Diareea în timpul nopții, simptom frecvent în colita ulcerativă

Diareea nocturnă se referă la scaunele apoase care se declanșează noaptea. În unele cazuri, însă, diareea din timpul nopții poate fi un semn ce indică o problemă mai gravă de sănătate, cum ar fi o boală inflamatorie intestinală, așa cum este colita ulcerativă.

Colita ulcerativă afectează colonul, care este o parte importantă a sistemului digestiv. Mulți factori pot cauza probleme în această zonă, așa că este important să cunoaștem care sunt simptomele care apar frecvent în cazul colitei ulcerative.

[{ads-colita-first}]

Unul dintre cele mai frecvente simptome în colita ulcerativă este diareea, iar scaunele moi și apoase pot să apară inclusiv în timpul nopții.

Diareea este un simptom comun al acestei boli, iar pacientul observă prezența sângelui sau puroiului în scaun, după folosirea toaletei. Însă în unele cazuri, este posibil că sângele să fie prezent în scaun și să nu poată fi observat.

Dacă boala este severă, nevoia de a goli intestinele poate să apară rapid, inclusiv în timpul nopții. Uneori, pacientul poate să își dea seama când se va întâmpla să aibă nevoie la toaletă. De exemplu, nevoia de a folosi toaleta apare la scurt timp după ce pacientul mănâncă. Anumite alimente, precum preparatele picante ori alimentele cu multe fibre pot agrava simptomele, așa că poate să apară diareea. Însă uneori, nevoia de a merge la toaletă este imprevizibilă, iar pacientul se trezește din somn subit, pentru că simte că trebuie să folosească toaleta.

În alte situații, pacientul simte că îi este foarte dificil să ajungă în timp util la baie, tocmai pentru că diareea în colita ulcerativă este o manifestare puternică. Uneori, pacientul are tenesme, adică simte nevoia de a avea scaun, chiar dacă interiorul intestinului a fost deja golit.

Ce este diareea nocturnă

Este situația în care pacientul se confruntă cu diaree în timpul nopții și, cel mai adesea, senzația aceasta îl trezește din somn. Cauzele diareei din timpul nopții pot fi multiple. Iar dacă diareea este cronică și durează până la 4 săptămâni sau mai mult de 1 lună, ea poate fi un semn al unei afecțiuni mai grave.

Ce simptome are diareea nocturnă

Diareea care apare în timpul nopții poate avea multe manifestări:

  • scaune apoase, moi
  • durere în zona abdomenului, crampe
  • senzația că urmează defecarea
  • greață
  • balonare
  • febra.

Când diareea este mai gravă, pot să apară și aceste simptome: sânge în scaun și durere puternică.

Prin diaree cronică se înțelege faptul că pacientul are scaune moi de mai multe ori pe zi, pe o perioadă de o lună sau de peste o lună. De multe ori, însă, diareea cronică poate să apară în timpul nopții și poate fi semnul unei afecțiuni mai grave, așa cum este colita ulcerativă.

Cauzele diareei din timpul nopții

Formele ușoare spre severe de diaree pot fi cauzate de anumite infecții (din cauza virusurilor sau bacteriilor), de medicamente, de unele alimente sau de alergii. Pe de altă parte, diareea nocturnă cronică are o probabilitate mai mare de a fi semnul unei boli mai grave.

Există câteva afecțiuni care pot cauza diaree cronică în timpul nopții, ca de exemplu:

Bolile inflamatorii intestinale - Aici poate fi vorba de mai multe afecțiuni diferite, printre care colita ulcerativă și boala Crohn. Pacientul poate avea sânge sau mucus în materiile fecale. Alte manifestări ale acestor boli pot fi: durere în timpul defecării, oboseală, pierderea în greutate, anemia și durerea abdominală cronică.

Colita microscopică - Și această formă de colită determină diaree în timpul nopții, chiar dacă pacientul nu mănâncă nimic. Această boală determină inflamație în intestinul gros, însă la nivel microscopic.

Diabetul zaharat - Și această boală poate fi o cauză a diareei nocturne. Riscul de diaree în timpul nopții crește dacă pacientul nu își ține în mod corect glicemia sub control și dacă este dependent de insulină.

Diagnosticarea este o etapă importantă

Cea mai bună strategie pentru a înțelege simptomele unei posibile colite ulcerative este să ai o discuție cu medicul tău gastroenterolog, în care să îi spui deschis ce fel de manifestări ai. Diareea în timpul nopții, scaunele în care ai observat sânge, senzația de a merge de urgență la toaletă, scăderea în greutate și stările de oboseală pot să îți afecteze calitatea vieții, așa că este important ca medicul să pună diagnosticul corect, pentru a prescrie tratamentul corespunzător, personalizat în funcție de nevoile tale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Când este cazul să mergi cât mai repede la medic

Mergi la medic dacă observi o schimbare în ceea ce privește scaunele tale sau dacă ai semne și simptome precum cele de mai jos:

  • durere abdominală
  • scaune cu sânge
  • diaree pe perioade mari, care nu răspunde la tratamentul cu medicamente care se eliberează fără prescripție medicală
  • diaree care te trezește din somn
  • febră inexplicabilă, care durează mai mult de o zi sau două.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

WebMD - webmd.com/ibd-crohns-disease/ulcerative-colitis/symptoms-ulcerative-colitis#1

Mayo Clinic - mayoclinic.org/diseases-conditions/ulcerative-colitis/symptoms-causes/syc-20353326

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0