Orthorexia nervosa: când alimentația sănătoasă devine o obsesie

Ortorexia (Orthorexia nervosa) este o tulburare caracterizată de faptul că persoana afectată dezvoltă o obsesie pentru alimentația sănătoasă și pentru dieta perfectă.

Ce este ortorexia?

Ortorexia este o obsesie dăunătoare a unei persoane în ceea ce privește alimentația sănătoasă, calitatea și puritatea alimentelor din dietă. Termenul „orthorexia”, inventat de un medic american, înseamnă literalmente o fixație pentru mâncatul corect. Deși ortorexia nu este recunoscută oficial ca o tulburare de alimentație, această obsesie legată de fiecare ingredient din dietă, restricționarea severă a tipurilor de alimente pe care le consumi și încercarea de a adopta dieta perfectă poate afecta grav sănătatea fizică și mentală.

Ortorexia a devenit mai frecventă odată cu popularizarea expresiei de „alimentație curată”. Aceasta este o formă de dietă care are ca scop limitarea consumului de alimente procesate și a celor bogate în zahăr, grăsimi nesănătoase și conservanți. De asemenea, implică alegerea alimentelor care se află într-o stare cât mai naturală. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

De exemplu, respectarea unei diete raw-vegane, fără carne, ouă și lactate sau a unei diete complet organice ar putea intra în încercările de a mânca extrem de „curat”. Cu toate acestea, ortorexia se poate dezvolta din orice mod rigid de a mânca, incluzând aici și dietele paleo și keto.

În timp ce multe dintre aceste stiluri alimentare pot fi sănătoase, ortorexia duce lucrurile la extreme, ceea ce conduce, în continuare, la pierderea excesivă în greutate și chiar la malnutriție, bradicardie și alte probleme de sănătate. Ortorexia poate perturba viața de zi cu zi, poate afecta negativ activitățile sociale, poate interfera cu relațiile personale și poate provoca stres emoțional extrem.

Semne și simptome ale ortorexiei

Deoarece adoptarea unei alimentații sănătoase este, în mod normal, un obiectiv admirabil, ortorexia poate fi ușor de trecut cu vederea. Dar dacă ești îngrijorat de faptul că felul de a te alimenta îți stăpânește viața sau îți faci griji cu privire la obiceiurile alimentare ale unei persoane dragi, întrebările următoare pot face lumină în această chestiune:

Ortorexia este marcată de anumite tipare și comportamente. Tu (sau persoana dragă):

  • Refuzați să mâncați anumite categorii de alimente? Este posibil să vă lipsiți de nutrienți cheie.
  • Ieșiți mai puțin cu prietenii și familia, astfel încât să vă puteți ține de dietă? Dacă dorința de a mânca sănătos limitează viața socială, este posibil să fi mers prea departe.
  • Petreceți mult timp planificându-vă mesele în avans? Dacă ați eliminat multe ingrediente din dietă, veți descoperi că există multe mâncăruri pe care nu le mai puteți consuma. 
  • Dedicați mult timp cercetării componentelor nutriționale ale alimentelor? A înlocuit acest lucru alte activități de care vă bucurați înainte? Citiți obsesiv bloguri despre un „stil de viață sănătos” sau v-ați alăturat unor forumuri pe care discutați intens despre alimentația sănătoasă?
  • Cheltuiți mai mult decât ar fi necesar pe alimente? Cu cât dieta este mai complicată, cu atât poate deveni mai scumpă.
  • Judecați obiceiurile alimentare ale altor oameni sau îi încurajați frecvent să limiteze anumite alimente? Clasificați mâncărurile drept rele sau bune și atribuiți și oamenilor aceeași judecată în funcție de ce mănâncă?

Cauzele fundamentale ale ortorexiei

La fel ca în cazul altor tulburări de alimentație, cauzele fundamentale ale ortorexiei sunt complicate și de anvergură. Deși la suprafață obiectivul este obținerea unei stări mai bune de sănătate, adesea mâncarea devine un mijloc de a rezolva alte probleme. Cauzele fundamentale pot include:

Teama de boli sau complicații în ceea ce privește sănătatea. Poate că ai avut o problemă de sănătate care te-a speriat sau poate că ai o afecțiune recurentă, cum ar fi durerile de cap, și ai observat o îmbunătățire când ai exclus anumite ingrediente din alimentație. Deși o dietă sănătoasă te poate ajuta cu siguranță să îți prelungești viața, este important să nu pierzi din vedere motivele pentru care îți dorești să duci o viață lungă și sănătoasă.

Dorința de control. Dacă simți nevoia unui control strict asupra dietei, ia în considerare dacă nu cumva încerci să compensezi pentru alte domenii din viața ta în care nu ai suficient control. A ajunge la rădăcina temerilor tale te poate îndrepta spre recâștigarea unei perspective sănătoase.

Crearea unei identități. În zilele noastre, este ușor să găsești comunități pasionate în jurul anumitor mișcări alimentare. De exemplu, mulți oameni adoptă diete vegetariene și vegane în efortul de a ajuta mediul înconjurător. De asemenea, cu cât dieta este mai specifică, cu atât devine mai necesar să ai în jur persoane cu obiceiuri similare. În timp ce a avea un grup de sprijin pentru a încuraja obiceiuri sănătoase este un lucru pozitiv, e bine să iei în considerare și cât de mult te izolează obiceiurile alimentare de prieteni și membrii familiei sau cât de mult depinde identitatea ta de alimente.

Cum se poate trata Orthorexia nervosa?

În primul rând, recunoașterea faptului că s-ar putea să fi luat dieta mult prea în serios nu este un lucru mic. Cel mai probabil te vei simți ciudat la început să începi să adaugi în alimentație și ingrediente pe care nu ți le-ai permis de mult. Uneori, s-ar putea să pui la îndoială decizia de a renunța la fosta dietă strictă și chiar să încerci să revii la ea din când în când. Deși este normal să recidivezi ocazional, nu pierde din vedere motivele pentru care ai decis că o dietă limitată nu este bună pentru tine.

Alcătuiește o listă a modurilor în care obsesia ta cu mâncarea te-a afectat și pe tine și i-a afectat și pe alții. Cât timp ai petrecut gândindu-te la mâncare și planificând mesele? Ți-a afectat acest lucru performanța la locul de muncă sau la școală? Ai pierdut prieteni pentru că i-ai făcut să se simtă rușinați pentru felul în care mănâncă? Ai întrerupt legătura cu o persoană dragă pentru că nu a vrut să urmeze o dietă la fel ca ta? 

Găsește o vorbă pe care să ți-o spui atunci când te gândești să-ți reiei dieta obsedantă. De exemplu: „Sunt mai mult decât ceea ce mănânc!” Nu uita că viața și starea ta de bine nu trebuie să se învârtă în jurul a ceea ce mănânci. E bine să ai obiceiuri cât mai sănătoase, dar acest lucru nu înseamnă că nu poți să-ți mai faci unele pofte uneori sau că nu poți să stai la masă cu alte persoane care consumă alte alimente decât tine.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Orthorexia Nervosa: An Obsession With Healthy Eating
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6370446/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0