Ce complicatii poate avea colita ulcerativa
Ce complicatii poate avea colita ulcerativa
Ce complicatii poate avea colita ulcerativa
Colita ulcerativa poate avea o serie de complicatii, unele dintre acestea punand viata pacientului in pericol.
Colangita sclerozanta primitiva este o complicatie frecventa a colitei ulcerative. Aceasta este caracterizata de inflamarea cailor biliare. In timp, poate aparea fibroza la nivelul ductelor biliare, iar astfel creste riscul de ciroza. Din pacate, aceasta complicatie a colitei ulcerative rareori prezinta simptome in stadiu incipient. Insa pe masura ce boala evolueaza, aceasta se poate manifesta prin urmatoarele simptome:
- Oboseala
- Diaree
- Prurit cutanat
- Frisoane
- Scadere in greutate
- Febra
- Icter
Nu exista un tratament specific pentru colangita sclerozanta primitiva. Insa se poate administra tratament medical pentru ameliorarea simptomelor. In cazuri severe, poate fi necesar un transplant de ficat.
Megacolonul toxic apare in pana la 5% din colitele ulcerative severe si se manifesta prin dilatarea colonului transvers si pierderea haustratiilor (miscari de amestecare la nivelul colonului). Toxicitatea sistemica este importanta, apare febra mare, de peste 39 de grade Celsius, tahicardie 120 batai/min, leucocitoza>10500/mm, sepsis. Netratat, megacolonul toxic duce la perforatie sau peritonita cu risc mare de deces. In jur de 50% din cazuri se rezolva cu tratament medical, dar restul necesita colectomie totala de urgenta.
Megacolonul toxic, hemoragia masiva la cei cu colita ulcerativa severa si perforatia sunt indicatii pentru colectomia de urgenta.
Colita ulcerativa fulminanta sau toxica se manifesta prin scaune multiple, explozive, hemoragice, febra >38,5, toxicitate sistemica, deshidratare si dezechilibre electrolitice.
Inflamatia rezervorului ileal "pouchitis" sau raspunsul imun la dismicrobism apare la 33-50% din pacientii cu rezervor ileal. Pauchitis se prezinta ca inflamatia mucoasei ileale si ulceratii intens hemoragice manifestate prin diaree cu sange, febra si agravarea manifestarilor extracolonice. Colita ulcerativa extensiva, colangita sclerozanta primara, fumatul, serologia pANCA-pozitiva si consumul antiinflamator nesteroidian sunt posibili factori de risc pentru pouchitis.
Citeste si Colita Ulcerativa: Ce este, Simptome & Tratament
Stricturile apar la 8% din pacienti si pot fi determinate de inflamatie si fibroza.
Puseele din colita ulcerativa se pot asocia cu tromboembolism si accident vascular cerebral ce pot fi fatale. Din acest motiv se recomanda profilaxia cu heparina la pacientii cu colita ulcerativa severa internati.
Deficitul de vitamine si minerale poate aparea, de asemenea, din cauza sangerarilor intestinale, dar si din cauza incapacitatii sistemului gastrointestinal de a absoarbi nutrientii din alimente. Mai mult decat atat, in timp, pacientul poate suferi chiar si de malnutritie.
Malnutritia apare atunci cand organismul nu primeste nutrientii de care are nevoie. Aceasta se manifesta prin: scadere in greutate, slabiciune musculara, oboseala, risc marit de infectie sau imbolnavire.
Osteoporoza poate fi cauzata, in cazul pacientilor cu colita ulcerativa, fie de incapacitatea organismului de a absorbi nutrienti, fie din cauza tratamentului indelungat cu steroizi. Principalul simptom al osteoporozei consta in fracturile frecvente.
Riscul de a dezvolta cancer colorectal in colita ulcerativa este crescut in comparatie cu populatia generala. Riscul este asociat cu durata bolii, extensia bolii si cu o activitate inflamatorie mai severa sau persistenta.
Pacientii cu colita ulcerativa si colangita sclerozanta au un risc mare de cancer colorectal si colonoscopia trebuie efectuata anual. Riscul de cancer colorectal creste considerabil dupa ce trec 10 ani de la diagnosticarea colitei ulcerative.
Intrucat simptomele cauzate de cancerul colorectal sunt similare cu cele ale colitei ulcerative, cancerul va fi diagnosticat destul de greu. Simptomele acestuia sunt: sange in scaun, dureri abdominale si diaree.
Alte complicatii care mai pot aparea pe fondul colitei ulcerative sunt si:
- Afectiuni oculare
- Dureri articulare, artrita sau fibromialgie
- Anxietate si depresie
- Afectiuni renale.
Pentru reducerea riscului de complicatii, pacientul trebuie sa urmeze tratamentul medicamentos prescris de medic, dar sa respecte totodata si recomandarile acestuia cu privire la schimbarea alimentatiei si a stilului de viata. Controalele medicale periodice sunt obligatorii in cazul pacientilor care sufera de colita ulcerativa.
Sursa foto: Shutterstock