Mai multe legume - cheia atenuării simptomelor de astm?

Astmul este o afecțiune inflamatorie cronică ce afectează canalele respiratorii, prin împiedicarea unui proces normal de respirație. Printre cei mai comuni factori declanșatori ai crizelor de astm se numără expunerea la substanțe cu potențial alergenic sau iritant, precum polenul sau fumul de țigară. Alți factori sunt exercițiul fizic intens și stresul emoțional. 

Cu toate acestea, noile cercetări indică faptul că legătura dintre astm și dietă este mai strânsă decât s-a anticipat până recent. 

Care este legătura dintre astm și o dietă bogată în fructe

Prin urmare, un studiu1 recent, publicat pe site-ul Oxford Academic, sugerează că o dietă bogată în legume poate avea o legătură atât cu riscul de a dezvolta afecțiunea, cât și cu posibilitatea ameliorării simptomelor, în timp ce produsele lactate pot crește riscul de boală și exacerba simptomele. 

Unul dintre autorii studiului, dr. Hana Kahleova de la Physicians Committee for Responsible Medicine din Statele Unite, susține că o farfurie plină de legume și produse derivate din plante, cu un număr limitat de lactate și alimente bogate în grăsimi, reprezintă un factor important în prevenirea și controlul astmului. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Astfel, o alimentație bogată în antioxidanți, fibre, acizi grași nesaturați și vitamina D este esențială pentru întărirea și menținerea sistemului imunitar la nivel optim, dar și pentru controlarea proceselor inflamatorii din corp, iar astmul este o boală de natură inflamatorie. 

Având în vedere faptul că cercetările pe asocierile dintre dietă și afecțiuni sunt dificil de realizat și de interpretat, concluziile studiului nu pot fi luate, în totalitate, ca atare, și este nevoie de investigații ulterioare pentru a le valida în întregime. 

Cu toate acestea, există studii din trecut care întăresc aceste concluzii. Un studiu2 din 1985 prezintă descoperiri similare, după supunerea a 35 de pacienți cu astm bronșic la un regim alimentar vegan pentru 1 an de zile. Cei 35 de pacienți sufereau, la momentul respectiv, de astm de peste 12 ani și se aflau sub tratament medicamentos de lungă durată.   

Potrivit echipei de cercetare, subiecții au manifestat îmbunătățiri semnificative ale sistemului respirator (capacitate vitală – formă de măsurare a volumului maxim de aer pe care o persoană îl poate expira), ceea ce s-a reflectat în reducerea dozajului de tratament la majoritatea subiecților, pe durata întreținerii dietei vegane. De asemenea, subiecții au semnalat o diminuare majoră a simptomelor de astm. Deși rezultatele sunt promițătoare, este de menționat faptul că acest studiu a fost demarat fără un al doilea grup, de comparație, așadar nu se poate aprecia în ce măsură regimul alimentar a dictat schimbările de sănătate la subiecți, respectiv ce procent a ocupat efectul placebo.

Un studiu3 mai recent, din 2015, efectuat pe 678 de copii din Puerto Rico, semnalează faptul că un procent ridicat din cei cu o alimentație bogată în lactate sufereau de astm, la momentul efectuării studiului. Astmul la copii este o afecțiune din ce în ce mai răspândită, iar factorii de risc principali sunt mediul de trai, calitatea aerului respirat și istoricul de boală al familiei. 

Pentru a analiza problematica lactatelor, autorii studiului au preluat un eșantion mai mic de copii, pentru a testa efectul lactatelor asupra performanței respiratorii. Așadar, 13 copii din studiu au primit un regim fără produse lactate și ouă, în timp ce 9 dintre aceștia și-au păstrat stilul alimentar. După 8 săptămâni de observație, s-a remarcat faptul că starea de sănătate a celor 13 copii s-a îmbunătățit cu aproximativ 20%, în timp ce grupul de control a rămas în aceiași parametri. 

Așadar, există mai multe resurse care sugerează o legătură între stilul de alimentație și astm, dar, potrivit cercetătorilor de la Physicians Committee for Responsible Medicine, pentru a ajunge la un set de concluzii unanim acceptate, este nevoie de studii clinice axate pe posibile metode de prevenție și control al astmului, prin mijloace de nutriție.   

NEWSLETTER DEDICAT DOC

 

 

Sursă foto : Shutterstock
Bibliografie:
Medical news Today - Can eating a plant-based diet alleviate or prevent asthma?
https://www.medicalnewstoday.com/articles/can-eating-a-plant-based-diet-alleviate-or-prevent-asthma#More-research-is-needed
1 Studiul The role of nutrition in asthma prevention and treatment, publicat în Oxford Academic, în martie 2020, autori: Jihad Alwarith, Hana Kahleova, Lee Crosby, Alexa Brooks, Lizoralia Brandon, Susan M Levin, Neal D Barnard
https://academic.oup.com/nutritionreviews/advance-article/doi/10.1093/nutrit/nuaa005/5804968

2 Studiul Vegan regimen with reduced medication in the treatment of bronchial asthma., publicat în US National Library of Medicine, în 1985, autori: Lindahl O, Lindwall L, Spångberg A, Stenram A, Ockerman PA.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4019393

3 Studiul Diet, Interleukin 17, and Childhood Asthma in Puerto Ricans, publicat în US National Library of Medicine, în iunie 2015, autori: Yueh-Ying Han, Erick Forno, Juan C. Celedón, et al.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4721241/ 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0