Suplimentele alimentare pentru ADHD: sunt eficiente sau nu?

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) este una dintre cele mai frecvente tulburări diagnosticate în copilărie. Tratamentul medicamentos este util în ameliorarea/dispariția simptomelor din ADHD, specialiștii subliniind importanța diagnosticării și începerea tratamentului din vreme.

În prezent nu există un tratament care să vindece ADHD-ul; totuşi, medicaţia, alături de terapia comportamentală, reuşeşte să amelioreze simptomele în 80-90% din cazuri, susțin specialiștii1. Simptomele acestei tulburări includ hiperactivitate, comportament impulsiv și dificultăți de atenție și concentrare.

Suplimente pentru reglarea hormonală, vitamine și minerale

Cercetările arată că persoanele diagnosticate cu ADHD au numeroase carențe de vitamine și minerale. În ciuda acestui fapt, în prezent nu există dovezi concludente care să ateste că deficiențele minerale sunt de vină pentru apariția ADHD. În unele cazuri, deficiențele de vitamine și minerale sunt o consecință a medicației ADHD. De exemplu, medicamentele stimulante pot suprima pofta de mâncare, ceea ce poate duce la scăderea aportului de nutrienți. De asemenea, anumite carențe nutriționale pot agrava ADHD sau pot provoca simptome care imit această tulburare de comportament.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Melatonina

Este un hormon care reglează ciclul somn-veghe. Specialiștii spun că aceasta ar putea să fie utilă copiilor cu ADHD, care se confruntă cu tulburări de somn. În multe cazuri, tulburările de somn sunt un efect secundar al medicamentelor stimulante pe care medicii le prescriu pentru a trata ADHD. Acestea au ca sarcină creșterea activității atât în creier, cât și în sistemul nervos central. Deși de multe ori acestea îmbunătățesc simptomele ADHD, pot duce la tulburări de somn: dificultate la adormire, insomnie, somnolență în timpul zilei.

Un studiu2 din 2019 a arătat că melatonina a îmbunătățit eficient problemele de somn la 60,8% din cei 74 de participanți la cercetare, care au primit doze diferite de melatonină timp de cel puțin 4 săptămâni.

Vitamina D

Joacă un rol important în dezvoltarea și funcționarea creierului. Mai multe studii au arătat că există o legătură între deficiența de vitamina D și tulburările de comportament cum este ADHD.

Un studiu3 din 2018 a comparat nivelurile de vitamina D la copiii cu și fără ADHD. Cei cu ADHD au avut niveluri semnificativ mai scăzute de vitamina D. În a doua etapă a studiului, cercetătorii au împărțit copiii care aveau deficiență de vitamina D în două grupuri. Un grup a primit, timp de 8 săptămâni, suplimente de vitamina D, în timp ce celălalt grup a primit un placebo. Copiii care au primit suplimentele de vitamina D au avut îmbunătățiri semnificative ale atenției, impulsivității și hiperactivității, în comparație cu cei care au primit placebo.

Zincul

Este un mineral esențial care joacă un rol important în dezvoltarea creierului. Copiii cu deficit de zinc pot prezenta simptome similare cu cele ale ADHD, precum neatenția și dezvoltarea cognitivă întârziată. Cercetările au arătat că poate exista o legătură între deficiența de zinc și ADHD la copii4. O revizuire din 2015 a acestor studii a concluzionat că suplimentele de zinc ar putea ajuta la tratarea simptomelor ADHD la copiii cu deficit de zinc.

Fierul

Nivelul scăzut de fier din sânge poate conduce la o scădere a nivelului de dopamină, un compus chimic secretat de creier. Cercetările arată că persoanele cu ADHD tind să aibă niveluri scăzute de dopamină în creier5. Unii oamenii de știință consideră astfel că deficiența de fier poate juca un rol important în dezvoltarea ADHD.

Acizii grași Omega 3 și Omega 6

Și acizii grași Omega 3 și Omega 6 joacă un rol important în sănătatea creierului. După ce au analizat 16 studii în care pacienții au primit fie un supliment cu Omega 3 sau Omega 6, fie un placebo, oamenii de știință au ajuns la concluzia că participanții care au primit suplimentele cu acizi grași și-au îmbunătățit atenţia, memoria vizuală, memoria de scurtă durată. Progrese s-au observat și în hiperactivitate și în comportamentul impulsiv.

Ginkgo biloba

Este o plantă care conține substanțe chimice, despre care oamenii de știință spun că ajută la creșterea nivelului de dopamină din creier. În 2013, un mic studiu a investigat efectele ginkgo biloba asupra ADHD6. Oamenii de știință au descoperit administrarea unei doze de 240 mg de ginkgo biloba, în fiecare zi, timp de 3 - 5 săptămâni a îmbunătățit simptomele ADHD. Deși studiul nu a raportat niciun efect advers al ginkgo biloba, specialiștii atrag atenția că aceasta are câteva efecte secundare: tulburări gastrointestinale, greaţă, diaree, dureri de cap, ameţeală, reacții alergice. Deoarece planta ajută la subțierea sângelui, nu este potrivită persoanelor cu tulburări de coagulare a sângelui sau celor care iau medicamente anticoagulante.

 

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

1. Studiul „Nutritional Supplements for the Treatment of Attention-Deficit Hyperactivity Disorder”, publicat în 2015, autori Dr. Michael H. Bloch, MS and Ms. Jilian Mulqueen

2. Studiul „Effects of melatonin in children with attention-deficit/hyperactivity disorder with sleep disorders after methylphenidate treatment”, publicat în Neuropsychiatric Disease and Treatment, în 20189, autori Gabriele Masi, Pamela Fantozzi, Arianna Villafranca, Annalisa Tacchi ,Federica Ricci,  Laura Ruglioni, Emanuela Inguaggiato, Chiara Pfanner și Samuele Cortese

3. Studiul „Impact of Vitamin D Supplementation on Attention-Deficit Hyperactivity Disorder in Children”, publicat în The Annals of pharmacotherapy, autori Elshorbagy HH, Barseem NF

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

4. Studiul „Nutritional Supplements for the Treatment of Attention-Deficit Hyperactivity Disorder”, publicat în Child and Adolescent Psychiatric Clinics of North America, autori Dr. Michael H. Bloch, MS and Ms. Jilian Mulqueen

5. Articolul „Role of Dopamine Receptors in ADHD: A Systematic Meta-analysis ”, publicat în Molecular Neurobiology, în 2012,  autori Jing Wu, Haifan Xiao, Hongjuan Sun, Li Zou, Ling-Qiang Zhu

6. Studiul „Ginkgo biloba Extract EGb 761® in Children with ADHD. Preliminary Findings of an Open Multilevel Dose-Finding Study”, publicat în Zeitschrift für Kinder- und Jugendpsychiatrie und Psychotherapie, în 2013, autori Henrik Uebel-von Sandersleben, Aribert Rothenberger, Björn Albrecht , L. Geza Rothenberger, Stephan Klement , Nathalie Bock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0