Boala hepatica alcoolica si nevoia de transplant de ficat

Boala hepatica alcoolica (steatoza hepatica alcoolica, hepatita alcoolica, ciroza hepatica) implica risc dublu de nevoie de transplant de ficat, in comparatie cu boala hepatica neasociata cu consumul de alcool.

Studiile facute recent de oamenii de stiinta arata ca nevoia de transplant in cazul bolilor hepatice alcoolice este in crestere, in comparatie cu nevoia de transplant aparuta din cauza hepatitei C, de pilda.

Bolile hepatice alcoolice fac referire la toate bolile ce apar din cauza leziunilor hepatice produse de consumul excesiv de alcool. Aceste boli nu cauzeaza simptome decat in stadiu foarte avansat, ceea ce dezavantajeaza serios pacientul. Boala hepatica alcoolica nu apare la toate persoanele care consuma alcool in mod excesiv. Riscul creste odata cu perioada in care se consuma alcool in mod abuziv – de pilda, o persoana care consuma alcool in exces timp de 20 de ani va avea un risc mai mare decat una care consuma abuziv alcool pret de 5 ani.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Printre functiile ficatului se numara: filtrarea toxinelor din organism, sustinerea digestiei, reglarea nivelului de zahar din sange, dar si a celui de colesterol, precum si protejarea organismului de infectii si boli. Intrucat este un organ care se regenereaza, ficatul nu se degradeaza atat de usor. Insa de fiecare data cand ficatul filtreaza alcool, cateva celule hepatice mor. Iar consumul indelungat poate reduce capacitatea acestui organ de a se regenera.

In stadiu avansat, bolile hepatice alcoolice se manifesta prin simptome precum:

  • Senzatie generala de rau
  • Scadere in greutate
  • Pierderea apetitului
  • Icter
  • Umflarea gleznelor si abdomenului
  • Confuzie si ameteli
  • Varsaturi, sange in voma.

Bolile hepatice alcoolice

Steatoza hepatica alcoolica – consumul unei mari cantitati de alcool poate determina acumularea de grasimi la nivel hepatic. Astfel, apare boala de ficat gras alcoolic. Din fericire, aceasta boala este una reversibila – la 2 saptamani dupa renuntarea la alcool, ficatul se regenereaza complet si revine la normal.

Hepatita alcoolica – acest tip de hepatita nu apare din cauze infectioase, spre deosebire de celelalte hepatite. Hepatita alcoolica apare din cauza abuzului de alcool pe perioade mai lungi. Daca este in stadiu incipient, si aceasta afectiune hepatica este reversibila. Daca devine deja hepatita alcoolica severa, lucrurile se complica si viata pacientului poate fi pusa in pericol.

Ciroza hepatica – ciroza este boala ce apare ca stadiu final al altor afectiuni hepatice netratate, fie ca vorbim despre cele aparute pe fondul consumului de alcool, fie ca nu. Ciroza apare atunci cand tesuturile sanatoase ale ficatului sunt inlocuite de tesuturile cicatriciale – aceasta complicatie hepatica nu este reversibila si singura metoda de tratare a acesteia este transplantul de ficat. 

Chiar daca ciroza nu e reversibila, renuntarea la consumul de alcool dupa stabilirea diagnosticului poate incetini evolutia bolii si totodata poate creste speranta de viata a pacientului.

Cum se pot trata bolile hepatice alcoolice

Nu exista un tratament pentru bolile hepatice alcoolice, insa principala recomandare este aceea de oprire a consumului de alcool. Astfel, in cazul bolilor ce sunt reversibile, daunele permanente pot fi eliminate, iar in cazul cirozei, se incetineste evolutia bolii.

In cazul in care pacientul cu boala alcoolica hepatica necesita transplant de ficat, este obligatorie renuntarea la consumul de alcool inainte de interventia chirurgicala precum si dupa, pana la finalul vietii.

Consumul de alcool nu cauzeaza numai boli hepatice, ci creste si riscul de alte afectiuni precum cele cardiovasculare, hemoragiile interne sau de encefalopatie. Riscurile asociate cu consumul de alcool dispar odata cu oprirea consumului.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul “National trends and long-term outcomes of liver transplant for alcohol-associated liver disease in the United States”, publicat pe jamanetwork.com, autori: Brian P. Lee, Eric Vittinghoff si Jennifer L. Dodge

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0