Cancerul de piele ar putea fi mai periculos in timpul sarcinii [studiu]

Potrivit unui studiu nou, femeile diagnosticate cu melanom in timpul sarcinii sau imediat dupa nastere se confrunta cu un risc mai ridicat decat celelalte femei.

cancer de piele sarcina

Oamenii de stiinta sustin ca hormonii din timpul sarcinii accelereaza cea mai periculoasa forma de cancer de piele. „Rezultatele privind rata de metastazare (intinderea cancerului), recurenta si mortalitate au fost surprinzatoare, deoarece au fost considerabil mai mari la femeile diagnosticate cu melanom in timpul sarcinii sau in decursul unui an de la nastere”, a precizat intr-un comunicat de presa al spitalului, dr. Brian Gastman, chirurg plastician si director al sectiei de chirurgie oncologica a Clinicii Cleveland.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cu toate acestea, studiul a fost conceput doar pentru a stabili o legatura intre rezultatele privind melanomul si sarcina, nu poate demonstra o relatie de tip cauza-efect.

Studiul a analizat aproape 500 de femei diagnosticate cu melanom intre 1988 si 2012. Femeile au avut varsta de 49 de ani sau mai putin. Cercetatorii le-au monitorizat starea de sanatate timp de doi ani sau mai mult.

Oamenii de stiinta au aratat ca femeile diagnosticate cu melanom in timpul sarcinii sau in decursul unui an de la nastere au fost de cinci ori mai predispuse sa moara din cauza cancerului. De asemenea, potrivit cercetatorilor, au fost de sapte ori mai predispuse la dezvoltarea de metastaze si de noua ori mai predispuse la recurenta cancerului, fata de celelalte femei.

Ratele de melanom din Statele Unite s-au dublat intre 1982 si 2011, au spus cercetatorii. Aceste rezultate noi arata ca femeile sub 50 de ani, in special cele insarcinate, trebuie sa fie in mod clar mai atente la eventualele semne de cancer de piele, au recomandat cercetatorii.

Cancerul de piele este favorizat de mai multi factori, unul dintre cele mai importante si usor de controlat fiind expunerea la soare. Protectia solara completa si corecta, precum si evitarea orelor la care soarele este foarte puternic, sunt vitale pentru femei atat in timpul sarcinii, cat si inainte si dupa.

 

Recomandarile dermatologilor

In timpul sarcinii, este important sa iti verifici regulat pielea, pentru a verifica evolutia alunitelor de pe corp, pentru ca acestea pot ascunde un melanom.

Dermatologii francezi recomanda ca orice leziune de pe piele care sufera modificari sa fie excizata (indepartata) si biopsiata imediat. Modificarile ce apar la nivelul productiei de hormoni pot influenta tumorile de tipul melanomului, ceea ce poate creste simularea melanocitelor si poate spori pigmentarea. Sarcina, totodata, induce o stare de imunosupresie, care permite progresia tumorii, spun dermatologii.

Nevii pigmentari (alunitele) sufera unele modificari in timpul sarcinii

Modificarile care apar in cazul nevilor pigmentari la pacientele insarcinate nu ar trebui trecute cu vederea, pentru ca nu sunt doar o consecinta fiziologica a sarcinii. Din acest motiv, dermatologii francezi insista ca femeile insarcinate ar trebui sa isi verifice in mod regulat pielea, pentru a se depista din timp melanomul.

Teoretic, in timpul sarcinii se pot face biopsii cutanate si excizii ale alunitelor, folosindu-se anestezia locala. Dozele mici de lidocaina si de epinefrina care sunt folosite in chirurgica dermatologica sunt considerate sigure.

Asta inseamna ca biopsiile si exciziile nevilor pigmentari, care ar trebui abordate prompt in cazul femeilor insarcinate cand vine vorba de orice alunita care prezinta suspiciuni sau care s-a modificat, pot fi efectuate in siguranta in toate etapele sarcinii.

In sarcina, nu ai niciun motiv pentru a intarzia testarea in vederea unui posibil melanom

Dermatologii subliniaza ca este o procedura sigura sa fii testata pentru melanom, chiar daca esti insarcinata. Medicul dermatolog va efectua o biopsie cutanata, pentru a te testa, in cazul in care o alunita prezinta suspiciuni.

In timpul biopsiei, medicul dermatolog va administra un anestezic local, care este considerat sigur pentru a fi folosit in timpul sarcinii. Acest anestezic amorteste zona, astfel incat medicul dermatolog sa poata exciza zona cu suspiciuni.

Chiar daca biopsia cutanata este considerata o investigatie sigura pentru pacienta in timpul sarcinii, ar trebui sa ii spui medicului dermatolog ca esti insarcinata. Aceasta informatie ii va permite dermatologului sa isi ia toate precautiile necesare, in cazul in care sunt necesare alte teste sau tratamente.

Daca zona cu suspiciuni este melanom, retine: cu cat cancerul este descoperit si tratat mai devreme, cu atat prognosticul este mai bun pentru mama si bebelus.

 

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Articolul "Treating moles and melanoma during pregnancy", publicat in 2018, in  Dermatology Times, autor Nia Cason.
  • American Academy of Dermatology - https://www.aad.org/public/diseases/skin-cancer/melanoma/melanoma-during-pregnancy

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0