La ce riscuri se expune pacientul cu colita ulcerativa cand consuma alcool

Colita ulcerativa este o afectiune autoimuna a intestinului gros, care se manifesta prin aparitia unor ulcere si sangerari la nivelul colonului. Astfel, apar simptome precum diareea, crampele abdominale ori sangerarile rectale. Consumul de alcool este contraindicat in colita ulcerativa din mai multe motive – afla si tu de ce trebuie sa tii alcoolul la distanta daca ai primit acest diagnostic.

Cu toate ca alcoolul nu poate cauza colita ulcerativa, efectele negative ale consumului de alcool asupra tractului gastrointestinal nu pot fi puse la indoiala. Pacientul care are deja colita ulcerativa ar putea avea o serie de probleme in urma consumului de alcool, mai ales daca vorbim despre consumul abuziv.

[{ads-colita-first}]

Mucoasa care captuseste interiorul peretelui intestinal este iritata de bauturile alcoolice, ceea ce inseamna ca in urma consumului de alcool, pacientul poate avea de-a face cu simptome precum greata, varsaturile, diareea si sangerarile gastrointestinale. La pacientul cu colita ulcerativa, aceste simptome pot fi deja prezente, iar consumul de alcool le poate agrava.

O alta problema a consumului de alcool in colita ulcerativa consta in interactiunea cu medicamentele administrate pentru tratarea bolii inflamatorii intestinale. Alcoolul poate afecta modul in care aceste medicamente actioneaza, reducandu-le eficienta. Mai mult decat atat, asocierea de medicamente cu alcool suprasolicita ficatul.

In general, medicii recomanda pacientilor care sufera de boli inflamatorii intestinale precum colita ulcerativa sau boala Crohn sa evite consumul de alcool din cauza ca acesta acutizeaza simptomele resimtite de pacient din cauza bolii autoimune de care sufera.

Pe langa accentuarea simptomelor specifice bolii intestinale, consumul de alcool poate cauza si alte probleme pacientului cu colita ulcerativa:

  • Anemie – pacientul care are colita are deja de-a face cu risc crescut de anemie, iar consumul de alcool nu face altceva decat sa mareasca acest risc.
  • Pe langa efectele pe termen scurt (ameteli, greata, varsaturi si diaree), consumul de alcool are si efecte negative pe termen lung asupra pacientului cu colita: gastrita, ulcer gastric, malnutritie.


Pacientul diagnosticat cu colita ulcerativa poate suferi deja din cauza bolii cronice care ii impune o serie de interdictii, asa ca poate fi afectat emotional de interdictia de a consuma bauturi alcoolice. De aceea, se pot face exceptii la ocaziile speciale, insa si atunci e bine ca pacientul sa se limiteze la un singur pahar, astfel incat sa nu riste sa aiba de-a face cu un puseu de activitate din cauza alcoolului. Ideal ar fi ca pacientul sa aleaga bauturi cat mai naturale, precum vinul sau berea.

Fiecare organism este diferit, asa ca e posibil ca unii pacienti sa aiba de-a face cu simptome agresive ale colitei ulcerative in urma consumului de alcool, in timp ce altii sa nu fie mai deloc afectati. De aceea, principala recomandare este sa ascultam semnalele transmise de organism. Daca dupa consumul de alcool apar simptome gastrointestinale neplacute, precum diareea sau crampele abdominale, inseamna ca organismul nu tolereaza bine alcoolul, asa ca ar trebui sa il evitam pe viitor, pentru reducerea riscurilor.

Ce schimbari poate face pacientul pentru a preveni un puseu de activitate a bolii

Pe langa limitarea consumului de alcool, pacientul poate face o serie de schimbari ce tin de stilul de viata, dupa ce primeste diagnosticul de colita ulcerativa. Aceste schimbari il vor ajuta sa tina boala sub control.

Se recomanda adoptarea unei diete sanatoase, din care sa fie eliminate grasimile, zaharurile in exces si alimentele procesate. Pe de alta parte, e indicat sa marim consumul de probiotice, care echilibreaza microbiota intestinala. Unele alimente pot cauza agravarea simptomelor gastrointestinale, de aceea organismul trebuie urmarit dupa consumul de paine alba, paste albe, fasole, legume crude si fructe deshidratate. Daca se observa o agravare a simptomelor dupa consumul acestor alimente, se recomanda eliminarea lor din dieta.

Totodata, se recomanda mesele mici si dese, in defavoarea meselor copioase.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0