Legătura suprinzătoare dintre fumat și colita ulcerativă

Un studiu nou arată că persoanele fumătoare au un risc scăzut de colită ulcerativă.

Colita ulcerativă afectează zone ale colonului sau rectul și este o boală inflamatorie intestinală cronică. Inflamația mucoasei, precum și ulcerațiile caracteristice, pot duce la dureri abdominale, diaree sau constipație și o calitate a vieții compromisă. 

[{ads-colita-first}]

Este un fapt binecunoscut că fumatul dăunează sănătății și cauzează cancer pulmonar. Dar comparativ cu persoanele care nu au fumat niciodată, tutunul poate întârzia apariția colitei ulcerative. Astfel, fumătorii ar putea avea riscuri mai mici de a fi diagnosticați cu colită ulcerativă.

Ce este colita ulcerativă?

Bolile inflamatorii intestinale se definesc prin inflamarea parțială sau totală, localizată în intestin. Colita ulcerativă afectează intestinul gros, cel mai adesea zona din apropierea rectului. Mucoasa intestinală dezvoltă ulcerații, fapt ce irită și mai mult țesuturile. Microvilii intestinali (mici piciorușe care ajută la motilitatea digestivă) sunt degradați, ceea ce duce la sângerări și absorbția ineficientă de nutrienți.

Simptomele colitei ulcerative includ:

  • Durere abdominală puternică
  • Crampe abdominale
  • Diaree sau constipație
  • Scaun cu urme de sânge și/ sau mucus
  • Malabsorbție intestinală (dificultatea de a absorbi nutrienți din alimente datorită mucoasei intestinale compromise)
  • Pierderi de greutate
  • Anemie 

Alte simptome care nu depind de sistemul gastrointestinal includ: aftele bucale (stomatite), eczeme (de exemplu psoriazis), sclerită (inflamație oculară) sau poliartrită reumatoidă. Tratamentul este de obicei medicamentos, bazat, după caz, pe antiinflamatoare nesteroidiene, corticosteroizi sau medicamente ce inactivează răspunsul autoimun. Cazurile grave de colită ulcerativă au nevoie de intervenție chirurgicală pentru a exciza parțial sau total colonul, operație numită colectomie.

Specialiștii consideră colita ulcerativă o boală recurentă, adică o afecțiune ce are perioade de remisie și puseuri. Scopul tratamentului este de a ajuta pacientul să intre în faza de remisie a bolii, în care simptomele se manifestă mai puțin sau deloc. Dar fiecare caz e diferit, iar puseurile pot să apară la câteva luni sau chiar la câțiva ani distanță între ele.

Nu se cunosc cauzele exacte ale apariției colitei ulcerative. Specialiștii suspectează că este vorba de o boală autoimună, caz în care sistemul imunitar funcționează impropriu asupra organismului. Dar factorii de mediu nu pot fi ignorați, în special alimentația și consumul de grăsimi saturate, zahăr și alcool.

Cum influențează fumatul sănătatea

Fumatul este principala cauză de deces care se poate preveni, în jurul lumii. Cercetătorii au descoperit că fumatul afectează aproape toate organele din corp. În Statele Unite ale Americii, fumatul cauzează mai multe decese decât toate cele cauzate de virusul HIV, alcool, accidente rutiere și accidente cu arme la un loc. De asemenea, fumatul este responsabil de 90% din decesele cauzate de cancerele pulmonare și de 80% din boala pulmonară obstructivă cronică. 

Deși cancerul pulmonar este cel mai asociat cu consumul de tutun, fumatul poate cauza cancer în aproape orice parte a corpului. Dar un studiu nou demonstrează potențialele beneficii ale nicotinei în cazul inflamațiilor intestinale.

Nicotina ca tratament pentru colita ulcerativă

Un studiu1 publicat recent a analizat datele de sănătate asupra unui grup de pacienți cu diverse boli inflamatorii intestinale. Cercetătorii au constatat că pacienții cu colită ulcerativă care fumau aveau nevoie de mai puține medicamente cu corticosteroizi în comparație cu nefumătorii. Cei care se lăsaseră de fumat recent aveau nevoie de mai multe medicamente cu corticosteroizi și imunosupresoare. 

Studiul a menționat, de asemenea, că fumătorii cu colită ulcerativă aveau aceeași rată de colectomie (intervenție chirurgicală pentru înlăturarea porțiunilor afectate ale colonului) și internări în spital ca nefumătorii cu colită ulcerativă. Iar un alt studiu2 anterior acestuia a demonstrat că fumătorii aveau mai puține șanse de a dezvolta colită ulcerativă.

Motivul acestor descoperiri stă în efectele fumatului. Nicotina poate suprima sistemul imunitar, poate reduce inflamația specifică colitei ulcerative și poate stimula producția de mucus în colon, care acționează ca o barieră protectoare. De asemenea, oxidul nitric, o substanță chimică eliberată de nicotină, poate ajuta la calmarea spasmelor intestinale care declanșează nevoia de a merge la toaletă.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aceste descoperiri nu le recomandă fumătorilor cu colită ulcerativă să continue consumul de tutun pentru a scăpa de simptome. Iar dacă nu ești fumător, nu ar trebui să te apuci cu acest scop, având în vedere efectele negative numeroase. Adresează-te medicului gastroenterolog pentru a găsi tratamentul necesar, care ar putea include sau nu plasturi cu nicotină care să te ajute să te lași de fumat.

 


 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  1. Studiul “Smoking prevalence and its influence on disease course and surgery in Crohn's disease and ulcerative colitis.”, publicat în The Journal Alimentary Pharmacology and Therapeutics, în 2015, autori: Lunney P.C., Kariyawasam V.C. et al.
  2. Studiul “Smoking habit and load influence age at diagnosis and disease extent in ulcerative colitis.”, publicat în The American Journal of Gastroenterology, în 2007, autori: Aldhous M.C., Drummond H.E. et al.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0