10 tipuri de iritații care apar în colita ulcerativă

Inflamația, simptomul specific colitei ulcerative, se poate manifesta inclusiv la nivelul pielii.

Colita ulcerativă este o afecțiune cronică, fără o cauză exactă cunoscută. Specialiștii presupun că are o bază autoimună, anume că ar fi o dereglare a sistemului imunitar în care acesta atacă mucoasa intestinală. Din această cauză, colita ulcerativă nu se manifestă numai în intestinul gros. Pot să apară iritații ale pielii, ale ochilor (de exemplu sclerită) și ale articulațiilor (de exemplu poliartrită reumatoidă).

Întrucât colita ulcerativă este o afecțiune cronică, la majoritatea pacienților va avea perioade de remisie și puseuri. Când boala este în remisie, pacientul nu va mai avea simptomele caracteristice deloc sau vor fi reduse semnificativ. În perioadele de pusee, simptomele se vor agrava și pot să apară și alte simptome. Fiecare pacient poate avea un ciclu de remisiuni-pusee unic, variind între câteva săptămâni și câteva luni sau chiar ani. 

[{ads-colita-first}]

Medicii au observat că înainte de reapariția puseelor de colită ulcerativă, inflamația se manifestă la nivelul altor organe. Astfel, pacientul va prezenta afte bucale (stomatite), iritații cutanate și ochi înroșiți cu câteva zile înainte să apară simptomele tractului digestiv.

Ce este colita ulcerativă?

Colita ulcerativă face parte din categoria bolilor inflamatorii intestinale, prcum sindromul intestinului iritabil și boala Chron. Există multe simptome comune ale acestor afecțiuni, dar principalul diferențiator este localizarea colitei ulcerative. Aceasta afectează mai ales porțiunile inferioare ale colonului sau rectul - în acest caz va purta numele de rectocolită. 

Manifestarea colitei ulcerative la nivelul mucoase intestinale se va observa prin apariția unor mici ulcerații. În aceste zone mucoasa este degradată și nu mai poate absorbi nutrienții din alimente în procesul digestiv. De aceea colita ulcerativă poate cauza pierderi rapide în greutate, altfel inexplicabile medical.

În funcție de intensitatea colitei ulcerative, simptomele pot să fie subtile (la început) sau să afecteze grav calitatea vieții pacientului. Cele mai comune simptome ale colitei ulcerative sunt:

  • Crampe abdominale puternice
  • Tenesmus (nevoia presantă de a merge la toaletă, chiar dacă pacientul a fost deja)
  • Diaree (cel mai adesea) sau constipație
  • Sânge și mucus în scaun
  • Anemie și scăderea în greutate

Atât colita ulcerativă, cât și unele iritații ale pielii au un fond inflamator, adică apar ca urmare a unei inflamații în organism, dar și cauzează inflamație locală la rândul lor. Medicii știu că apariția anumitor iritații cutanate ar putea fi un semn pentru un nou puseu de colită ulcerativă. Mai ales când aproximativ 15% dintre pacienții cu boli intestinale inflamatorii au probleme de piele, potrivit unui studiu1 din 2015. În plus, și medicația recomandată pacienților cu astfel de afecțiuni gastrointestinale poate cauza iritații la nivelul pielii. Este vorba mai ales de corticosteroizi, dar și de inhibitorii sistemului imunitar.

Iritații ale pielii cauzate de colita ulcerativă

Pielea este cel mai mare organ al organismului și este deseori un barometru pentru starea de sănătate a organelor interne. Cu toții știm că pielea are un aspect diferit când suntem deshidratați, obosiți sau bolnavi. Chiar o banală răceală poate afecta tonusul și elasticitatea pielii. Nu este de mirare, deci, cum o inflamație atât de puternică precum colita ulcerativă ar putea avea simptome cutanate. Cele mai comune afecțiuni ale pielii corelate cu colita ulcerativă sunt:

  1. Psoriazis

Psoriazisul este o afecțiune a pielii autoimună, în care apar mici zone de piele anormale. Aceste zone sunt de obicei înroșite, uscate, cu aspect solzos și provoacă deseori mâncărimi ale pielii. În funcție de gravitatea cazului, psoriazisul poate să apară în zone restrânse pe brațe sau picioare sau poate să acopere întreg corpul cu leziuni.

