Megacolonul toxic, o consecință gravă a colitei ulcerative

În cazuri rare, colonul inflamat din cauza afecțiunilor gastrointestinale diverse sau a colitei ulcerative îți poate pune viața în pericol.

Afecțiunile gastrointestinale, precum bolile inflamatorii intestinale în care sunt incluse colita ulcerativă și boala Crohn, sunt deseori problematice și cauzatoare de dureri acute. Acestea nu numai că pot afecta calitatea vieții pacientului, dar pot avea și urmări fatale. Una dintre aceste urmări este megacolonul toxic, o afecțiune rară care afectează modul de funcționare al colonului.

[{ads-colita-first}]

Ce este megacolonul toxic?

Colonul, sau intestinul gros, are rolul de a absorbi apa din alimentele digerate și de a elimina resturile alimentare sub formă de fecale. Termenul de megacolon este folosit atunci când apare o dilatație exagerată a colonului, produsă de inflamație sau obstrucție. Această dilatație întrerupe procesul digestiv iar intestinul gros nu mai poate procesa și elimina fecalele. În termeni medicali, poartă numele de paralizie a peristaltismului intestinal și poate fi letală. Dacă nu se intervine la timp, va fi nevoie de o operație de colectomie, în care se îndepărtează porțiunea afectată din colon. 

Megacolonul poate fi o afecțiune cronică sau acută, în funcție de cauzele care duc la apariția sa. Cazurile acute poartă numele de megacolon toxic și au de obicei consecințe grave datorate rapidității cu care apar simptomele. 

Cauze megacolon toxic

De cele mai multe ori, megacolonul toxic apare în urma unor complicații provocate de bolile inflamatorii intestinale. Colita ulcerativă, și mai rar boala Crohn, provoacă inflamație și ulcerații pe membrana colonului care pot duce la dilatarea sa. Ulcerațiile extinse pe zone mari ale colonului pot reduce mobilitatea acestuia și afecta modul în care funcționează digestia. Atunci vor apărea probleme în modul în care se transportă materia fecală și pot să apară obstrucții.

În afară de bolile inflamatorii intestinale, alte cauze pentru cazurile de megacolon, fie toxic sau cronic, sunt:

  • Ischemia intestinală, atunci când circulația sângelui este restricționată în zona colonului
  • Infecția cu bacteria Clostridium difficile (care duce la colită)
  • Infecția cu bacteria Shigella (asemănătoare bacteriei E. coli; provoacă diaree cu sânge)
  • Infecția cu amiba Entamoeba histolytica (care duce la dizenterie amoebică)
  • Alte infecții bacteriene, cu Salmonella, Rotavirus sau Citomegalovirus
  • Cauze congenitale (apărute la naștere) cum ar fi boala Hirschsprung, în care lipsesc anumiți nervi de pe membrana intestinală
  • Unele medicamente antidiareice, mai ales la pacienții cu imunodeficiență

Simptome megacolon toxic

Simptomele megacolonului toxic nu vor fi ușor de ignorat. Fiind o condiție mai rară care oprește funcționarea optimă a digestiei, o vei putea recunoaște prin:

  • Durere acută în oricare parte a colonului
  • Balonare
  • Distensie abdominală (umflarea abdomenului) cauzată de acumularea de gaze care nu mai pot ieși
  • Sensibilitate la atingerea abdomenului
  • Constipație ce durează mai mult timp
  • Deshidratare
  • Febră
  • Tahicardie (puls rapid)
  • În cazuri grave, șoc de obstrucție sau șoc toxic (când o infecție duce la scăderea rapidă a tensiunii arteriale)

În aproximativ 3% din cazurile de megacolon cronic, pot să apară ulcerații pe peretele intestinului gros, care duc la perforarea acestuia și la eliminarea materiei fecale în cavitatea abdominală. Aceasta este o situație foarte gravă, care duce la septicemie și moartea pacientului.

Diagnostic megacolon toxic

Colonul sănătos are în mod normal un diametru mai mic de 6 cm, dar poate ajunge până la 9 cm în cecum, zona adiacentă intestinului subțire. Cazurile de megacolon apar când dilatația depășește 6,5 cm în regiunea rectală a colonului, 8 cm în partea ascendentă a colonului sau 12 cm în cecum.

Pentru confirmarea dilatării se poate folosi o radiografie sau ecografie, care vor dezvălui gravitatea cazului. Se vor observa de asemenea și edeme, acumulare de lichide în țesuturi, un alt semn de inflamație.

La palparea abdomenului, medicul va putea identifica cu destul de mare exactitate zona unde materia fecală s-a oprit în colon. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tratament megacolon toxic

Cazurile ușoare și non-toxice de megacolon, deci care nu pun viața pacientului în pericol, vor fi tratate cu laxative și antiinflamatoare nesteroidiene specifice zonei intestinale. 

Medicul poate prescrie corticosteroizi pentru reducerea rapidă a inflamației, mai ales dacă acesta este cauzată de o boală inflamatorie intestinală cum ar fi colita ulcerativă. O altă metodă de tratament este folosirea agenților imunosupresanți precum ciclosporina, deși acestea prezintă efecte adverse grave precum hipertensiunea arterială și afectarea funcției rinichilor. Pentru prevenirea septicemiei vor fi prescrise și antibiotice. Iar în caz că pacientul prezintă deshidratare, se va acționa cu săruri de rehidratare cu electroliți.

Tratamentul va avea în vedere în primul rând reducerea inflamației colonului și a distensiei abdominale cauzată de aerul ingerat care nu mai poate fi evacuat. Dacă în 24 de ore tratamentul nu se dovedește eficient, va fi nevoie de o operație de colectomie. Operația presupune înlăturarea colonului inflamat, ceea ce va scurta lungimea originală a colonului. În cazul în care megacolonul afectează zona rectului, pacientul poate avea nevoie de o operație de colostomie și de un anus artificial, așa-numitul „anus contra naturii”.


 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1