Calprotectina, instrument de diagnostic în colita ulcerativă

Simptomele gastrointestinale sunt uneori dificil de diagnosticat. Pentru un diagnostic corect de colită ulcerativă și alte forme de afecțiuni gastrointestinale (precum sindromul intestinului iritabil sau boala Crohn), se testează, printre altele, nivelul calprotectinei în materia fecală.

Când o afecțiune gastrointestinală este la debut, simptomele pot fi confundate ușor cu alte afecțiuni. Pentru că majoritatea acestor boli au o bază inflamatorie, este greu de spus dacă simptomele vor evolua către boala intestinului iritabil sau colita ulcerativă.

Care sunt cele mai întâlnite boli inflamatorii intestinale

Sindromul intestinului iritabil reprezintă o problemă de funcționare a intestinului. Nu există un tratament specific, iar medicația are doar rolul de a ține simptomele sub control. De aceea este atât de importantă diagnosticarea corectă, care va cuprinde anamneza pacientului și endoscopia sau colonoscopia.

[{ads-colita-first}]

Sindromul intestinului iritabil nu duce la condiții grave și nu este asociat cu șanse mai mare de morbiditate. Dar calitatea vieții poate fi serios afectată, mai ales dacă medicația își pierde din eficacitate.

Se presupune că 10-20% din populație suferă de sindromul intestinului iritabil.1 Rata ar putea fi mai ridicată, întrucât există oameni afectați de această condiție care doar tratează simptomele bolii (cu antispastice sau antidiareice, respectiv laxative). Cele mai multe persoane afectate sunt adulții tineri (20-30 de ani), în special femeile.

Colita ulcerativă și boala Crohn sunt afecțiuni cronice care pot intra în remisiune și redeveni acute pe parcursul mai multor ani. În aceste cazuri, diagnosticul corect și prin urmare tratamentul corect va face diferența pentru calitatea vieții pacientului.

Aceste două afecțiuni sunt cele mai comune boli inflamatorii intestinale, afectând 100-200 de persoane din 100.000 în cazul colitei ulcerative și 50-100 de persoane din 100.000 în cazul bolii Crohn. Deși la 20% dintre pacienți simptomele apar în copilărie, sunt afectați mai ales tinerii între 15-30 de ani, de origine caucaziană. Colita ulcerativă este mai dificil de ținut sub control decât boala Crohn, și de aceea aproximativ 10% dintre pacienți vor avea nevoie de colectomie (extirparea unei părți a intestinului afectat) în primii 10 ani de la primirea diagnosticului.

Simptomele comune ale acestor afecțiuni includ durere abdominală, diaree sau constipație cronice și balonare. În ultimele decenii s-au făcut descoperiri importante în diagnosticarea acestor afecțiuni, astfel încât tratamentul să fie corect și eficient.

Diagnostic colită ulcerativă

Metodele clasice de diagnostic ale colitei ulcerative cuprind testele de sânge, care vor verifica și nivelul markerilor de inflamație, precum viteza de sedimentare a hematiilor sau VSH și proteina C reactivă. Dar acești markeri nu sunt eficienți în a localiza zona exactă a inflamației, fiind doar un prim pas în diagnosticarea unei boli intestinale inflamatorii.

Ce este calprotectina?

Calprotectina este o proteină care realizează legături de calciu între celule. Are rolul de a proteja celulele de enzime catalitice și bacteriene, fiind prima celulă descoperită cu efect antibacterian. A fost descoperită în 1980. Atunci s-a aflat că reprezintă aproximativ 60% din consistența citosolilor din neutrofile. 

Testul de calprotectină fecală

Prin acest termen se înțelege totalitatea particulelor de calprotectină regăsite într-o probă de materie fecală. Când intestinul este inflamat, migrația neutrofilelor în mucoasa intestinală va determina valori crescute de calprotectină în scaun. 

Calprotectina ajunge în lumenul intestinal prin emiterea de leucocite sau moartea celulelor. În acest fel poate fi detectată în probele de scaun. Persoanele cu boli inflamatorii intestinale precum colita ulcerativă sau boala Crohn pot avea nivele ale calprotectinei fecale de până la 10 ori mai ridicate.2 De aceea acest test biochimic este atât de important în descoperirea acestor afecțiuni. 

Testul de calprotectină fecală ar putea chiar elimina nevoia realizării unei colonoscopii pentru pacienții aflați la debutul colitei ulcerative. 

Deși este un test relativ nou apărut, calprotectina fecală este utilizată ca marker de diagnostic diferențial între bolile inflamatorii intestinale și sindromul intestinului iritabil. Este un marker rezistent la degradarea enzimatică și este ușor de depistat în materia fecală, dar pot să apară și cazuri de răspuns pozitiv fals. De exemplu, s-a demonstrat că în cazul creșterii unui inhibitor de pompă de protoni, va crește semnificativ și rata calprotectinei. 

Un alt punct minus al acestui test este că, deși este mai precis în localizarea inflamației în corp, nu o poate localiza cu exactitate în intestin. De asemenea, nu poate stabili cu exactitate diferența dintre colita ulcerativă și boala Crohn. Calprotectina fecală poate fi și semnul unei banale intoleranțe alimentare, al gastroenteritei, sau în cazuri mai grave, al unui cancer colorectal. 

Nivelul de calprotectină va varia, evident, în funcție de vârsta pacientului și comorbiditatea cazului, dar poate varia și de la o zi la alta. Testul de calprotectină fecală este folosit în primul rând ca o verificare a pacienților suspecți de boli inflamatorii intestinale, sau ca metodă de evaluare a tratamentului pentru pacienții deja diagnosticați.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  1. Studiul ”Fecal calprotectin in inflammatory bowel disease”, publicat în Clin Exp Gastroenterol, 2016, autori: Natalie E. Walsham, Roy A. Sherwood.
  2. Studiul ”Fecal calprotectin is best marker for discriminating pediatric IBD”, publicat în JAMA Pediatrics, 2017, autori: Gea A. Holtman et. al.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0