Dupa ce criterii sa alegi acizii grasi Omega 3 pe care ii vei lua in sarcina

Numeroase studii au aratat ca acizii grasi Omega 3 sunt esentiali pentru dezvoltarea sistemului nervos al bebelusului, inca din pantecele mamei. Totodata, studiile au aratat si ca un aport mare de Omega 3 poate reduce riscul de alergii in cazul sugarilor.

Beneficiile pentru sanatate ale acizilor grasi Omega 3 nu se opresc doar la dezvoltarea fetala si la dezvoltarea copilului in primii ani de viata. In cazul femeilor care vor sa devina mame, un aport mai mare de Omega 3, potrivit studiilor, a fost asociat cu scaderea riscului de complicatii in sarcina, cum ar fi preeclampsia si poate reduce riscul de depresie postpartum. La fel de important este si faptul ca un nivel mai mare de Omega 3 in sarcina ar putea sa reduca riscul de nastere prematura.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In cazul in care esti insarcinata iar medicul tau curant ti-a explicat ca ai voie sa iei suplimente cu Omega 3 si ca ar fi chiar indicat sa apelezi la suplimente cu ulei de peste (o sursa excelenta de Omega 3), iata cateva criterii de care trebuie sa tii cont atunci cand cumperi un astfel de produs:

Informeaza-te despre procesul de fabricatie prin care suplimentul respectiv a fost produs

Pe ambalaj trebuie sa existe informatii despre modul in care uleiul de peste a fost produs sub forma de supliment alimentar si informatii despre standardele de calitate pe care producatorul le foloseste care sa confirme puritatea, concentratia ridicata a grasimilor sanatoase din peste.

Verifica mirosul

Daca ai achizitionat deja un supliment si daca ai observat ca acele capsule pe baza de ulei de peste au un miros neplacut, de peste, cercetarile arata ca acest ulei miroase neplacut doar atunci cand a inceput sa se degradeze si sa devina ranced. Un supliment cu ulei de peste de calitate nu va avea un miros neplacut.

Alege un produs fara arome artificiale sau fara arome puternice

Specialistii ne spun ca ar trebui sa evitam uleiul de peste care are o aroma extrem de puternica sau arome artificiale adaugate in supliment, deoarece acestea ar putea fi folosite pentru a ascunde mirosul de ulei ranced.

Alti factori importanti pe care sa ii ai in vedere inainte de a cumpara un supliment cu Omega 3, pe care sa il administrezi in sarcina

Dupa ce medicul ti-a explicat ca poti lua suplimente cu Omega 3 in sarcina, iata ce criterii sa mai ai in vedere, inainte de a comanda un astfel de produs:

Cat de mare este cantitatea de EPA si de DHA - Daca vrei ca suplimentul cu ulei de peste pe care l-ai ales sa aiba un beneficiu real, el trebuie sa contina cantitati mari de EPA si de DHA, doi acizi grasi Omega 3 importanti.

Puritatea - Uleiul de peste poate contine concentratii mari de agenti poluanti, cum ar fi metalele grele (mercur, plumb, etc), PCB-urile (bifenili policlorurati, substante care au o toxicitate mare asupra mediului), dioxine etc. Toate aceste substante trebuie sa fie indepartate in timpul procesului de distilare si suplimentul ar trebui sa intruneasca standardele internationale de calitate atunci cand este testat.

Cauta pe ambalaj informatii si dovezi care sa indice ca produsul/suplimentul a fost testat independent de o organizatie de top din domeniu, cum ar fi International Fish Oil Standards (programul IFOS).

Prospetimea - Anumite tipuri de grasimi, in special acizii grasi polinesaturati cu lant lung de atomi de carbon, asa cum sunt cei din uleiul de peste, sunt foarte predispusi la oxidare, asa ca este important ca uleiul de peste folosit in suplimente sa fie unul cat mai proaspat.

Absorbtia in organism - Forma naturala a trigliceridelor (cunoscuta si sub numele de r-trigliceride) este extrem de importanta. Aceste uleiuri din suplimente au structuri identice cu cele ale trigliceridelor naturale, insa cu concentratii mai mari de EPA si de DHA. Acestea sunt cele mai eficiente suplimente cu ulei de peste, pentru ca ele au o absorbtie in organism cu 70% mai mare.

Sunt si gravide care nu ar trebui sa ia suplimente cu Omega 3?

Raspunsul este da, potrivit medicilor. Suplimentele cu Omega 3 ar putea sa nu fie recomandate in cazul tuturor gravidelor, mai ales in cazul celor care au anumite afectiuni. Femeile care utilizeaza terapii anticoagulate (si au sarcini pe fond trombofilic) trebuie sa se consulte cu medicul care le monitorizeaza sarcina, inainte de a lua suplimente pe baza de Omega 3, pentru ca acesti acizi grasi pot potenta efectul terapiilor anticoagulante ale acestor paciente.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0