La ce vârstă trebuie să vină prima menstruație?
La ce vârstă trebuie să vină prima menstruație?
La ce vârstă trebuie să vină prima menstruație?
Cea mai semnificativă schimbare corporală observată la fete este debutul menstruației ce apare de obicei, la vârsta de 12-13 ani.
Prima apariție a menstruației este un eveniment important în dezvoltarea fetelor. Deși debutul menstruației nu indică obținerea capacității reproductive complete, primele menstruații sunt adesea neregulate și anovulatorii și reflectă un anumit stadiu, probabil matur, al dezvoltării uterului.
În mai multe cazuri, dezvoltarea pubertară, descrisă cu termenul de „pubertate precoce”, poate începe la o vârstă semnificativ mai mică. Pe de altă parte, termenul de „pubertate întârziată” se referă la absența dezvoltării pubertare la o fată cu vârsta peste 14 ani.
Ce este menstruația?
Menstruația este sângerarea lunară a unei femei, perioada în care corpul elimină acumularea lunară a mucoasei uterului. Sângele menstrual și țesutul curg din uter prin micul orificiu din colul uterin și trec din corp prin vagin.
Ciclul menstrual al femeilor este strâns controlat de factori endocrini, autocrini și paracrini care reglementează dezvoltarea foliculară ovariană, ovulația, luteoliza, luteinizarea și remodelarea endometrului. Ciclul menstrual poate fi împărțit în două faze: faza foliculară sau proliferativă și faza luteală sau secretorie. Sângerarea menstruală este simptomul extern al ciclicității la femei și apare la sfârșitul fazei luteale și la începutul fazei foliculare.
Durata unui ciclu menstrual este numărul de zile dintre prima zi de sângerare menstruală a unui ciclu până la debutul menstruației ciclului următor.
Prima menstruație sau menarha poate să apară oricând între vârsta de 8 și 15 ani. Totodată, vârsta la care mama unei fete și-a început menstruația poate ajuta la prezicerea momentului în care o fată își poate începe menstruația.
O fată ar trebui să meargă la medic, dacă:
- menstruația apare înaintea vârstei de 8 ani;
- nu a avut prima menstruația până la vârsta de 15 ani;
- nu a apărut menarha în decurs de trei ani de la creșterea sânilor.
Simptome premenstruale
Cu câteva zile înainte de menstruație, apariția menstrei poate fi semnalată prin simptome și semne emoționale și comportamentale (tensiune sau anxietate, stare depresivă, schimbări de dispoziție și iritabilitate sau furie, schimbări ale apetitului, insomnie, retragere socială, putere redusă de concentrare) sau de semne și simptome fizice precum: durerile articulare sau musculare, durerile de cap, oboseala, creșterea în greutate (legată de retenția de lichide), balonarea, sensibilitatea sânilor, aparițiea acneei, constipația sau diareea.
Amenoreea și dismenoreea
Amenoreea, absența unei sau a mai multor menstre, poate apărea din cauza unui spectru larg de cauze, precum deficiențe anatomice ale tractului reproductiv și tulburări hormonale. O cantitate semnificativă de stres asupra adolescentei poate provoca disfuncții hipotalamice, ceea ce duce la o situație numită „amenoree hipotalamică”. Sângerarea uterină anormală și, în special, subtipul de sângerare uterină disfuncțională, este o urgență ginecologică în timpul adolescenței, iar dismenoreea sau menstruația dureroasă este cea mai frecventă problemă pentru care adolescentele și părinții lor apelează la medic.
Perioada adolescenței. Pubertatea
Adolescența este o etapă importantă în viața umană marcată de debutul pubertății. Adolescența este definită ca vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani și este o etapă de tranziție între copilărie și maturitate, în timpul căreia apar schimbări fizice și mentale semnificative. Termenul „pubertate” se referă la suma tuturor modificărilor fiziologice corporale care au loc în adolescență, ceea ce duce la maturizarea sexuală.
