Ce lucruri sunt interzise pacientilor cu colita

Colita ulcerativa este o afectiune cronica care cauzeaza inflamarea colonului, precum si formarea unor ulcere la nivelul acestuia. Cauzele acestei boli nu sunt cunoscute, insa ea apare in urma unei reactii anormale a sistemului imunitar al organismului.

Sistemul imunitar confunda resturile de mancare si bacteriile sanatoase din intestinul gros cu agenti invadatori si ii ataca, pornind un proces inflamator. Din pacate, colita ulcerativa nu este o boala ce se poate vindeca, insa exista o serie de tratamente care pot ameliora simptomele acestei boli si care pot prelungi episoadele de inactivitate a bolii.

Colita ulcerativa se manifesta episodic, avand perioade de activitate intensa a bolii, atunci cand simptomele sunt acute, si perioade de remisiune. In timpul unui puseu de activitate a bolii, colita ulcerativa se manifesta prin simptome precum: diaree cronica, prezenta sangelui in scaun, scadere in greutate, pierderea apetitului, crampe abdominale severe sau febra.

 

Colita ulcerativa se trateaza, de cele mai multe ori, prin tratament medicamentos, la domiciuliu, insa exista si situatii severe, in care e necesara interventia chirurgicala.

Pacientul trebuie sa isi adapteze stilul de viata in functie de factorii declansatori ai simptomelor acestei boli cronice. Cu cat acesta se adapteaza mai bine, cu atat calitatea vietii sale va fi mai putin afectata.

Pentru a nu declansa sau agrava simptomatologia colitei ulcerative, pacientii care sufera de aceasta afectiune nu ar trebui sa faca urmatoarele lucruri:

  • Nu se vor consuma alcool, dar nici bauturi care contin cofeina, precum cafeaua sau ceaiul negru. Acestea irita intestinul gros si favorizeaza inflamatia.
  • Nu se vor consuma alimentele indulcite cu sorbitol, xylitol sau alti indulcitori artificiali.
  • Nu se vor consuma produse lactate daca se observa o intoleranta la acestea. Intoleranta la lactoza favorizeaza instalarea simptomelor specifice colitei ulcerative.
  • Se va evita consumul de carne grasa precum carnea de porc intrucat aceasta este dificil de digerat si poate declansa o serie de simptome neplacute, specifice colitei ulcerative.
  • Se vor evita alimentele picante intrucat acestea irita mucoasa intestinala si acest lucru poate accentua inflamatia, acentuand totodata si simptomele resimtite de pacientul care sufera de colita ulcerativa.
 
 

 

 

  • Se va limita consumul de ceapa, care poate fi destul de dificil de digerat, mai ales daca este servita in forma cruda, negatita.
  • Nu se vor lua medicamente fara recomandarea medicului, “dupa ureche”. Acestea pot ameliora aparent starea pacientului, insa pot crea daune pe termen mediu si scurt. Asadar, pacientul nu se va abate de la schema de tratament intocmita de medicul specialist.
  • Se va limita expunerea la stres. Colita ulcerativa nu poate fi cauzata de stres, insa expunerea la acesta poate declansa un episod de activitate a bolii. Totodata, stresul poate agrava simptomele resimtite de pacientul cu colita ulcerativa.
  • Nu se va opri tratamentul medicamentos. Pacientul cu colita ulcerativa trebuie sa urmeze tratamentul recomandat de medic chiar si in perioadele de remisiune a bolii, pentru a se asigura ca intestinul gros nu se va inflama din nou.

Calitatea vietii pacientului diagnosticat cu colita ulcerativa poate fi afectata de simptomele cauzate de aceasta boala, de aceea poate fi recomandata discutia cu un psihoterapeut. Terapia poate ajuta pacientul sa inteleaga mai bine ce trebuie sa faca pentru a se simti bine, in ciuda bolii de care sufera.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0