Aerul poluat crește riscul de deces la copiii cu vârsta de până la 1 an [studiu]

Se știe că efectele poluării asupra sănătății noastre pot varia de la modificări fiziologice subtile, până la reducerea speranței de viață, creșterea incidenței astmului și apariția multor boli respiratorii cronice.

Un studiu1 recent,  efectuat pe aproximativ opt milioane de bebeluși, prezentat la un congres de specialitate din Madrid, arată că poluarea aerului poate cauza decesul nou-născuților.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Care sunt poluanții periculoși

Studiul arată că expunerea la poluarea cu particule în suspensie (PM10), dioxid de azot (NO2) și dioxid de sulf (SO2) crește riscul de deces cu până la 50% pentru bebelușii născuți în cele mai poluate zone ale lumii, comparativ cu cei născuți în zonele mai puțin poluate.

NO2 și PM10 provin din praful de pe stradă, noxele de la centralele termice,  trafic sau şantiere neprotejate. În cazul dioxidului de sulf (SO2), acesta provine din activități industriale cum ar fi arderea combustibililor fosili pentru generarea de energie și extragerea metalelor din minereuri.

Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Cardiff au analizat datele a 7.984.366 de bebeluși vii și decesele care au avut loc în Anglia și Țara Galilor între 2001 și 2012, obținute de la Oficiul Național de Statistică al Marii Britanii. Aceștia au împărțit ambele țări în aproximativ 35.000 de zone de dimensiuni mici, fiecare având 1.500 de rezidenți sau 650 de gospodării. Au obținut date privind poluarea aerului din fiecare zonă pentru fiecare an și au calculat expunerea anuală la poluare. După analizarea datelor, oamenii de știință au descoperit că există un risc de deces cu până la 40% pentru bebelușii cu vârsta până la un an în zonele cele mai poluate. Totodată, specialiștii au descoperit un risc mai mare cu 20 până la 40% de decese neonatale, decese care apar în primele 28 de zile de la naștere, în zonele poluate și o creștere cu 30 până la 50% a deceselor post-neonatale, care apar în primele 12 luni de viață, în aceleași zone.

Transfer prin placenta mamei

Cercetării au eliminat apoi factori care ar putea afecta descoperirile, precum greutatea la naștere, vârsta mamei și nașterile multiple, și au ajuns la concluzia că riscurile au scăzut ușor. Chiar și așa, aceștia au descoperit că riscul ca un nou-născut să decedeze este cu 7% mai mare în zonele cu niveluri ridicate de NO2,  cu 4% mai mare în zonele cu PM10 și cu 19% mai mare în zonele cu SO2. Oamenii de știință spun că motivul pentru care dioxidul de sulf a fost asociat cu un risc crescut de decese neonatale este că acesta poate pătrunde placenta mamei, ajungând astfel la fătul în curs de dezvoltare.

Cum afectează noxele plămânii copiilor

Mai mult, specialiștii spun și că expunerea la poluarea aerului din traficul rutier încă din primul trimestrul de sarcină și în primii ani de viață este asociat cu reducerea funcției pulmonare la copii în vârstă de opt ani, potrivit unui alt studiu2. Denumit ALSPAC, acesta este cel mai mare studiu care a analizat impactul pe care îl au particulele în suspensie (PM10) din diferite surse, inclusiv traficul rutier, asupra dezvoltării pulmonare în fiecare trimestru de sarcină, precum și în timpul copilăriei. Între 1990 și 2008, cercetătorii au calculat expunerile la PM10 la 13.963 copii în fiecare trimestru de sarcină, apoi la vârsta de 0-6 luni, 7-12 luni, după care anual, până la vârsta de 15 ani.

Cantitatea medie de PM10, provenită din traficul rutier, la care au fost expuși copiii a fost de un microgram pe metru cub de aer (mcg/m3), dar expunerea a variat de la zero la opt mcg/m3 în perioadele măsurate. Fiecare creștere de 1 mcg/m3 peste zero în primul trimestru a fost asociată cu o reducere de 0,8% a funcției pulmonare. Cercetătorii au descoperit asocieri similare și în timpul celui de-al doilea și al treilea trimestru, pe întreaga sarcină și apoi până la vârsta de opt ani. Expunerea la PM10 din toate sursele în timpul celui de-al treilea trimestru a fost asociată cu scăderea funcției pulmonare, mai ales în rândul băieților, dar și a copiilor a căror mame aveau un nivel de educație scăzut sau au fumat în timpul sarcinii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Prin urmare, rezultatele cercetătorilor arată că poluarea aerului în sarcină și în viața timpurie are un impact important asupra funcției pulmonare a copiilor și, că, probabil, afectează și sănătatea lor pe termen lung.

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie

1. Studiul „Effects of air pollution on all cause neonatal and post-neonatal mortality: population based study”, septembrie 2019, autori Sarah Kotecha et al;

2. Studiul „Cohort Profile: The Avon Longitudinal Study of Parents and Children: ALSPAC mothers cohort”, publicat în International Journal of Epidermiology, februarie 2013, autori Abigail Fraser, Corrie Macdonald-Wallis, Kate Tilling,  Andy Boyd, Jean Golding, George Davey Smith, John Henderson, John Macleod,  Lynn Molloy, Andy Ness, Susan Ring, Scott M Nelson, and Debbie A Lawlor.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0