Testarea câmpului vizual: cand se recomanda si ce presupune

Determinarea câmpului vizual (perimetria) reprezintă trasarea unei hărți care evaluează vederea centrală și periferică pentru fiecare ochi în parte; testarea este subiectivă (se bazează pe răspunsul primit de la pacient) și se înregistrează manual sau computerizat sub forma unei hărți ovalare în tonuri de gri.

 

Importanța câmpului vizual

În mod natural, câmpul vizual este mai larg în zona tâmplelor și mai îngustat înspre nas (din cauza piramidei nazale). Astfel, atunci când ne uităm mult într-o parte, avem tendința de a îndrepta și capul în acea direcție, pentru a primi informații de la ambii ochi. Lărgimea câmpului vizual are importanță la desfășurarea activităților zilnice; îngustarea lui duce la afectarea calității vieții și la probleme de orientare sau chiar accidente. Testarea campuui vizual ar trebui sa faca parte din examenul de rutina a sanatatii vizuale, anula alaturi de urmatoarele alte teste care identifica din timp eventuale probleme:

Auto- refractometria –vizeaza eventuale vicii de refractie. Consta in  masurarea dioptriilorcu ajutorul  dioptronului, la adult si  copiii de peste 3 ani. 

Uneori  efcetuarea  acestei masuratori se face dupa dupa aplicarea de picaturi speciale care relaxeaza musculatura ochiului, prin metioda de refractometrie cu cicloplegie.

Verificarea motilitatii oculare -  in cazul unui  strabism, a unei pareze si  testarea vederii binoculare- pentru paralelilsmul axelor oculare 

Determinarea acuitatii vizuale - medicul solicita  citirea unor cifre si litere de pe un panou luminos, situat la distanta sau de  aproape cu ochelari de proba cu diverse dioptrii

 Bio-microscopia - examineaza  cu ajutorul unei substante precum fluoresceina partea anterioare a globului ocular: cornea,irisul, cristalinul.

Masurarea tensiunii oculare recomandata  persoanelor cu antecedente familiale de glaucom, se masoara cu ajutorul aplicarii unui jet de aer, ca un "puf"  Hipertensiunea intraoculara este considerata o tensiune mai mare de 21 - 22 mmHg.

Examinarea fundului de ochi vizualizeaza stara retinei, vaselor de sange si a nervului optic.

Care este rolul testului de câmp vizual?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Scopul examinarii este să se detecteze semne ale leziunii nervului optic (care apar în glaucom, dar și în alte boli care afectează modalitatea de transport a informației de la ochi la nivelul creierului, unde informațiile sunt procesate în imagini). În glaucom apare o îngustare progresivă a câmpului vizual, astfel încât acesta ajunge tubular (se micșorează foarte mult), uneori fără ca pacientul să își dea seama. Atrofia de nerv optic este o alta afecțiune al cărei diagnostic se stabilește și cu ajutorul câmpului vizual.

Pregătirea pacientului

Înainte de a ajunge la investigație, se recomandă ca pacientul să fie odihnit și să manifeste maximul de atenție la instrucțiunile oferite de persoana care va efectua examinarea. Cu câteva ore înainte nu se recomandă administrarea de medicamente care pot afecta capacitatea de concentrare.

Ce se întâmplă în timpul examinării?

Testarea câmpului vizual se face cu fiecare ochi în parte (ochiul netestat este acoperit cu un ocluzor), iar apoi pacientul este plasat în fața unei cupole, având capul sprijinit confortabil într-un suport (mentonieră).

În timp ce pacientul privește înainte, în cupola din fața lui, se proiectează lumini de diverse intensități și dimensiuni. Pacientul trebuie să apese pe un buton de fiecare dată când percepe în periferie aceste spoturi luminoase.

 
 

Dacă pacientul ratează un punct (nu-l vede atunci când este proiectat prima oară), aparatul revine în acel punct ulterior. La fel se întâmplă și dacă pacientul mișcă ochii din punctul de fixație (se uită după lumină).

Pacientul nu simte niciun disconfort în timpul examinării, iar testarea nu implică riscuri (câmpul vizual se poate masura și la copiii care pot să stea atenți la aparat 20-30 minute, cât durează testul).

Cum se interpretează?

Rezultatele se interpretează în contextul datelor clinice și prin corelarea statistică a hărților obținute cu cele ale pacienților sănătoși de aceeași vârstă și sex. Tonurile de gri închis/negru înseamnă că nervul optic nu mai transmite informația din acea zonă de retină afectată, iar tonurile de alb/gri deschis arată o funcționare normală.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Având în vedere răspândirea cu precădere a variantei computerizate a câmpului vizual, datele se stochează și se pot face analize de evoluție a bolii, de la o testare la alta. Totuși, pentru urmărirea în evoluție a glaucomului, există și alte investigații care trebuie efectuate periodic urmarirea valorilor (tensiunii intraoculare, corelată cu pahimetria, OCT-ul de nerv optic, gonioscopia), la recomandarea medicului oftalmolog care urmărește pacientul.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0