Expunerea la poluare a mamei creste riscul de autism al copilului

Cauzele autismului nu au fost inca depistate de specialisti, care insa fac o serie de eforturi in acest sens. Studii facute recent scot la iveala o legatura intre expunerea la poluare a mamei si riscul marit de autism la copil.

Cercetatorii de la Universtitatea Harvard au descoperit, in cadrul unui studiu, ca mai expusi riscului de autism sunt copiii ai caror mare au fost expuse aerului poluat. Riscul pare sa fie mai mare daca expunerea la poluare este mai intensa in ultimul trimestru de sarcina. Acest studiu a fost facut pe un numar total de peste 116.000 mame, incepand cu anul 1989.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un alt studiu, facut de cercetatorii din Shangai, a aratat ca expunerea la particule fine de monoxid de azot, emanat in mare parte de autovehicule, creste riscul de dezvoltare a tulburarilor din spectrul autismului. Creierul copilului aflat in plina dezvoltare este mai expus leziunilor provocate de expunerea la poluare.

Nu s-a depistat inca modul in care particulele de aer poluat pot creste riscul de autism, insa specialistii banuiesc ca aceste particule penetreaza celulele si afecteaza modul in care se dezvolta creierul. De asemenea, e important de mentionat ca s-a constatat faptul ca poluarea la care e expusa mama poate creste riscul de autism. Nu s-au gasit dovezi care sa arate ca, in mod cert, poluarea e responsabila pentru declansarea acestei boli la copii.

Este nevoie de cercetari suplimentare pentru analizarea acestei legaturi si pentru descoperirea mai multor informatii, ce ar putea fi ulterior folosite in prevenirea autismului.

Este important de mentionat, de asemenea, ca inca nu exista nicio analiza medicala sau test care ar putea diagnostica autismul la copii. Tulburarile din spectrul autismului sunt diagnosticate in urma analizarii atente a comportamentului si a dezvoltarii copilului.

Daca medicii vor reusi sa dezvolte o metoda de testare care sa stabileasca cu exactitate diagnosticul de autism, acestia vor fi mai aproape de descoperirea/ dezvoltarea unui tratament eficient, care nu exista inca. Cercetatorii se straduiesc sa dezvolte o analiza a sangelui sau a urinei care sa stabileasca diagnosticul de autism.

Pe langa expunerea la poluare, specialistii suspecteaza si alti factori de risc in ceea ce priveste autismul:

  • Factorii genetici
  • Factorii biologici.


Expunerea la anumite substante chimice in timpul sarcinii este asociata cu riscul crescut de autism, de aceea este contraindicat ca femeia insarcinata sa ia medicamente fara acordul medicului. Totodata, si consumul de bauturi alcoolice este interzis in timpul celor 9 luni de sarcina, intrucat poate avea un impact negativ asupra fatului si dezvoltarii sale.

Dupa nastere, declansarea bolii celiace poate creste riscul de autism, asa ca e important ca aceasta afectiune sa fie diagnosticata si tratata timpuriu.

Cu toate ca autismul este un diagnostic dificil de acceptat de catre familii, prognosticul in cazul acestei afectiuni s-a imbunatatit considerabil in ultimii ani. Mai mult decat atat, multi adulti care sufera de autism reusesc sa aiba job-uri si sa isi depaseasca limitarile in ceea ce priveste comunicarea si socializarea. Sustinerea celor dragi, crearea unui mediu linistit si armonios acasa, precum si indrumarea unui specialist vor ajuta pacientul diagnosticat cu autism sa isi imbunatateasca vizibil calitatea vietii.

Femeia insarcinata ar trebui sa adopte un stil de viata sanatos, astfel incat sa reduca pe cat e posibil riscurile la care fatul este expus.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul “Dioxins as potential risk factors for autism spectrum disorder”, publicat pe sciencedaily.com, autori: Zhiling Guo, Heidi Qunhui Xie, Peng Zhang, Yali Luo, Tuan Xu, Yiyun Liu, Hualing Fu, Li Xu, Eugenia Valsami-Jones, Patricia Boksa, Bin Zhao
  • Studiul “Air pollution and autism spectrum disorders: causal or confounded?”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Marc G. Weisskopf, Marianthi-Anna Kioumourtzoglou and Andrea L. Roberts
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0