Remedii naturale pentru colita ulcerativa

Colita ulcerativa este o afectiune de natura autoimuna, ale carei cauze nu sunt inca identificate de medici. Aceasta boala inflamatorie intestinala determina aparitia inflamatiei si a ulcerelor la nivelul intestinului gros. De aici apare o serie de simptome neplacute, care afecteaza calitatea vietii pacientului.

 

Fiind o boala care se manifesta episodic, colita are perioade de activitate a bolii, care alterneaza cu episoadele de remisiune ale acesteia. Nu exista inca un tratament care sa vindece colita ulcerativa, tratamentul medicamentos reusind doar sa prelungeasca uneori perioadele de remisiune ori sa calmeze simptomatologia bolii.

Printre manifestarile colitei se numara simptome precum: dureri sau crampe abdominale, diaree, sangerari rectale, dureri rectale, scadere in greutate, oboseala cronica ori febra. Atunci cand apare la copii, colita poate chiar sa afecteze procesul de crestere al copilului.

 

Cu toate ca dieta nu poate provoca aparitia colitei ulcerative, alegerile alimentare pe care le facem pot contribui la declansarea sau agravarea simptomelor colitei, la fel cum pot si sa amelioreze simptomatologia acestei boli intestinale.

Adoptarea unei diete sanatoase si echilibrate va ajuta pacientul cu colita ulcerativa sa se simta mai bine.

Remedii naturale pentru colita ulcerativa

Pe langa tratament si modificarea stilului de viata, pacientul cu colita ulcerativa mai poate face cateva lucruri pentru a ameliora simptomele si pentru a prelungi perioada de remisiune a afectiunii.

Tine un jurnal alimentar – achizitioneaza-ti o agenda de dimensiuni reduse si tine-o mereu la indemana, atat acasa, cat si la serviciu. Noteaza-ti in agenda tot ce mananci, dar si simptomele pe care le ai in fiecare zi. La finalul lunii vei reusi sa iti dai seama ce alimente iti agraveaza simptomele cauzate de colita ulcerativa, dar vei identifica, totodata, si alimentele care nu au niciun impact asupra starii tale.

Consuma lichide din belsug – deshidratarea este un risc la care pacientii cu colita se expun din cauza scaunelor nenumarate in perioadele de acutizare a bolii. Consuma multa apa si ceaiuri pentru a mentine organismul hidratat si astfel te vei simti mai bine.

 

 

 
 

Foloseste tehnici de relaxare – studiile facute in ultimii ani au aratat ca stresul contribuie la declansarea simptomatologiei colitei ulcerative, dar si la accentuarea acesteia, asa ca e indicat sa reduci expunerea la stres. Si pentru ca acest lucru poate parea imposibil, e indicat sa folosesti tehnici de relaxare precum: exercitiile de respiratie, yoga, masaj terapeutic ori tai-chi.

Exploateaza potentialul terapeutic al plantelor – o serie de plante au efecte antiinflamatoare, care pot fi de folos pacientului care sufera de colita ulcerativa. Curcumina, care se regaseste in turmeric, este un ingredient cu un potential antiinflamator extrem de mare, care poate sprijini combaterea inflamatiei in bolile inflamatorii intestinale.

Ceaiul de musetel poate fi, de asemenea, de mare ajutor, acesta avand efecte relaxante asupra tractului intestinal. Te poti bucura de proprietatile vindecatoare ale ceaiului de musetel si folosind uleiul esential de musetel.

Acupunctura – in medicina chineza se foloseste acupunctura in tratarea bolilor inflamatorii intestinale. Un studiu facut de cercetatorii germani a evaluat eficienta acupuncturii in tratarea colitei ulcerative. S-a descoperit astfel ca, dupa 10 saptamani de acupunctura, pacientii au inregistrat o ameliorare a simptomelor colitei ulcerative. 

Terapia cognitiv comportamentala – pacientii care sufera de colita ulcerativa sunt predispusi depresiei, anxietatii si stimei de sine scazute. De aceea, se recomanda terapia cognitiv comportamentala, care poate ajuta pacientul sa remedieze aceste probleme. Tulburarile psihice intretin simptomele si evolutia colitei ulcerative, de aceea e indicat sa fie combatute.

Practica sport – activitatile fizice de intensitate moderata pot reduce simptomele cauzate de colita ulcerativa. Pacientul care sufera de aceasta afectiune poate beneficia de pe urma inotului, a plimbarilor in aer liber, a sesiunilor de pilates ori de aerobic. Important este sa faca sport in mod regulat, astfel incat sa combata inflamatia din organism.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Bibliografie: Studiul “Acupunctura in tratamentul colitei ulcerative”, publicat pe www.ncbi.nlm.nih.gov, autori: Dr. Joos S., Dr. Kohnen R., Dr. Szecsenyi J., Dr. Schuppan D., Dr. Willich SN, Dr. Hahn EG, Dr. Brickhaus B.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0