Yoga prenatala: ce beneficii are in timpul sarcinii

De cate ori sunt intrebat care este varsta cea mai potrivita pentru a incepe practica yoga, raspunsul meu scurt si imediat este „ar fi trebuit inceputa cu noua luni inainte sa va nasteti”. Da, ati inteles bine, momentul optim cand ar fi trebuit sa luati contact cu yoga a fost ziua in care mama dumneavoastra si-a dat seama ca este insarcinata.

yoga-prenatala

Ei bine, in cazul in care, datorita unui anumit context karmic, asta nu s-a intamplat, astazi este o zi potrivita pentru a incepe aceasta calatorie! Si aveti si mai multe motive sa faceti yoga daca sunteti insarcinata, pentru ca Yoga are foarte multe de oferit atat pentru dumneavoastra, cat si pentru copilul pe care il purtati in pantece.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Yoga prenatala joaca un rol dublu. Ofera multiple beneficii viitoarelor mame si, in acelasi timp, le ajuta sa devina „gazde adecvate” prin care sa vina pe lume bebelusi fericiti.

Din experienta mea ca profesor de yoga ce include de 15 ani si lectii de yoga prenatala, pot spune ca vad o diferenta clara intre copiii ai caror mame au practicat yoga in timpul sarcinii si ceilalti.

Pentru inceput, as vrea sa evidentiez cateva dintre cele mai importante efecte pe care yoga le poate avea asupra fatului.

Nu doriti sa "contaminati" bebelusul cu negativitate

Din prima zi de la conceptie, mama comunica cu fatul prin limbajele non-verbale ale emotiilor, gandurilor si energiei. Majoritatea viitoarelor mame continua sa lucreze pana in stadiile avansate ale sarcinii. Acest lucru implica expunerea regulata la stresul, temerile si anxietatea legate de munca. Stresul la care este expusa mama, fie la locul de munca, fie acasa, patrunde adanc in sinele sau interior. Sinele sau interior este una cu „sinele” bebelusului. Contaminarea are loc la nivel energetic si cu mult inainte ca mama sa-l nasca, semintele stresului, fricii si anxietatii sunt plantate in constiinta copilului.

Unul dintre primele beneficii profunde pe care practica yoga le aduce mamei este acela ca ii ofera o modalitate de eliberare a stresului zilnic, reducand astfel sansele de contaminare a bebelusului cu negativitate. 

Configurarea "hardware-ului"

Cand cumparam un calculator, avem posibilitatea de a alege procesorul, capacitatea hard discului, si alte caracteristici pe care nu le mai putem schimba dupa achizitionarea produsului. In acelasi mod, in timpul sarcinii mama poate alege calitatea mintii si emotiilor pe care le va avea copilul.

Ea are si puterea de a educa copilul, inculcandu-i (intiparindu-i in minte) o anumita etica, anumite valori si principii de viata in timpul lunilor de sarcina. Dar odata ce copilul s-a nascut, educatia devine una cognitiva, limitandu-se fluxul prin care se face transmiterea cunoasterii si intelepciunii de la mama la copil.

Exista instrumente de meditatie in yoga care ajuta mama sa incarce informatiile necesare in "hard disck-ul" copilului.

Acum, lasand la o parte beneficiile ezoterice ale practicarii yoga in sarcina, sa ne indreptam atentia asupra a trei aspecte importante in care yoga traditionala poate fi de un real ajutor.

1. Durerile de spate si cresterea in greutate

Sarcina este, cu siguranta, unul dintre cele mai (naturale si) inaltatoare procese prin care trece o femeie in viata sa. Cu toate acestea, ea aduce si multiple provocari cu care multe dintre viitoarele mame ajung sa se confrunte destul de nepregatite. O astfel de provocare este aceea de a face fata schimbarilor rapide de la nivelul corpului si efectelor pe care le au acestea asupra sistemului osos si al celui muscular.

Sunt norocoase cele care au un regim de wellness incorporat in viata de zi cu zi. In schimb, daca faceti parte dintre acele viitoare mame care nu indragesc prea mult salile de gimnastica si centrele de wellness, este timpul sa incepeti sa va pregatiti pentru schimbarile iminente din corp.

