Colita infectioasa - ce este si cum se trateaza

Colita infectioasa este o afectiune acuta a intestinului gros, care se manifesta in special prin diaree, dar si prin alte simptome intestinale.

Spre deosebire de colita ulcerativa, care este o boala de natura autoimuna, cronica, cu cauze necunoscute, colita infectioasa este o afectiune acuta, cauzata de o infectie (virala, bacteriana sau parazitara), care din fericire se vindeca.

[{ads-colita-first}]

Colonul, denumit si intestin gros, este un tub alcatuit din muschi, care proceseaza resturile alimentare primite din intestinul subtire, inlaturand apa din acestea si apoi eliminand materiile fecale prin anus. Ultimii centimetri din colon alcatuiesc rectul, in timp ce portiunea finala se numeste anus.

Cauze colita infectioasa

Infectia cu bacteria Clostridium difficile cauzeaza adesea colita infectioasa, insa si alte bacterii (Salmonella, E.coli, Shigella), unele virusuri sau unii paraziti pot cauza declansarea acestei boli intestinale.

De regula, infectiile apar in urma consumului de alimente contaminate.

Colita face referire, de fapt, la inflamarea mucoasei care captuseste intestinul gros. In cazul infectiei cu bacteria Clostridium difficile, adesea intalnita la pacientii care au fost internati sau care au urmat un tratament pe baza de antibiotice, problema poate aparea si din cauza unui dezechilibru bacterian la nivelul florei intestinale a pacientului – asta inseamna ca nu e obligatoriu ca bacteria sa fie contractata din alta parte.

Simptome colita infectioasa

  • Diaree (cu sau fara sange in scaun)
  • Crampe abdominale
  • Dureri abdominale
  • Balonare.


Daca simptomele persista cateva zile, in ciuda remediilor folosite, a tratamentului medicamentos simptomatic si a regimului alimentar, este necesar sa apelezi la ajutor medical de urgenta.

Diagnostic colita infectioasa

Examinarea fizica si anamneza, urmate de analizele de sange si poate chiar si de o ecografie sau alte teste imagistice, vor fi de ajutor medicului in stabilirea diagnosticului de colita infectioasa.

Medicul poate stabili, in urma analizelor amanunite, si care este cauza colitei infectioase. In functie de diagnostic, se va prescrie cel mai eficient tratament.

Tratament colita infectioasa

Colita infectioasa de cauza bacteriana se poate trata cu antibiotice, la recomandarea medicului.

Altfel, colita infectioasa se trateaza simptomatic, cu medicamente care reduc manifestarile neplacute precum diareea, durerile abdominale, balonarea si deshidratarea, aparuta ca o consecinta a diareei.

Dieta in colita infectioasa

Hidratarea cu saruri de rehidratare orala si lichide din belsug, precum si regimul alimentar vor ameliora starea pacientului in timpul colitei infectioase. Regimul adoptat nu trebuie sa contina alimente grase, prajeli, preparate de tip fast-food, semipreparate, alimente foarte bogate in fibre precum fasolea si porumbul, legume si fructe crude, zahar in exces.

Pacientul ar trebui sa consume legume gatite (fierte, gatite la aburi sau la cuptor), fructe doar din compot, carne slaba, pilaf, supe, supe-crema sau piureuri. Se recomanda, totodata, si eliminarea produselor lactate pana la recuperarea pacientului intrucat acestea pot accentua manifestarile gastrointestinale ale colitei infectioase, mai ales la pacientii cu intoleranta sau sensibilitate la lactoza.

Consumul de alimente procesate va fi, de asemenea, oprit intrucat acestea sunt greu de digerat si vor suprasolicita sistemul gastrointestinal, facand simptomele si mai greu de suportat. Margarina, snacks-urile, produsele de patiserie si inghetata vor fi, asadar, eliminate din dieta pe perioada recuperarii dupa colita infectioasa.

In aceasta perioada, e recomandat si consumul de ceaiuri, care nu numai ca hidrateaza organismul, insa totodata pot avea efecte antidiareice. De pilda, ceaiul de menta este eficient in tratarea diareei. Pe de alta parte, ceaiul de musetel poate calma crampele abdominale.

Consumul de cofeina e indicat sa fie restrictionat pe perioada colitei infectioase, intrucat aceasta accentueaza simptomele. Cofeina este renumita pentru proprietatile laxative pe care le are, asa ca va intretine episoadele diareice.

Consumul de alcool este, de asemenea, contraindicat in aceasta perioada, intrucat alcoolul irita mucoasa intestinala, deja iritata si inflamata din cauza infectiei care a cauzat colita.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0