Principiile dietei pacientilor cu colita ulcerativa

Pacienții diagnosticați cu colită ulcerativă ar trebui să adopte o dietă care să le amelioreze simptomele și care să prevină, totodată, agravarea manifestărilor acestei boli. Colita ulcerativă este o afecțiune inflamatorie cronică. Aceasta afectează colonul (intestinul gros) și rectul. Este una dintre cele două boli inflamatorii intestinale majore, cealaltă fiind boala Crohn.

Colita ulcerativă se remarcă prin dezvoltarea ulcerațiilor la nivelul mucoasei colonului. Aceasta determină simptomatologia specifică: dureri abdominale, greață, scaune cu puroi sau sânge, diaree, senzație de oboseală, scădere în greutate.

Cercetătorii presupun că probabil boala este cauzată de o reacție autoimună. Puseele de boală pot fi declanșate de numeroși factori. Unele alimente din dietă, de exemplu, pot declanșa un puseu.

Recomandările Experților DOC

Simptome colită ulcerativă

Principalele manifestări în rectocolita ulcero-hemoragică sunt:
- Diareea
- Prezența sângelui în scaun
- Durerile abdominale
- Febra și starea generală alterată
- Scăderea în greutate
- Scăderea poftei de mâncare.

Severitatea simptomelor variază de la pacient la pacient, majoritatea cazurilor prezentând alternanța perioadelor de remisiune a bolii (sănătate relativă) cu cele de activitate a bolii.

Dacă un pacient are un sindrom diareic prelungit, constituie motive de îngrijorare următoarele semne:

  • Prezența nocturnă a scaunelor
  • Prezența sângelui în scaun
  • Anemia
  • Scăderea ponderală.

Alergii și intoleranțe alimentare 

Colita ulceroasă nu este cauzată de o alergie alimentară. Cu toate acestea, unii pacienți se pot confrunta cu alergii alimentare. Cele mai frecvente alimente care provoacă o reacție alergică sunt laptele, ouăle, alunele, nucile (de exemplu, nucile românești, migdalele, caju, fisticul și nucile pecan), grâul, soia, peștele și crustaceele.

Este important să se facă distincția între o alergie alimentară reală și o intoleranță alimentară. O alergie alimentară este asociată cu un răspuns al sistemului imunitar și poate provoca o reacție severă, care să pună viața pacientului în pericol, în timp ce o intoleranță alimentară poate provoca simptome gastrointestinale.  

Dietele de eliminare (evitarea alimentelor declanșatoare) sunt de ajutor pentru a determina care alimente trebuie evitate sau consumate cât mai rar. Aceasta implică eliminarea sistematică a alimentelor sau a ingredientelor care pot cauza simptome. Este important să faci acest lucru sub supravegherea unui medic pentru a te asigura că faci ceea ce trebuie. Atunci când elimini anumite alimente, este important să le înlocuiești cu altele, care oferă organismului aceiași nutrienți. De exemplu, atunci când elimini produsele lactate, asigură-te că îți iei calciul și vitamina D din alte surse.

Citeste si Ce este colita ulcerativa

Ce dietă ar trebui să urmeze pacienții cu colită ulcerativă

Regimul alimentar trebuie să îndeplinească următoarele proprietăți la pacienții cu colită ulcerativă:

  • Să satisfacă nevoile calorice cantitative și calitative ale bolnavului.
  • Să asigure echilibrul între alimentele consumate.
  • Să aducă o cantitate suficientă de săruri minerale, în special fier.
  • Să evite orice iritație mecanică și chimică a peretelui intestinal.

Sunt indicate ca sursă de proteine: supele de carne slabă (rasol, grătar), peștele, ouăle fierte moi, brânzeturile nefermentate, soia, ton la conservă în apă, hummus, iaurt (natural). 
Pacienții sunt îndrumați să consume și fructe moi bogate în pectină (o substanță naturală asemănătoare gelatinei). Un exemplu în acest sens este dieta BRAT compusă din pâine, orez alb, sos de mere și pâine prăjită1.

