Anevrismul cerebral, mai frecvent la femei. Cauzele sunt și hormonale

Anevrismele cerebrale sunt mai frecvente la femei cu aproximativ 60% și mai ales în grupa de vârstă postmenopauză. Acest lucru indică faptul că hormonii sexuali sunt implicați în formarea de anevrisme.

La nivel mondial, anevrismele cerebrale apar la 3,2% din populație, vârsta medie a apariției acestora fiind de 50 de ani. Având în vedere că apar mai ales la femeile aflate în postmenopauză, oamenii de știință sugerează că acestea sunt protejate împotriva anevrismelor în anii de reproducere.

În afară de prevalență, există o diferență clară de gen în locația anatomică și în momentul apariției anevrismului cerebral. În timp ce bărbații au mai multe anevrisme (rupte și nerupte) în circulația cerebrală anterioară, femeile tind să aibă mai mult de-a lungul arterei carotide interne, din motive care nu sunt clare.

Vârsta medie a bărbaților care prezintă anevrisme este cu câțiva ani mai mică decât cea a femeilor cu aceeași problemă. Mai mult decât atât, femeile tind să aibă anevrisme multiple mai des decât bărbații. De asemenea, femeile prezintă un risc mai mare de rupere a anevrismelor, deși nu toate studiile sunt de acord cu această constatare.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

De ce se formează anevrismele cerebrale?

Stresul hemodinamic apare din cauza fluxului turbulent de sânge de-a lungul vaselor de sânge ale creierului. Vibrațiile fluxului turbulent și slăbirea colagenului determină slăbirea în timp a stratului elastic intern al arterei. În plus, inflamația mediată de limfocitele T și de macrofage poate provoca descompunerea colagenului. Toți acești factori colaborează pentru a duce la formarea și creșterea unui anevrism. Există și alți factori de risc precum fumatul și hipertensiunea, care agravează acest risc.

De ce femeile sunt mai predispuse la anevrismele cerebrale?

Au fost propuse mai multe mecanisme pentru a explica de ce femeile sunt mai vulnerabile la formarea de anevrisme cerebrale.

Receptorii estrogeni

Circulația la nivelul creierului este reglată prin multiple mecanisme, inclusiv pH-ul, impulsurile nervoase și factorii metabolici, dar și estrogenul are un efect important. Efectele estrogenului sunt considerate a fi mediate de receptori. Estrogenul afectează răspunsurile vasculare la nivelul creierului, precum și nivelurile sintazei oxidului nitric endoteliale (eNOS) și prostaciclin-sintazei. Acestea sunt enzime implicate în producerea compușilor vasodilatatori oxid de azot (NO) și prostaciclină.

Conținutul redus de colagen

Prima teorie este că arterele creierului sunt mai slabe la femeile în vârstă din cauza stimulării reduse a estrogenului după menopauză. Acest lucru poate reduce conținutul de colagen din peretele vasului.

Factorii endoteliali

În studii de vasocontracție efectuate pe arterele cerebrale de șobolan și șoarece, efectele estrogenului cronic au avut loc numai dacă endoteliul a fost intact. Cu alte cuvinte, estrogenul influențează activitatea contractilă a vasului de sânge prin endoteliu, mai degrabă decât prin orice efect direct asupra mușchiului neted al peretelui arterial.

Acțiunea genomică

Mecanismul acțiunii estrogenului este considerat a include efectul genomic clasic, prin care hormonul se leagă de receptorii nucleari pentru a induce transcrierea, activând astfel gene specifice. Cu toate acestea, există și ideea că efecte nongenomice apar deoarece anumite modificări sunt prea rapide pentru a fi fost declanșate de mecanismul genomic. De exemplu, celulele endoteliale de cultură prezintă o producție și o eliberare imediată de oxid de azot, precum și activarea căii protein-kinazei mitogen-activate la expunerea la estrogen. Aceasta a fost inhibată de antagoniștii receptorilor de estrogen.

Hemodinamica modificată

Influențele hormonale nu sunt însă singura explicație. Alte influențe includ slăbiciunea peretelui vasului și stresul influențat de fluxul de sânge. Forțele hemodinamice ar putea induce formarea de anevrisme prin creșterea stresului de forfecare a peretelui. Acest lucru ar putea deteriora mucoasa endotelială, inducând modificări de remodelare a endoteliului vascular.

Un studiu arată că femeile au diametre considerabil mai mici ale vaselor de sânge cerebrale. Ca urmare, fluxul de sânge este mai rapid și stresul de forfecare mai mare. Simulările fluxului de sânge au arătat că vasele mai mici care se ramifică mai asimetric au presiuni de vârf mai mari și stres de forfecare crescut.

Care sunt factorii de risc pentru anevrismul cerebral?

Factorii clasici de risc pentru formarea anevrismului la ambele sexe includ fumatul, hipertensiunea și consumul mare de alcool. La femei, acestea pot crește riscul de a avea hemoragie subarahnoidiană din cauza anevrism rupt. Istoricul familial de anevrism rupt este un alt factor de risc. Majoritatea anevrismelor apar între 35 și 60 de ani, dar pot exista și peste sau sub aceste limite. Dacă o femeie are oricare dintre factorii de risc de mai sus, este recomandat să renunțe la fumat, să bea mai puțin alcool și să-și țină sub control tensiunea arterială, respectând recomandările medicului.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
News Medical - Why are Women More Likely to have Brain Aneurysms Compared to Men?
https://www.news-medical.net/health/Why-are-Women-More-Likely-to-have-Brain-Aneurysms-Compared-to-Men.aspx
Brain Aneurysm Foundation - Statistics and facts
https://bafound.org/about-brain-aneurysms/brain-aneurysm-basics/brain-aneurysm-statistics-and-facts/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0