Modificarea stilului de viata in boala hepatica grasa non-alcoolica

Stetoza hepatica non-alcoolica este caracterizata de acumularea grasimilor la nivelul ficatului. Nu exista, din pacate, tratament medicamentos care sa vindece boala de ficat gras. Pe de alta parte insa, aceasta boala este reversibila si poate fi combatuta prin reducerea greutatii si prin modificarea stilului de viata.

Intrucat boala de ficat gras non-alcoolic este asociata adesea cu obezitatea, dieta nesanatoasa si cu sedentarismul, modificarea stilul de viata este prima recomandare facuta de medic pacientului care e diagnosticat cu aceasta afectiune hepatica.

De cele mai multe ori, dietele sunt eficiente pe termen scurt, insa pe termen lung scaderea in greutate este dificil de realizat doar prin dieta. Este necesara modificarea stilului de viata (evitarea sedentarismului, program de exercitii fizice), precum si modificarea dietei, astfel incat kilogramele in plus sa fie eliminate, iar greutatea sa fie apoi mentinuta.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Atat exercitiile aerobice, cat si antrenamentul de rezistenta reduc efectiv grasimile hepatice. Alegerea lor ar trebui adaptata pe baza preferintelor pacientilor si mentinute pe termen lung.

Orlistatul, un inhibitor al lipazelor intestinale ce determina scaderea absorbtiei lipidelor, in asociere cu modificarea stilului de viata, a fost studiat in 2 studii clinice. Un studiu a aratat scaderea enzimelor hepatice si reducerea steatozei hepatice ecografic, dar fara o imbunatatire a histologiei hepatice.

La pacientii obezi la care nu se obtine scadere ponderala prin dieta, exercitii fizice sau tratament farmacologic, poate fi indicata chirurgia bariatrica. O reducere brusca in greutate poate agrava, insa, steatoza hepatica, mai ales dupa chirurgia bariatrica.

Pe termen lung, severitatea steatozei, inflamatia si fibroza regreseaza odata cu scaderea greutatii.

Scaderea ponderala trebuie sa fie progresiva, intre 7 si 10% din greutatea corporala in 6-12 luni. Este suficienta si o scadere usoara a greutatii corporale cu 4-7%, pentru imbunatatirea histologiei si a statusului hepatic.

Dieta pacientului cu boala hepatica non-alcoolica

Pacientul care sufera de steatoza hepatica ar trebui sa adopte o dieta sanatoasa si echilibrata, restrictiva din punct de vedere caloric.

Alimentatia acestuia ar trebui sa fie alcatuita din:
  • Fructe si legume din belsug (5 portii pe zi)
  • Alimente bogate in fibre dietetice – legumele, cerealele integrale
  • Alimente de provenienta organica
  • Alimente sarace in grasimi.

 

 

De asemenea, se recomanda evitarea urmatoarelor alimente:

  • Alimente bogate in zaharuri, grasimi si sare – in acest sens, este foarte important sa se evite consumul alimentelor procesate, care contin cantitati mari de zahar, grasimi nesanatoase si sare.
  • Carbohidratii rafinati – painea, pastele si alte tipuri de carbohidrati rafinati ar trebui evitate, intrucat favorizeaza acumularea grasimilor la nivelul ficatului.
  • Alcoolul – consumul de alcool creeaza daune la nivelul ficatului, de aceea e bine sa se evite, chiar daca steatoza hepatica nu a aparut pe fondul consumului de alcool.

Alte recomandari pentru pacientul cu boala de ficat gras non-alcoolic:

  • Adopta un stil de viata mai activ – exercitiile fizice, mersul pe jos, urcatul scarilor si orice alta activitate fizica este benefica in reducerea depozitelor de grasime de la nivelul ficatului. Specialistii recomanda minimum 30 de minute de sport pe zi.
  • Redu nivelul de colesterol din organism – in acest sens, vei urma tratamentul medicamentos recomandat de medic, dar totodata vei adopta o dieta saraca in grasimi saturate.
  • Trateaza-ti diabetul – diabetul apare adesea impreuna cu boala de ficat gras non-alcoolic. Dieta si sportul te vor ajuta sa tii sub control ambele afectiuni. Respectarea recomandarilor facute de medic, dar si administrarea medicatiei prescrise de acesta sunt esentiale pentru pacientii diabetici.

Boala hepatica grasa non-alcoolica poate reveni, asa ca e important ca stilul de viata sanatos sa fie mentinut de-a lungul timpului. Astfel, ficatul pacientului se va mentine sanatos.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0