Cum sa iti protejezi copilul de boala de ficat gras

Boala de ficat gras este periculoasa oricand, insa mai ales daca apare inca din copilarie. Asta pentru ca, in timp, ficatul gras evolueaza si, daca nu este tratat asa cum trebuie, poate determina aparitia fibrozei hepatice, care la randul ei creste riscul de ciroza.

Copiii sunt afectati de steatoza hepatica din cauza obiceiurilor alimentare nesanatoase, dar si a stilului de viata sedentar. Obezitatea si rezistenta la insulina reprezinta principalii factori de risc pentru boala de ficat gras atat la adulti, cat si la copii.

Copiii care au parinti sau bunici ce sufera la randul lor de boala de ficat gras au sanse mari sa dezvolte, la randul lor, aceasta afectiune hepatica. Si asta nu pentru ca ar avea predispozitie genetica, ci pentru ca tine de stilul de viata si de obiceiurile alimentare adoptate in familie. Copilul are tendinta de a imita comportamentul adultilor, asa ca nu e de mirare ca “imprumuta” obiceiurile adultilor din jurul lui.

Consumul de alimente nesanatoase, bogate in zaharuri si grasimi, obiceiul de a consuma sucuri si de a petrece multe ore pe canapea, in fata televizorului, toate acestea sunt comportamente pe care copilul le preia de la rudele cu care locuieste si care ii pot cauza boala de ficat gras chiar si la o varsta foarte frageda.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Exista doua tipuri de boala de ficat gras de care copilul poate suferi:

  • Boala de ficat gras simpla, care e caracterizata de acumularea grasimilor la nivel hepatic,
  • Steatohepatita non-alcoolica (NASH), caracterizata de aparitia inflamatiei si de leziuni produse la nivelul celulelor hepatice din cauza grasimilor acumulate.

Cum iti dai seama cand copilul sufera de ficat gras?

Exista anumite situatii care iti pot da de gandit, intrucat cresc riscul de boala de ficat gras, chiar si la copii:

  • Obezitatea
  • Diabetul de tip 2
  • Rezistenta la insulina
  • Hepatita C

Daca cel mic sufera de asemenea afectiuni, atunci e predispus ficatului gras si trebuie sa mergi la medic pentru a te asigura ca totul este in regula. Netratat, ficatul gras poate evolua cauzand daune temporare, dar si permanente. Din fericire, insa, boala de ficat gras este reversibila si poate fi combatuta prin modificarea stilului de viata al copilului.

Boala de ficat gras rareori cauzeaza simptome evidente. Manifestarile acesteia includ senzatia de oboseala, pierderea apetitului sau mancarimi la nivel cutanat.

Cum ajuti copilul sa combata boala de ficat gras

Elimina din dieta acestuia alimentele nesanatoase – incurajeaza copilul sa manance alimente sanatoase si limiteaza-i accesul la grasimi nesanatoase, prajeli, dulciuri si sucuri. Nu uita, exemplul personal este cel mai eficient in cazul celor mici, asa ca nu te astepta ca tu sa consumi alimente nesanatoase si cel mic sa inteleaga ca el nu are voie.

Fructele, legumele, carnea slaba, pestele, ouale, nucile, migdalele si produsele lactate sarace in grasimi sunt recomandate copiilor care vor sa combata steatoza hepatica.

Incurajeaza-ti copilul sa adopte un stil de viata mai activ – sedentarismul reprezinta principalul dusman al sanatatii copilului. Asociat cu o dieta nesanatoasa, acesta predispune la obezitate, boala de ficat gras si nu numai. Asadar, incurajeaza-ti copilul sa faca miscare – in acest sens, poti practica activitati in aer liber impreuna cu cel mic, dar il poti inscrie totodata si la cursuri ce implica un efort fizic sustinut. 

Mergi cu copilul la medic – daca cel mic este dus la controale medicale regulate, pediatrul isi va da seama ca este ceva in neregula. Supraponderalitatea, glicemia, precum si alti indicatori il pot face pe acesta sa suspecteze boala de ficat gras si sa faca investigatii in acest sens. Dupa stabilirea diagnosticului de boala de ficat gras, medicul va face o serie de recomandari, pe care parintele trebuie sa se asigure ca cel mic le respecta.

Cunoaște-te mai bine

Ajuta-l pe copil sa ajunga la un indice de masa corporala sanatos pentru inaltimea si varsta sa – avand in vedere ca supraponderalitatea este principalul factor de risc pentru boala de ficat gras, e important ca cel mic sa isi rezolve problemele cu kilogramele in plus pentru a reusi sa combata ficatul gras. Totodata, scaderea in greutate previne si alte afectiuni la care copilul e predispus din cauza greutatii sale.

Un medic nutritionist, dar si un antrenor de fitness il pot ajuta pe copil sa scape de kilogramele in plus in mod eficient. Copiii se afla intr-un continuu proces de crestere, de aceea e contraindicat ca acestia sa tina cura de slabire. Un nutritionist poate, insa, sa se asigure ca cel mic nu va mai acumula kilograme in plus, iar cele acumulate deja nu vor mai fi o problema pe masura ce acesta va creste in inaltime.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul “Fatty liver in childhood”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Yesim Ozturk si Ozlem Bekem Soylu

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0