Glucidele (carbohidrații) trebuie să suplinească jumătate din necesarul de calorii. Sunt indicate ca sursă de glucide: orez, fulgi de ovăz, cartofi (fierți, copți), macaroane, tăiței. Diareea presupune pierdere de lichide și electroliți, așa că este important ca apa și electroliții (în special potasiul) pierdute să fie înlocuite printr-o hidratare corectă (ceaiuri, compoturi, supe) și alimente bogate în potasiu (cartofi, ciuperci, banane).

Fibrele sunt un nutrient protector pentru colon, conform Organizației Internaționale a Gastroenterologilor. Fibrele alimentare se găsesc în alimentele vegetale, cum ar fi fructele, legumele, nucile și cerealele. Acestea sunt esențiale pentru sănătate și pentru digestie. Pentru multe persoane cu colită ulcerativă, consumul de fibre în perioadele de crize ale bolii poate provoca crampe abdominale, balonare și agravarea diareei. Dar nu toate sursele de fibre cauzează aceste probleme, iar unele surse de fibre pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

Fibrele solubile (capacitatea de a se dizolva în apă) ajută la absorbția apei în intestin, încetinind timpul de tranzit al alimentelor care sunt depozitate acolo, fiind de ajutor astfel la diminuarea diareei prin formarea unei consistențe asemănătoare gelului și întârzierea golirii intestinului.

Fibrele insolubile nu se dizolvă în apă, fiind mai greu de digerat. Fibrele acestea se găsesc în coaja alimentelor precum merele și semințele. Consumul de fibre insolubile poate agrava simptomele colitei ulcerative, provocând simptome diverse, precum balonare, diaree, gaze și dureri. Când există inflamație severă, consumul de fibre insolubile poate duce la agravarea simptomelor și la blocarea tractului intestinal. Majoritatea alimentelor conțin o combinație de fibre, așa că gătitul, curățarea și îndepărtarea semințelor sunt importante pentru pacienții care se află într-o fază de acutizare a bolii și trebuie să reducă aportul de fibre insolubile.

Un lucru important pe care pacienții cu colită ulcerativă trebuie să-l facă este să consume alimente sărace în fibre care ajută la ameliorarea diareei ducând la modificarea consistenței scaunelor. Diareea determină pierderi proteice la pacienții cu aceste afecțiuni, motiv pentru care ele trebuie suplimentate în dietă.

Cantitatea de fibre trebuie redusă, însă, în timpul simptomelor acute de boală.

Astfel, în timpul unui puseu de boală, cantitatea de fibre se reduce, consecutiv recomandărilor medicului gastroenterolog, pentru a favoriza o digestie ușoară și pentru a reduce simptomele. Întrebați-vă medicul curant dacă este necesar să reduceți cantitatea de fibre din dietă.

Fructele și legumele crude nu sunt recomandate a se consuma ca atare. Se recomanda a fi gătite, fierte sau coapte în cuptor pentru a putea fi asimilate corespunzător.

De exemplu, poți să consumi:

  • Sfeclă (fiartă)
  • Legume la conserve (fără semințe sau coajă)
  • Morcovi (fierți)
  • Cartofi (fierți și fără coajă)
  • Spanac (piure)
  • Dovlecei
  • Fasole (bine fiartă)
  • Sosuri de roșii

Ce alimente trebuie să eviți dacă ai colită ulcerativă

Printre alimentele de evitat se numără cele care pot irita țesuturile deja inflamate, cum ar fi alimentele picante, alcoolul, cafeaua și alimentele bogate în grăsimi saturate sau trans. Toate acestea declanșează inflamația.

Și produsele care au în compoziție zahăr ar trebui evitate și asta pentru că ar putea să modifice echilibrul bacteriilor dăunătoare/utile din intestin și pot agrava simptomele bolii, așa cum arată un studiu mai vechi. 

