Cum te poti bucura de activitatile de iarna, chiar daca suferi de colita ulcerativa
Cum te poti bucura de activitatile de iarna, chiar daca suferi de colita ulcerativa
Cum te poti bucura de activitatile de iarna, chiar daca suferi de colita ulcerativa
Colita ulcerativa este o afectiune cu un impact major asupra calitatii vietii, insa asta nu inseamna ca pacientul trebuie sa renunte la activitatile care ii fac placere, ci ca trebuie sa faca anumite ajustari, astfel incat lucrurile sa decurga asa cum trebuie.
Colita ulcerativa este o afectiune inflamatorie intestinala, de natura autoimuna, care determina sistemul imunitar al organismului sa atace tesuturile sanatoase ale colonului. Astfel, pacientul are de-a face cu inflamatie, ulcere si chiar si sangerari la nivelul intestinului gros. Odata cu acestea, apar si simptomele neplacute cu care pacientul trebuie sa se confrunte: diaree severa, crampe abdominale, balonare si sangerari rectale.
Aceasta afectiune este una care se manifesta episodic, prin pusee de activitate a bolii, care alterneaza cu perioadele de remisiune, insa pacientul trebuie sa ramana vigilent si precaut in permanenta, intrucat oricand poate declansa un puseu de activitate, chiar daca se simte bine.
Pe timpul iernii, schiatul, saniusul, datul cu placa si bataia cu bulgari sunt activitatile-vedeta. Insa pentru pacientul cu colita ulcerativa, practicarea acestora poate fi o adevarata provocare. Nu renunta la activitatile care iti fac placere numai pentru ca ai primit diagnosticul de colita ulcerativa – din fericire, poti sa faci in continuare lucrurile care iti plac, numai ca trebuie sa le planifici cu mare atentie, astfel incat sa previi, dar si sa rezolvi orice problema care poate aparea.
Cum te poti bucura in continuare de activitatile de iarna in aer liber, chiar daca suferi de colita ulcerativa
Monitorizeaza-ti organismul si invata-i reactiile – cu toate ca aceasta afectiune este una imprevizibila, exista cateva metode prin care o poti cunoaste mai bine. Fa-ti un tabel cu orele la care mergi de obicei la toaleta si nu uita sa faci o medie a timpului care se scurge de cand mananci si pana trebuie sa folosesti toaleta. In acest fel, vei reusi sa iti planifici mai usor timpul petrecut in aer liber.
Planifica-ti activitatile in functie de nevoile organismului tau – daca ai colita ulcerativa, e mai bine sa ai un plan bine pus la punct, intrucat spontaneitatea te poate face sa iei decizii gresite si sa declansezi simptomatologia bolii tale. Asadar, e indicat sa iti planifici plecarea de acasa in functie de micul dejun si de ora la care consideri ca vei avea nevoie la toaleta. Apoi, dupa masa de pranz, fa in asa fel incat sa ramai aproape de o toaleta pe care o poti folosi la nevoie. Cina o poti servi la finalul zilei, dupa ce ajungi acasa si situatia este sub control.
Fa alegeri alimentare intelepte – in ziua pe care stii ca o vei petrece in aer liber, alege sa mananci alimente care nu au deloc potential inflamator, pentru a reduce riscul de simptome intestinale. Bananele si painea prajita sunt ideale pentru micul dejun, in timp ce orezul este o alegere potrivita pentru masa de pranz.
Nu se recomanda activitatile in aer liber pe stomacul gol, intrucat aciditatea de la stomac va creste din pricina efortului, ceea ce inseamna ca pot aparea astfel simptomele gastrointestinale din cauza ca intestinul gros este iritat. Pe post de gustare, poti consuma covrigei cu sare.
Documenteaza-te cu privire la locul in care alegi sa mergi – daca mergi la sanius, nu alege o partie improvizata, unde nu ai toalete la dispozitie. Mergi pe o partie amenajata si documenteaza-te inainte cu privire la toate toaletele disponibile din zona cu pricina. In acest fel, cand vei avea nevoie la toaleta, nu vei pierde timpul inutil cautand toaletele, ci vei merge direct la cea mai apropiata.
Hidrateaza-te – hidratarea este foarte importanta, mai ales daca practici sporturi de iarna care solicita organismul foarte tare. Apa si ceaiurile precum ceaiul de menta ori cel de ghimbir sunt recomandate. In niciun caz nu vei consuma vin fiert pe partie, intrucat acesta va declansa, mai mult ca sigur, simptomele gastrointestinale.
Daca respecti aceste reguli si iti desfasori activitatea in zone cu toalete, vei reusi sa te simti bine in ciuda bolii intestinale de care suferi. Este foarte important sa nu te suprasoliciti si, in zilele in care te simti rau, sa ramai totusi acasa.
Sursa foto: Shutterstock