Igiena orala in timpul sarcinii

As vrea sa aduc in discutie cateva aspecte importante de care femeile insarcinate trebuie sa tina cont. Iata, asadar, cateva sfaturi de la Dr. Andreea Catrina in ceea ce priveste igiena orala pe timpul sarcinii.

"Sarcina reprezinta o perioada de modificari hormonale, care au repercusiuni si la nivelul cavitatii orale. Recomandat ar fi ca orice viitoare mamica sa isi rezolve problemele dentare inainte de sarcina.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pe perioada sarcinii trebuie asigurata o igiena dentara extraordinara, pentru a evita aparitia gingivitei sau a cariilor dentare. Vizita la medicul stomatolog este importanta, pentru efectuarea igienizarii profesionale (la 6 luni). De asemenea, este de evitat orice tratament in trimestrul I (organogeneza) si III de sarcina (risc de declansare a sarcinii).

De asemenea, urgentele dentare in sarcina sunt de evitat si tocmai de aceea insist pe rezolvarea eventualelor probleme inainte de sarcina.

Alte aspect de care viitoarele mamici trebuie sa tina cont sunt faptul ca trebuie evitate radiografia dentara, anestezia dentara, tratamentul medicamentos. In trimestrul II sunt premise mici tratamente dentare, pentru rezolvarea urgentelor.

Sa nu uitam, insa, ca igiena dentara este foarte importanta, dar si detartrajul dentar, pentru a preveni gingivita dentara. Nu recomand, insa, albirea dentara, aceasta este de evitat pe perioada sarcinii, iar alimentatia trebuie sa fie una sanatoasa, bazata pe legume si fructe.", spune dr. Andreea Catrina.

Daca este posibil, mergi la medicul stomatolog inainte de a ramane insarcinata

Daca tu si partenerul tau incercati sa aveti un bebelus, incearca sa iti faci o programare la cabinetul medicului stomatolog, inainte sa ramai insarcinata. In acest fel, dintii tai vor fi curatati in mod profesional, tesutul gingiilor va fi atent examinat de medic si orice fel de probleme la capitolul sanatate orala pot fi tratate in avans, inainte de confirmarea sarcinii.

Tine cont de urmatoarele recomandari daca esti insarcinata, pentru a avea o buna igiena orala:

* Daca greturile matinale te impiedica sa te speli pe dinti, atunci e bine sa iti schimbi pasta de dinti cu una cu un gust mai delicat (cat mai putin aromata). Roaga medicul dentist sa iti recomande anumite branduri, astfel incat sa te poti spala pe dinti fara sa ai senzatia de greata.

* Clateste-ti cavitatea orala cu apa de gura daca suferi de greturi matinale si daca ai episoade frecvente insotite de varsaturi.

* Urmeaza o buna igiena orala si respecta recomandarile medicului stomatolog, pentru a preveni si/sau pentru a reduce problemele ce tin de igiena orala in timpul sarcinii tale.

* Chiar daca esti insarcinata, nu sari peste programarea la medicul stomatolog din acesti motiv. Acum este momentul potrivit - mai mult ca oricand - ca dantura ta sa fie examinata, ca gingiile sa fie examinate si ele, deoarece sarcina provoaca dereglari hormonale care te supun unui risc mai mare de boala parondontala (parodontita sau inflamatia tesuturilor care sustin dintii) si unui risc mai mare de a avea gingii sensibile, care sangereaza mai usor acum (aceasta fiind o afectiune numita gingivita de sarcina).

* Acorda o atentie sporita mai ales gingiilor si vezi daca apar orice fel de modificari gingivale in timpul sarcinii. Daca sensibilitatea, sangerarea sau umflarea gingiilor apare in orice moment al sarcinii tale, este cazul sa discuti cu medicul dentist sau cu cel parodontolog cat mai repede cu putinta.

Important!

Fiecare femeie insarcinata ar trebui sa fie evaluata de medicul ei, pentru a se vedea care sunt obiceiurile ei in ceea ce priveste igiena dentara, pentru a i se rezolva problemele orale (de exemplu, cariile, gingivita) si pentru a i se acorda o buna ingrijire dentara.

Examinarea cavitatii orale ar trebui sa includa dintii, gingiile, limba, bolta palatina si mucoasa orala.

Femeile gravide sunt sfatuite sa respecte rutina zilnica si sa isi spele dintii si sa foloseasca ata dentara, sa evite gustarile si bauturile care contin cantitati excesive de zahar si sa mearga la cabinetul unui medic dentist.

Ideal ar fi ca procedurile dentare sa fie programate in cel de-al doilea trimestru de sarcina, cand organogeneza bebelusului este completa (procesul de formare a organelor).

Potrivit recomandarilor Academiei Americane de Parodontologie, toate femeile care sunt insarcinate sau care au in plan sa ramana insarcinate trebuie sa fie supuse unui examen clinic parodontal si sa fie supuse oricarui tratament necesar in cazul lor. Avand o igiena orala corespunzatoare, gravidele cu boala parodontala pre-existenta isi pot reduce riscul ca aceasta sa se agraveze in timpul sarcinii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Bibliografie:

  • Articolul "Oral Health During Pregnancy", publicat in 2008 in American Family Physician - https://www.aafp.org/afp/2008/0415/p1139.html, autori: Silk H, Douglass AB, Douglass JM, Silk L.
  • WebMD - https://www.webmd.com/oral-health/dental-care-pregnancy#1

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0