La femei, menarha este reperul major al pubertății și, în ciuda variațiilor internaționale, apare de obicei între 12 și 13 ani în populațiile - din țările dezvoltate. De la începutul anilor 1800 până la jumătatea anilor 1950, menarha a apărut la vârste din ce în ce mai tinere, dar nu a mai existat niciun declin în ultimii 45-50 de ani.
Menarha apare de obicei, în termen de 2-3 ani de la dezvoltarea sânilor și de când părul pubian începe să crească. La 98% dintre adolescente, menstruația va debuta până la vârsta de 15 ani, vârsta medie fiind de 12,43 ani. Doar 10% dintre femei au menstruația la vârsta de 11,11 ani, în timp ce 90% au menstruația la vârsta de 13,75 ani.
Prima menstruație este asociată cu o diversitate de modificări biologice care cuprind aspecte fiziologice, sexuale, emoționale și cognitive. Modificări fiziologice asociate cu pubertatea adesea se manifestă în moduri complexe și unice și fetele pot avea o varietate de reacții la astfel de schimbări.
Se pare că există o relație între greutatea corporală și debutul menarhei, deoarece primele menstruații anterioare au fost observate la fetele obeze. În schimb, malnutriția, bolile cronice, tulburările de alimentație și nivelurile înalte ale activității fizice sunt asociate cu menarhe întârziate.
În timpul primului an ginecologic (primul an după menarhă), intervalul ciclului mediu este de 32,2 zile, variind de obicei de la 21 la 45 de zile. Durata normală a fluxului menstrual depășește rareori 7 zile, iar pierderea medie lunară de sânge este estimată la 35 ml, variind de la 10 la 80 ml.
Pubertatea precoce la fete a fost definită de specialilști ca prezența oricărei caracteristici sexuale secundare la o fată înainte de vârsta de 8 ani sau debutul menstruației înainte de 10 ani.
În 90% din cazuri, pubertatea precoce este idiopatică și este legată de eliberarea prematură a gonadotropinelor. Cauzele pubertății precoce pot fi împărțite în dependente de gonadotropină (pubertatea precoce „adevărată” sau „centrală”) și independente de gonadotropină.
Cauze dependente de gonadotropină:
• motive idiopatice (antecedente familiale, obezitate);
• leziuni intracraniene (tumori, hidrocefalie);
• tumori secretoare de gonadotrofină;
• hipotiroidism.
Cauze independente de gonadotropină:
• hiperplazia suprarenală congenitală;
• tumorile secretoare de steroizi sexuali (suprarenale sau ovariene);
• sindromul McCune-Albright;
• ingerarea sau administrarea de estrogen exogen.
Pubertatea întârziată poate fi definită ca absența menstruației până la vârsta de 14 ani la fetele cu caracteristici sexuale secundare nedezvoltate.
Cauzele care pot duce la debutul întârziat al pubertății pot fi:
• întârzierea constituțională a pubertății și a creșterii;
• malnutriția;
• existența unei boli cronice;
• insuficiența ovariană prematură prodromală;
• insuficiența ovariană spontană idiopatică (cu cariotip normal);
• sindromul Turner;
• disgenezia gonadică pură;
• ooforita autoimună;
• radiațiile sau chimioterapia;
• galactozemia;
• mutarea genei receptorului FSH;
• deficitul de gonadotrofină;
• anosmia;
• leziunile hipotalamice sau hipofizare, de exemplu, tumori;
• rarele mutații inactivate ale genelor care codifică FSH, LH sau ale acestora receptori.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pediatrics - Menstruation in girls and adolescents: using the menstrual cycle as a vital sign
https://pediatrics.aappublications.org/content/118/5/2245.short
BMC public health - The experience of puberty in Iranian adolescent girls: a qualitative content analysis
https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2458-12-698
Best Practice & Research Clinical Obstetrics & Gynaecology - Menstrual disturbances in puberty
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1521693409001394