Obiceiurile nesanatoase legate de somn se transpun in note proaste

Noile cercetari sugereaza ca programul schimbator legat de somn ar putea influenta negativ notele elevilor si ale studentilor.

Rezultatele noastre sugereaza ca mersul la culcare si trezirea la aproximativ aceleasi ore sunt la fel de importante ca numarul de ore de somn dintr-o noapte”, a spus principalul autor al studiului, Andrew Phillips. Medic in cadrul sectiei de tulburari de somn si circadiene a Brigham and Women’s Hospital din Boston, acesta si-a expus comentariile intr-un comunicat de presa al spitalului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

La studiu au participat 61 de studenti de la Colegiul Harvard. Acestia au tinut un jurnal al obiceiurilor legate de somn timp de 30 de zile.

Desi studiul nu a demonstrat existenta unei relatii de tip cauza-efect, somnul neregulat si insomniile au fost asociate cu medii scolare mai mici. Cercetatorii au mai precizat ca somnul neregulat a fost asociat si cu amanarea orelor de culcare si trezire, fata de orele normale de culcare/trezire.

Melatonina este un hormon eliberat de organism pentru somn. Studiul a aratat ca melatonina a fost secretata cu trei ore mai tarziu in randul persoanelor cu somn neregulat.

Nu au existat diferente majore intre durata medie de somn a studentilor cu somn neregulat si a celor cu somn regulat.

„Am descoperit ca ceasul biologic s-a modificat cu trei ore mai tarziu in randul studentilor cu somn neregulat, fata de cei care au inregistrat un somn regulat in fiecare noapte”, a spus autorul studiului, dr. Charles Czeisler. Acesta este directorul Sleep Health Institute din Brigham si al Women’s Hospital.

In cazul studentilor ale caror ore de culcare si trezire sunt inconsecvente, cursurile si examenele programate la ora 9 dimineata aveau loc la ora 6 dimineata, potrivit ceasului lor biologic, moment al zilei in care performanta scolara este slaba”, a precizat Czeisler. „Ironia este ca nu au beneficiat de mai mult timp, pentru ca in cele din urma, au dormit la fel de mult ca cei cu un program regulat de somn”, a adaugat el.

Oamenii de stiinta au concluzionat ca interventiile asociate cu lumina, precum marirea expunerii la soare in timpul zilei, ar putea imbunatati reglarea somnului. Ar putea ajuta si scaderea timpului de expunere la dispozitivele electronice care emit lumina inainte de culcare.

Iata cateva sfaturi oferite de specialistii americani, care asigura un somn mai odihnitor copiilor si adolescentilor:

  • Se recomanda mentinerea unui orar fix de somn, cu aceleasi ore de culcare si trezire, indiferent de ziua saptamanii ori de perioada anului (asta inseamna ca si in timpul vacantelor copiii ar trebui sa mentina acelasi program).
  • Adoptarea unei rutine relaxante inainte de culcare (citirea unei carti, colorarea intr-o carte de colorat, ascultarea unui audiobook).
  • Evitarea alimentelor bogate in zahar, care contin cofeina sau a oricarui medicament care stimuleaza creierul, cu cel putin 4 ore inainte de culcare.
  • Inchiderea televizorului si a altor dispozitive cu ecran digital cu cel putin 1-2 ore inainte de culcare.
  • Evitarea practicarii vreunei activitati sportive cu pana la 5 ore inainte de ora de culcare.
  • Consumul unor alimente sau bauturi care sa favorizeze instalarea senzatiei de somnolenta – de pilda, curcanul care este bogat in triptofan; se pot consuma si unele bauturi precum laptele cald ori ceaiul de ten, care au acelasi efect.

 

Somnul este extrem de important, mai ales pentru elevi si studenti, care trebuie sa se concentreze la capacitate maxima in timpul cursurilor si examenelor. De aceea, daca apar tulburari de somn precum insomniile, se va apela la un medic in cel mai scurt timp, in vederea rezolvarii acestei probleme.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa informatii: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0