Deși produsele lactate nu înrăutățesc de cele mai multe ori simptomele colitei ulcerative, este posibil ca persoanele care au colită ulcerativă și sunt și diagnosticate cu intoleranță la lactoză să se confrunte cu simptome neplăcute, căci nu au enzimele necesare pentru a descompune acest compus. În acest caz, este important ca pacienții să înlocuiască produsele lactate cu variante vegetale, precum laptele de migdale sau iaurtul din fulgi de ovăz.

Pâinea din făină integrală, cerealele și pastele din făina integrală sunt alimente de evitat în puseul de boală. Se recomandă pâinea albă și pastele din făină albă, dacă nu ai intoleranță la gluten.

Nu sunt recomandate în timpul crizelor de colită ulcerativă nici orezul brun, orezul sălbatic, quinoa, ovăzul, alacul, grâul bulgur, meiul, boabele de grâu, orzul. Este de preferat să consumați orezul alb, bine gătit.

Este bine să evitați, de asemenea, fructele oleaginoase (alune, nuci, caju, fistic, migdale etc.) și semințele (de dovleac, de floarea-soarelui etc.). Este de recomandat să evitați alcoolul, cofeina, băuturile acidulate, mâncarea condimentată, carnea grasă, zaharul rafinat, ciocolata, pentru a împiedica o eventuală acutizare a colitei ulcerative. Consumați suficiente lichide pentru a evita deshidratarea și consumați mese mici cantitativ, dar frecvente.

Schimbările din dietă din timpul unui puseu de boala pot ajuta medicamentele să inducă mai rapid remisiunea.

Alte recomandări dacă ai colită ulcerativă

Pe lângă alegerea alimentelor potrivite, ține cont și de următoarele recomandări dacă ai colită ulcerativă: 

  • Mănâncă patru până la șase mese mai mici în fiecare zi, în loc să consumi două până la trei mese mari.
  • Mestecă bine mâncarea.
  • Ține un jurnal alimentar. Există chiar și aplicații care pot să facă asta în loc să-ți notezi pe o foaie de hârtie. În felul acesta îți va fi mai ușor să calculezi  caloriile și nutrienții, astfel încât să te asiguri că ai satisfăcute toate nevoile nutriționale zilnice.
  • Evită să prăjești alimentele. Mai degrabă încearcă tehnici noi de gătit, cum ar fi coacerea la grătar sau prepararea alimentelor la abur.
  • Este important să bei cantități adecvate de lichide. De exemplu, ar trebui să consumi cel puțin doi litri de apă în fiecare zi. Necesarul de lichide crește în timpul sau după episoadele de diaree și dacă depui efort. Asigură-te că completezi pierderile de electroliți dacă suferi de diaree. Sodiul, clorura și potasiul pot fi completate prin consumul de băuturi sportive.
  • Evită să bei apă cu paiul, căci poate provoca balonare și gaze atunci când înghiți aer.

Ce poți să faci când te confrunți cu pierderea poftei de mâncare și scazi în greutate?

Uneori, în timpul bolii, este posibil ca organismul tău să tolereze foarte puține alimente. În aceste perioade, este important să consumi alimente bogate în calorii în cantități tolerabile cât mai des posibil. În perioadele în care alimentele solide provoacă iritații sau ai un apetit scăzut, suplimentele orale lichide pot fi de mare ajutor. Pentru asta, este important să te consulți cu medicul care-ți monitorizează boala.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Diet in the pathogenesis and management of ulcerative colitis; a review of randomized controlled dietary interventions”. Nutrients. 2019 Jul; Keshteli AH, Madsen KL, Dieleman LA.
https://doi.org/10.3390%2Fnu11071498
Crohn’s and Colitis Foundation - Managing ulcerative colitis flare-ups
https://www.crohnscolitisfoundation.org/sites/default/files/2019-02/Managing-flares.pdf


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0