Cercetatorii au descoperit mecanismul prin care colita cauzeaza cancer colorectal

Colita ulcerativa este o afectiune de natura autoimuna care ataca tesutul intestinului gros, provocand ulceratii si hemoragii. Aceasta boala inflamatorie intestinala creste considerabil riscul de cancer, de aceea screeningul anual de cancer colorectal este obligatoriu la 10 ani dupa primirea diagnosticului de colita ulcerativa.

Inflamarea mucoasei intestinului gros din cauza colitei este un factor de risc in dezvoltarea cancerului pe termen lung, insa oamenii de stiinta au analizat aceasta legatura pentru a afla mai multe informatii.

[{ads-colita-first}]

In mod normal, inflamatia este un raspuns pe termen scurt oferit de organism ca urmare a unei infectii sau a unei probleme aparute. Insa in cazul bolilor autoimune, procesul inflamator poate persista, cauzand alte probleme de sanatate.

Cercetatorii care au facut studiul pe aceasta tema au descoperit ca inflamatia cronica aparuta pe fondul colitei ulcerative determina acumularea celulelor supresoare mieloide la nivelul colonului. Un numar mare de celule mieloide produce un nivel ridicat de interleukine IL-10, adica un tip de citokine responsabile cu suprimarea inflamatiei. Insa daca se regasesc in numar mare, aceste citokine modifica flora colonului, favorizand astfel activarea a doua gene: DNMT1 si DNMT3b, care pot altera ADN-ul si pot declansa cancerul.

Colita determina inflamarea cronica a peretilor colonului, ceea ce insamna ca bariera de protectie a intestinului este compromisa.

Alti factori de risc pentru cancerul colorectal

Pe langa diagnosticul indelungat de colita ulcerativa, exista si alti factori care pot contribui la cresterea riscului de cancer colorectal:

  • Inflamatia severa a colonului
  • Diagnosticul de colangita sclerozanta primitiva
  • Istoric in familie in ceea ce priveste cancerul colorectal
  • O portiune foarte mare din colon este afectata de inflamatia specifica bolilor inflamatorii intestinale (daca doar 5-10% din colon e afectat, riscul tau de cancer colorectal este similar cu al celor care nu sufera de colita ulcerativa, insa daca portiunea afectata e mai mare, si riscul de cancer creste).

 

Ce poti face pentru a reduce riscul de cancer de colon, daca suferi de colita ulcerativa

Avand in vedere gravitatea cancerului si a metodelor de tratament agresive folosite, ideal ar fi ca aceasta boala sa fie prevenita. Iata cum poti reduce riscul de a dezvolta o asemenea afectiune:

  • Daca ai colita ulcerativa, mergi anual la medic pentru un control de rutina. Astfel, acesta are prilejul de a observa timpuriu formatiunile suspecte de la nivelul colonului.
  • Daca diagnosticul de colita a fost pus cu cel putin 8 ani in urma, se recomanda colonoscopia o data la 1-2 ani, in scop preventiv.
  • Controalele gastroenterologice trebuie facute anual, fara exceptii.
  • Tratamentul medicamentos recomandat de medic pentru tratarea colitei ulcerative se va administra indiferent de evolutia bolii.
  • Se va adopta o dieta sanatoasa, echilibrata, fara alimente procesate, prajeli sau zaharuri care pot accentua simptomele colitei, favorizand un puseu de activitate a bolii.
  • Se vor evita obiceiurile nesanatoase precum fumatul, consumul de alcool sau bauturi carbogazoase.
  • Daca un membru din familie primeste diagnosticul de cancer colorectal, asigura-te ca iti informezi medicul cat mai curand posibil. Astfel, acesta poate schimba strategia in ceea ce priveste screeningul.

Studiile arata ca riscul de cancer de colon al unui pacient cu colita este cu 2% mai mare dupa 10 ani de boala, 8% dupa 20 de ani de boala si 18% dupa ce boala a persistat deja 30 de ani.

Indiferent de timpul care s-a scurs de cand ai primit diagnosticul de colita ulcerativa, este foarte important sa mergi la medic imediat ce observi o schimbare in ceea ce priveste simptomele resimtite. Cu toate ca rareori cancerul colorectal are semne distinctive fata de colita ulcerativa, exista si situatii in care acesta are manifestari ce pot fi observate.

In stabilirea diagnosticului de cancer este foarte important momentul depistarii bolii – cu cat mai devreme, cu atat mai bine, pentru ca sansele de vindecare sunt mai mari.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bubliografie:

  • Studiul “Risk for colorectal cancer in ulcerative colitis: changes, causes and management strategies”, publicat pe ncbi.nl.nih.gov, autori: Peter Laszlo Lakatos si Laszlo Lakatos
  • Studiul “Myeloid-Derived Suppressor Cells Produce IL-10 to Elicit DNMT3b-Dependent IRF8 Silencing to Promote Colitis-Associated Colon Tumorigenesis, publicat in Cell Reports (2018), autor: Mohammed L. Ibrahim
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0