Unul dintre cele mai des intalnite simptome ce apar in timpul sarcinii este durerea de spate, care este rezultatul cresterii fatului si crearii unei presiuni asupra coloanei, datorata rotunjirii burtii. Spatele este adesea compromis din cauza lipsei de forta la nivelul muschilor trunchiului, precum si a posturilor incorecte adoptate din neatentie in timpul orelor de lucru.  

Exista miscari simple de yoga, cum ar fi postura pisicii, care asigura intarirea muschilor trunchiului si intinderea spatelui intr-o maniera confortabila care nu secatuieste energia mamei, ci o ajuta mai degraba sa devina calma si relaxata.              

Luarea in greutate este normala si nu ar trebui sa devina o preocupare excesiva. Cresterea treptata in greutate in timpul sarcinii este rezultatul actiunii diversilor hormoni secretati si eliberati in sange. Acesta este modul prin care natura pregateste corpul mamei sa fie o gazda buna pentru copil. Totusi, atunci cand secretiile hormonale sunt dezechilibrate, ele pot genera o luare in greutate mai mare decat cea necesara.

Posturile si tehnicile de respiratie din yoga vin in ajutor prin reglarea functionarii diverselor organe interne si mentinerea corpului intr-o stare de echilibru. Aceasta stare de echilibru reflectata si in fluxul hormonal din corp fereste, in plus, mama de prea multe stari de greata dimineata si de schimbarile bruste de dispozitie si stare emotionala.

 

 

2. Rejuvenarea si creativitatea

Pe masura ce sarcina avanseaza, corpul trebuie sa faca fata solicitarilor crescute asupra sistemului circulator, presiunii exercitate de surplusul de greutate asupra articulatiilor, starii continue de alerta etc.

Toata aceasta munca suplimentara genereaza o stare de stres si tensiune, care are nevoie de o eliberare periodica. Tehnicile de yoga cum ar fi Yoga Nidra dezvoltata de Satyananda sunt modalitati excelente ce inlatura cu blandete tensiunile din corp, minte si din planul emotional.

Aceste diverse tehnici de respiratie si relaxare nu doar asigura un surplus de energie mamei. Energia pozitiva sustinuta de o minte calma da nastere creativitatii. In traditia japoneza, unei viitoare mame i se recomanda sa picteze si sa caligrafieze pentru a-si dezvolta propria creativitate, care influenteaza creativitatea si dezvoltarea emisferei drepte a creierului fatului.

3. Tonifierea corpului dupa sarcina

Cand practicam yoga in maniera traditionala, cu constientizarea miscarilor, incorporam o metodologie de antrenare a micro-muschilor, iar memoria celulara depoziteaza informatii despre cum ar trebui sa fie si sa se simta corpul.

Daca mama este expusa la yoga in timpul sarcinii, atunci sunt sanse mai mari sa experimenteze un flux hormonal mai lin dupa nastere. Aceasta ajuta corpul sa revina in forma intrucat isi aminteste informatiile la nivel celular.

Care sunt beneficiile yoga in sarcina

Yoga prenatala este o abordare cu mai multe fatete a exercitiilor fizice, care incurajeaza stretchingul, concentrarea mentala si respiratia focusata pe un anumit obiectiv. Cercetarile sugereaza ca yoga prenatala este sigura si ca poate avea multe beneficii pentru femeile insarcinate si pentru bebelusii acestora.

Cercetarile sugereaza ca yoga prenatala poate:

- imbunatati calitatea somnului

- reduce stresul si anxietatea

- reduce riscul de nastere inainte de termen

- scad riscul de restrictie de crestere intrauterina (o conditie care incetineste dezvoltarea bebelusului)

- creste rezistenta, flexibilitatea si anduranta muschilor necesari pentru nasterea bebelusului

- reduce durerea lombara,

- reduce starile de greata,

- reduce sindromul de tunel carpian,

- reduce durerile de cap si dificultatile de respiratie.

Totodata, yoga prenatala te poate ajuta sa cunosti si sa relationezi cu alte femei insarcinate si te ajuta sa te pregatesti pentru stresul din viata ta, odata ce vei deveni proaspata mamica.

Pe langa beneficiile enumerate, studiile au aratat ca exista o relatie stransa intre yoga prenatala si reducerea complicatiilor asociate cu hipertensiunea arteriala, precum si imbunatatirea starii bebelusului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Bibliografie: American Pregnancy Association - http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/prenatal-yoga/

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0