Legătura dintre colita ulcerativă și cancer

Colita ulcerativă este o boală inflamatorie ce provoacă iritații și inflamare colonului. În cazuri grave, degradarea mucoasei intestinale poate cauza apariția cancerului colo-rectal.

Cercetătorii au observat că există o legătură între diagnosticul de colită ulcerativă și apariția unor forme de cancer, printre care cel mai comun este cancerul colo-rectal. Problemele încep când mucoasa intestinală se inflamează, rata de absorbție a nutrienților scade, iar celulele pot deveni canceroase. Dar apariția cancerului mai depinde și de alți factori.

Măsurile de prevenție pentru episoadele de colită ulcerativă și cancer ar trebui să fie prima prioritate a pacienților diagnosticați cu această boală inflamatorie intestinală. Colita ulcerativă este caracterizată de perioade de remisie, care pot avea o durată de câteva săptămâni sau câțiva ani, și puseuri, în care simptomele se manifestă din nou. Intrarea în remisie este scopul principal al tratamentului, întrucât nu există un leac pentru colita ulcerativă.

Ce este colita ulcerativă?

Colita ulcerativă este o boală inflamatorie cronică a intestinului, în care apar ulcerații pe mucoasa intestinală din zona inferioară. Dacă este afectată și în zona rectului, poartă numele de rectocolită. Nu se cunoaște încă o cauză exactă a apariției acestei afecțiuni. Factorii genetici, ereditari, precum și o bază autoimună au fost explicațiile principale ale cercetătorilor. Alți cercetători pun accentul și pe factorii de mediu, precum alimentația, fumatul, sedentarismul și obezitatea.

[{ads-colita-first}]

Colita ulcerativă se manifestă de obicei prin următoarele simptome:

  • Diaree sau constipație
  • Crampe abdominale puternice
  • Scaun cu sânge și mucus
  • Tenesmus (nevoia constantă de a defeca)
  • Malabsorbția nutrienților, ce poate cauza anemie și pierdere în greutate

Cum apare cancerul în colita ulcerativă?

Un studiu1 a demonstrat că persoanele diagnosticate cu colită ulcerativă au de până la 5 ori mai multe riscuri de a dezvolta cancer colorectal. Acesta este tipul de cancer care afectează colonul și rectul, și poate să apară în zonele afectate de colită.

Același studiu a descoperit că mortalitatea cauzată de colită ulcerativă se datorează cancerului colorectal în proporție de 15%. Riscul crește proporțional cu perioada de timp de când pacientul a fost diagnosticat cu colită ulcerativă. Astfel, după 8-10 ani de la diagnostic, riscul de cancer crește cu aproximativ 0,5% - 1% în fiecare an.

Gradul de severitate al colitei ulceroase afectează de asemenea riscul de cancer. Cu cât este o formă mai agresivă sau netratată corespunzător, cu atât riscurile cresc. De aceea este foarte importantă menținerea colitei în perioada de remisie și controalele regulate la medicul gastroenterolog.

Riscul de cancer colorectal mai este corelat și cu dimensiunea zonelor intestinale afectate de colită. Dacă s-a extins pe toată suprafața colonului, colita ulcerativă poate determina nevoia unei colectomii (operație de îndepărtare a colonului), înainte de dezvoltarea celulelor canceroase.

Cancerul colorectal cauzat de colita ulcerativă mai poate avea și alți factori de risc:

  • Dacă diagnosticul de colită ulcerativă a fost pus la o vârstă tânără 
  • Dacă ești bărbat, întrucât bărbații sunt mai predispuși la astfel de afecțiuni decât femeile
  • Dacă familia ta (mai ales rudele de gradul 1) au un istoric de cancer colorectal
  • Dacă ai diabet
  • Dacă suferi de displazie sau leziuni ale celulelor precanceroase
  • Dacă ai colangită scleroză primară sau inflamație și cicatrizare în canalul biliar

Cum reduci riscul de remisie în colită ulcerativă

Pe lângă medicamentația prescrisă de medic (care poate fi compusă din antiinflamatoare nesteroidiene, corticosteroizi sau inhibitori ai sistemului imunitar, după gravitatea problemei), poți lua și tu câteva măsuri acasă. Prin câteva schimbări ale stilului de viață, poți menține colita ulcerativă în remisie.

Cel mai important aspect este dieta, deci asigură-te că eviți consumul excesiv de grăsimi saturate, zahăr, sare, carbohidrați sau alcool. Renunță la fumat și adoptă un stil de viață activ și fă mișcare cel puțin 30 de minute pe zi. Nu uita de apă! Hidratarea corespunzătoare este foarte importantă pentru digestie. 

Cum reduci riscul de cancer

Cancerul de colon poate fi depistat devreme prin screening regulat. Pe lângă adoptarea unui stil de viață sănătos, se pare că și medicația ar putea să scadă riscurile. Cercetătorii1 au descoperit că medicamentele prescrise pentru colita ulcerativă ar putea reduce riscurile asociate cu cancerul de colon, mai ales 5-ASA, tiopurinele și steroizii.

Când să mergi la medic

Dacă ai fost diagnosticat cu colită ulcerativă, trebuie să te prezinți la medicul gastroenterolog în vizite regulate. Spune-i medicului despre orice fel de modificări în simptomatologia ta și întreabă-l dacă există noi metode de tratament disponibile.

Ar trebui să faci și investigații periodice, precum analize de sânge și colonoscopii. Frecvența acestora va fi stabilită de medicul gastroenterolog. Testele de sânge vor depista orice modificare în nivelurile de VSH, calprotectină și proteina C reactivă, markerii inflamației în corp. Colonoscopia va putea depista primele forme ale cancerului, dacă există. Depistarea precoce este esențială pentru rata de supraviețuire a cancerului colorectal.

Dacă simți că planul de tratament pe care îl urmezi pentru colita ulcerativă nu mai dă roade, este timpul să discuți alte opțiuni cu medicul tău. Este foarte important să ții colita ulcerativă sub control, pentru a nu degenera în cancer colorectal. 



 

Sursa foto: Shutterstock

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

  1. Studiul ”Prevalence of colorectal cancer in patients with ulcerative colitis: A retrospective, monocenter study in China”, publicat în Journal of Cancer Research and Therapeutics, în 2015, autori: Qin Zhang, Sumei Sha, Bin Xu, Shuhui Liang, Kaichun Wu.

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0