea) ochilor.


Simptomatologia poate fi minima, moderata sau severa, aceste trepte de severitate ghidand tratamentul adaptat fiecarui pacient.

Cauze

 
 

In ceea ce priveste cauzele acestei afectiuni, medicii nu au reusit sa descopere inca modul prin care aceasta boala se instaleaza. In prima faza, cercetatorii banuiau ca stresul si alimentatia nesanatoasa ar putea fi cauzele, insa studiile facute pe aceasta tema au dovedit ca acestia pot fi doar factori care declanseaza simptomatologia, insa nu pot cauza boala propriu zis.

Sistemul imunitar ar putea fi responsabil pentru declansarea acestei afectiuni de natura autoimuna. Medicii banuiesc ca sistemul imunitar confunda tesuturile colonului cu agenti externi si incepe sa le atace, cauzand inflamatie la nivelul acestuia.

Totodata, ar putea exista si predispozitie genetica pentru dezvoltarea rectocolitei ulcerohemoragice, persoanele care au o ruda apropiata diagnosticata cu aceasta afectiune avand risc crescut sa dezvolte, la randul lor, aceasta boala inflamatorie intestinala.

Diagnostic

Rectocolita ulcerohemoragica este diagnosticata de catre medic destul de dificil, in urma unor analize amanuntite ale sistemului gastrointestinal. Analizele de sange, coprocultura, endoscopia si colonoscopia/ rectoscopia sunt de ajutor in stabilirea diagnosticului corect. In unele cazuri, medicul poate considera necesara si o biopsie, asa ca va fi necesara recoltarea unei mostre de tesut.

Tratament

Din pacate, rectocolita ulcerohemoragica nu poate fi vindecata. Insa un tratament adecvat, precum si adoptarea unui stil de viata sanatos pot fi de mare ajutor in ameliorarea simptomatologiei. Medicamentele antiinflamatoare sunt cele mai folosite in tratarea colitei ulcerative, acestea avand rolul de a combate inflamatia de la nivelul intestinului gros.

In cazuri foarte rare, se poate folosi interventia chirugicala, insa terapiile moderne se bazeaza mai mult pe ameliorarea simptomatologiei, incercand pe cat de mult este posibil sa amane interventia chirurgicala de indepartare a unei portiuni din colon ori chiar a intregului colon.

Pacientii diagnosticati cu rectocolita ulcerohemoragica prezinta risc crescut de cancer la colon. Cancerul colorectal creste pe masura ce trec tot mai multi ani de la momentul diagnosticarii cu colita ulcerativa.

Cu cat cancerul colorectal este depistat si tratat mai devreme, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari. De aceea, in cazul pacientilor bolnavi de colita ulcerativa, se recomanda screeningul periodic.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0