Consumul ocazional de alcool în timpul sarcinii poate crește riscul de diabet la copil

Riscul ca un copil să dezvolte diabet din cauza consumului de alcool al mamei este mai crescut în cazul în care fătul este băiețel.

Consumul de alcool este des întâlnit la persoanele la vârsta fertilității (18-35 de ani), inclusiv la femei. Întrucât o mare parte din sarcini apar neplanificate, viitoarea mamă ar putea consuma alcool accidental în primele săptămâni de sarcină, fără să știe că își poate afecta fătul. Consumat în cantități ridicate, alcoolul împiedică dezvoltarea fetală și poate conduce la afecțiuni grave, precum sindromul alcoolismului fetal.

Consumul ocazional de alcool nu va duce la malformații congenitale, dar ar putea reduce sensibilitatea copilului la insulină, semnul prevestitor al diabetului. Un nou studiu1 a examinat efectul expunerii ridicate, dar și moderate, la alcool prenatal asupra metabolismului glucozei, a nivelurilor lipidice și a preferințelor dietetice la șoarecii de laborator ajunși la vârsta  adolescenței și/ sau maturității. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cercetătorii au descoperit dovezi ale rezistenței la insulină la cobaii de sex masculin cu expunere prenatală la alcool, precum și modificări ale semnalizării proteinei kinazei B în țesutul adipos. Aceste date sugerează faptul că expunerea prenatală la alcool, chiar dacă este relativ scăzută, programează disfuncții metabolice la urmașii de sex masculin. Aceste rezultate evidențiază faptul că consumul de alcool în timpul sarcinii are potențialul de a afecta sănătatea copilului pe termen lung.

Deși concentrația de alcool în sângele cobailor a atins doar 0,05%, puii de sex masculin au înregistrat valori mai mari ale insulinei decât nivelul normal. Studiul a arătat că șoarecii masculi expuși la un nivel mic de alcool înainte de naștere au prezentat semne ale dezvoltării diabetului la vârsta de aproximativ șase luni (niveluri crescute de glicemie), dar nu a existat niciun impact asupra șoarecilor de sex feminin.

Cercetătorii au dezvoltat câteva motive posibile pentru aceste rezultat, unul dintre ele fiind faptul că, în timpul sarcinii, placenta se adaptează diferit la stresul prenatal, în funcție de sexul masculin sau feminin al fătului, iar acest lucru poate avea un impact asupra creșterii și dezvoltării fetale. Un alt factor este reprezentat de schimbările hormonale ce apar pe măsură ce puii cresc, până la vârsta adultă. Estrogenul protejează împotriva rezistenței la insulină și, deoarece masculii nu au un nivel de estrogen foarte ridicat, nu au aceeași protecție.

Pentru o concluzie definitivă, acest studiu va trebui realizat și pe subiecți umani. În caz că se va dovedi o legătură între diabetul la bărbați și expunerea prenatală la alcool, vor putea să fie luat mai multe măsuri de prevenție și de informare pentru viitoarele mame.

Ai voie să consumi alcool în sarcină?

Unii oameni consideră că un pahar de vin roșu pe zi ar fi sănătos pentru femeile gravide, datorită conținutului de antioxidanți. Medicii însă interzic consumul de orice fel de alcool în sarcină. Fie că provine din vin roșu, bere sau tărie, alcoolul are același efect asupra copilului nenăscut.

Orice cantitate sau tip de alcool poate dăuna bebelușului tău, iar sănătatea lui este prea prețioasă pentru a risca. Când o femeie consumă alcool în timpul sarcinii, alcoolul ajunge în fluxul sangvin, prin placentă și în sistemul circulator al copilului. În consecință, bebelușul poate avea o concentrație mai mare de alcool sânge decât mama, deoarece corpul său în curs de dezvoltare nu poate metaboliza alcoolul pe cât de repede poate un adult.

Alcoolul poate bloca o parte din oxigenul și elementele nutritive de care are nevoie fătul pentru o creștere sănătoasă. În unele cazuri, mai ales când este consumat în cantitate prea mare, alcoolul poate încetini sau dăuna creșterii organelor și poate provoca leziuni cerebrale permanente la copilul în curs de dezvoltare. 

Termenul de tulburare din spectrul alcoolismului fetal definește majoritatea problemelor de sănătate fetală care sunt legate de consumul de alcool al mamei. Într-o meta-analiză2 a studiilor despre acest fenomen, cercetătorii au constatat că 1 din fiecare 13 femei care bea alcool în timpul sarcinii va avea un copil cu simptome specifice spectrului alcoolismului fetal.

Unii copii cu tulburare din spectrul alcoolismului fetal pot să pară sănătoși, dar au probleme în coordonarea corpului, comportament, învăţare, atenție și concentrare.

Cel mai grav tip de tulburare a alcoolismului fetal este sindromul alcoolismului fetal, care poate provoca:

  • dimensiuni mai mici ale capului
  • creier mai mic
  • trăsături faciale anormale (ochi mici; nas scurt și încovoiat în sus; buza superioară subțire)
  • înălțime și greutate mai mici decât media
  • probleme de vedere și de auz
  • defecte cardiace
  • probleme renale
  • probleme osoase



 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

  1. Studiul ”Prenatal alcohol exposure programs offspring disease: Insulin resistance in adult males in a rat model of acute exposure”, publicat în, în 2019, autori: Tam M.T. Nguyen, Sarah E. Steane, Karen M. Moritz, Lisa K. Akison et al.
  2. Studiul ”Global Prevalence of Fetal Alcohol Spectrum Disorder Among Children and Youth - A Systematic Review and Meta-analysis”, publicat în The Journal of the American Medical Association Pediatrics, în 2017, autori: Shannon Lange, Charlotte Probst, Gerrit Gmel et al.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0