  1. Acnee

Acneea poate să apară în orice zonă a corpului pe fond inflamator, dar poate să și cauzeze probleme pacienților cu colită ulcerativă. Un studiu2 din 2011 a găsit o legătură între un medicament pentru acnee pe bază de isotretinoin și apariția simptomelor de colită ulcerativă. Cauzele nu sunt cunoscute, dar este nevoie de mai multe studii pentru a găsi răspunsul. 

  1. Vitiligo

Vitiligo este o afecțiune cronică a pielii, caracterizată prin petele de piele depigmentate. Zonele de piele afectate devin albe și au de obicei margini bine definite. Fiindcă este o boală autoimună, vitiligo este asociat cu alte afecțiuni autoimune (printre care și colita ulcerativă) în 20% din cazuri.

  1. Sindromul dermatită-artrită asociat cu bolile inflamatorii intestinale

Sindromul de dermatită-artrită asociat bolilor inflamatorii intestinale este o afecțiune în care se formează mici umflături pe piept și pe brațe. Aceste umflături pot forma apoi pustule, provocând disconfort. De asemenea, afectează și articulațiile, în special ale mâinilor și picioarelor.

  1. Eritem nodos

Eritemul nodos se caracterizează prin apariția unor noduli roșii dureroși pe brațele sau picioarele unei persoane. La unii pacienți, aceștia au aspect de vânătăi. Eritemul nodos este cea mai frecventă problemă a pielii pentru persoanele care au colită ulcerativă, afectând până la 10% dintre pacienți.

  1. Pioderma gangrenoasă

Această erupție cutanată începe ca un grup de pustule pe gambe, glezne sau brațe. Se răspândește repede și poate forma ulcerații profunde. Dacă zona nu este bine igienizată, ulcerațiile se pot infecta. Cercetătorii cred că această afecțiune este cauzată de o problemă autoimună, care ar putea cauza și colita ulcerativă.

  1. Urticarie

Urticaria este caracterizată de mici pete roșii ridicate de la nivelul pielii, care pot să apară oriunde pe corp. Deseori apare ca o reacție autoimună a organismului. În unele cazuri, anumiți pacienți pot avea urticarie cronică din cauza medicamentelor prescrise pentru colita ulcerativă.

  1. Piodermita și piostomatita vegetans

Sunt două afecțiuni deseori corelate. Prima provoacă pustule roșii care formează pete cu aspect solzos în zona axilei sau zona inghinală. A doua definește pustulele apărute în gură, numite în mod popular afte bucale.

  1. Vasculita leucocitoclastică

Vasculita leucocitoclastică apare atunci când vasele mici de sânge de sub piele se inflamează și mor. Reacția inflamatorie duce la dezvoltarea unor pete purpurii pe pielea picioarelor sau a gleznelor, numite purpură.

  1. Sindromul lui Sweet

Sindromul Sweet sau dermatoza febrilă neutrofilică este o afecțiune a pielii caracterizată prin apariția bruscă a febrei, exces de globule albe din sânge și papule și plăci dureroase, roșii la nivelul pielii. Este o boală rară autoimună, corelată cu colita ulcerativă.



 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  1. Studiul “Extraintestinal Manifestations of Inflammatory Bowel Disease”, publicat în Inflammatory Bowel Disease, în 2015, autori: Stephan R. Vavricka, Alain Schoepfer et al.
  2. Studiul “Isotretinoin Use and the Risk of Inflammatory Bowel Disease: A Case Control Study”, publicat în The American Journal of Gastroenterology, în 2011, autori: Seth D. Crockett, Carol Q. Porter et al.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0