Alimente cu potential de declansare a alergiilor, la care sa fii atent cand esti in vacanta

Atunci cand te afli in vacanta cu cei mici sau doar cu partenerul, tot ceea ce iti doresti este sa te simti bine si sa nu iti faci griji. Insa daca ai un organism mai sensibil sau stii deja ca ai anumite alergii alimentare, trebuie sa te feresti de unele mancaruri, fie ca iti petreci concediul la munte ori la mare.

Asa ca astazi ne-am propus sa ne indreptam atentia in directia acelor alimente care au un risc mare de a declansa alergii la unele persoane - alimente de care este important sa te feresti daca ai un diagnostic in acest sens.

Ce alimente declanseaza cel mai des alergii la copii

Expertii estimeaza ca aproximativ 90% dintre toate alergiile alimentare sunt cauzate de urmatoarele 8 alimente: laptele, ouale, graul, soia, nucile (fructele cu coaja lemnoasa) ce cresc in copaci, arahidele (alunele de pamant), pestele, fructele de mare.

Ouale, laptele si arahidele sunt printre cauzele cele mai frecvente ale declansarii alergiilor alimentare la copii. Arahidele, nucile, pestele si fructele de mare determina cele mai severe reactii alergice, iar specialistii spun ca aproape 5% dintre copiii cu varste sub 5 ani au alergii alimentare.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Si adultii pot avea, insa, alergii la cele 8 tipuri de alimente enumerate anterior, iar o astfel de alergie la un aliment se poate dezvolta chiar si dupa ani buni in care adultul a mancat acel aliment fara sa aiba probleme.

Pe langa cele 8 alimente, in unele tari, anumite seminte sunt considerate alergeni majori, cum ar fi semintele de susan si cele de mustar (principalul ingredient din mustarul din comert), adica declanseaza alergii alimentare.

La adulti, insa, cei mai des intalniti alergeni care declanseaza alergii alimentare sunt: polenul de la anumite fructe si legume (sindromul alergiei orale), arahidele si nucile, pestele si fructele de mare (crustaceele).

Sfaturi pentru adulti si pentru copii, cand sunteti in vacanta

Daca micutul tau are varsta sub 1 an si calatoriti, retine urmatorul sfat (care este valabil nu doar in vacanta, ci si in restul anului): evita sa ii dai lapte de vaca, produse din grau, oua, arahide si peste si discuta cu medicul pediatru inainte de a incepe diversificarea alimentatiei.

Atunci cand sunteti departe de casa, fie ca ati ales sa calatoriti intr-o alta tara, fie ca va aflati pe meleagurile noastre, urmati aceste recomandari daca aveti de-a face cu alergii alimentare:

- Ca parinti, informati-va si faceti tot posibilul pentru a afla ce ingrediente se afla in mancarea de la restaurantul unde planuiti sa mancati cu cei mici. Atunci cand este posibil, cititi meniul de la restaurant (pe internet, in format electronic) inainte si faceti o trecere in revista a posibilelor preparate care pot declansa alergii. Pe acestea le veti evita.

- Spune-i persoanei care va serveste la masa, inca de la inceput, daca fiul sau fiica ta ori partenerul tau are o alergie alimentara. Chelnerul ar trebui sa stie cum este preparat fiecare fel de mancare si ce ingrediente sunt folosite in bucatarie. Intreaba-l despre modul de preparare si despre ingredientele folosite in mancare, inainte de a o comanda.

- Evita zonele unde mancarea este servita in stil "bufet suedez", pentru ca pot fi multe alimente contaminate cu alergeni, tocmai prin prisma ca s-au folosit aceleasi ustensile de bucatarie pentru preparate culinare diferite.

- Evita alimentele prajite, pentru ca este posibil ca acelasi ulei sa fi fost folosit pentru a praji mai multe alimente diferite. Asa ca exista riscul ca unele sa fi intrat in contact cu anumiti alergeni care pot declansa o alergie alimentara.

Atentionari

Daca ati ales sa calatoriti in vacanta intr-o alta tara, asigurati-va ca aveti la voi, pe o foaie de hartie, informatiile necesare care explica (in limba in care se vorbeste in acea zona) ce alimente nu aveti voie sa mancati fie voi, adultii, fie copiii vostri. Prezinta aceasta foaie persoanei care va serveste masa si, daca este posibil, bucatarului de la restaurantul pe care il vizitati.

Pentru a evita reactiile alergice, tineti cont si de urmatoarele reguli:

- Daca veti calatori cu avionul, medicamentele trebuie tinute in bagajul de mana, mai ales dispozitivul cu epinefrina autoinjectabila.

- Este bine sa anticipezi problemele si alergenii care nu sunt evidenti. De exemplu, la hotelul sau pensiunea unde va cazati, este bine ca personalul sa stie ca partenerul sau copilul tau are o alergie alimentara. Informeaza-te daca cei de la compania aeriana cu care veti zbura servesc arahide pe post de gustare.

- Este bine sa stii numerele de urgenta (la cine sa suni) in zona geografica pe care o vizitati, in cazul in care aveti o urgenta. Numarul medicului alergolog nu trebuie sa lipseasca din telefonul tau.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

American College of Allergy, Asthma & Immunology - https://acaai.org/allergies/types/food-allergy

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0