Vitamina K poate ajuta la combaterea COVID-19, spun cercetătorii

Pe măsură ce cercetările asupra noului coronavirus avansează, specialiștii vin cu informații cu privire la forma de manifestare a virusului și posibile metode de prevenție.

O descoperire a fost făcută în rândul mai multor pacienți internați la terapie intensivă sau decedați, în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2, care aveau o deficiență semnificativă de vitamina K. Această vitamină se regăsește în anumite alimente, precum spanac, ouă, brânzeturi maturate sau cu mucegai albastru, iar cercetătorii sunt încrezători în faptul că o atenție sporită asupra alimentației poate fi un răspuns la cum putem combate boala.  

Un studiu observațional, din luna mai 2020, efectuat de un grup de oameni de știință olandezi, pe o serie de pacienți internați la spitalul Canisius Wilhelmina din orașul Nijmegen, Olanda, pune în lumină beneficiile surprinzătoare ale vitaminei K în raport cu noul coronavirus. Legătura a fost descoperită în urma identificării unei deficiențe de vitamina K la pacienții care au manifestat cele mai grave simptome. 

Una dintre formele de manifestare ale bolii COVID-19 este coagularea sângelui, ceea ce duce la degradarea fibrelor elastice de la nivelul plămânilor. Vitamina K este ingerată prin alimente și absorbită în tractul gastrointestinal, iar unul din rolurile sale în organism este producția de proteine care controlează procesul de coagulare a sângelui, protejându-ne, astfel, de diverse afecțiuni ale plămânilor. 

Studiul din cadrul spitalului Canisius Wilhelmina a fost realizat între 12 martie și 11 aprilie 2020, în parteneriat cu Institutul pentru Cercetare Cardiovasculară din Maastricht, unul dintre cele mai mari centre de acest fel din Europa, și a cuprins 134 de pacienți spitalizați pentru COVID-19, alături de un grup de control de 184 de persoane neinfectate, cu vârste asemănătoare. 

În urma acestor descoperiri, oamenii de știință olandezi caută fonduri pentru a demara un studiu clinic, în scopul consolidării acestei cercetări. Cu toate acestea, ei încurajează populația să consume cât mai multe alimente bogate în vitamina K, cu excepția persoanelor care urmează un tratament cu anticoagulante. Vitamina K este lipsită de riscuri și poate fi asimilată din alimente, așadar este la îndemâna oricui. 

Recomandări pentru persoanele cu deficiență de vitamina K

Pentru persoanele cu deficiență majoră de vitamina K, specialiștii recomandă suplimentele alimentare care, deși nu pot lupta împotriva bolii în sine, vor fi de ajutor pentru menținerea sănătății sistemului vascular, al celui osos și al plămânilor. 

 
 

Așadar, există două tipuri de vitamina K, și anume K1 și K2. În ceea ce privește vitamina K1 și prezența sa în alimente, există mai multe fructe și legume recomandate, și anume spanacul, broccoli, legumele verzi (varza kale, varza de Bruxelles, pătrunjelul, mărarul) și afinele. Vitamina K2 are o absorbție mai bună în organism și se regăsește, în special, în brânzeturile maturate și în cele cu mucegai albastru. 

O delicatesă japoneză, numită natto, este, de asemenea, foarte bogată în vitamina K2. Natto se prepară din boabe de soia fermentate în paie de orez și este un aliment adesea consumat la micul dejun, în Japonia și alte țări asiatice. 

În opinia cercetătorilor olandezi, efectele benefice ale acestui fel de mâncare merită un studiu aprofundat, având în vedere că, în regiunile din Japonia în care consumul de natto este foarte popular, nu s-au raportat decese în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2. 

Următorul pas al oamenilor de știință este să efectueze un studiu clinic pe o populație de pacienți bolnavi de COVID-19, cărora să le administreze, în mod aleatoriu, un medicament placebo sau vitamina K. Vitamina va fi administrată în doze semnificative pentru a vedea dacă, într-adevăr, proteinele anticoagulante din organism sunt activate de prezența acesteia, dar și pentru a identifica beneficiile reale aduse plămânilor. 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Sante Magazine - La vitamine K pourrait aider à lutter contre Covid-19, selon des chercheurs
https://www.santemagazine.fr/actualites/actualites-sante/la-vitamine-k-pourrait-aider-a-lutter-contre-covid-19-selon-des-chercheurs-443288
The Guardian - Vitamin K found in some cheeses could help fight Covid-19, study suggests
https://www.theguardian.com/science/2020/jun/05/vitamin-k-could-help-fight-coronavirus-study-suggests 
Studiul Reduced Vitamin K Status as A Potentially Modifiable Prognostic Risk Factor in COVID-19, publicat în PrePrints, în aprilie 2020, autori: Anton S.M. Dofferhoff , Ianthe Piscaer , Leon J. Schurgers ORCID logo , Jona Walk , Jody M.W. van den Ouweland , Tilman M. Hackeng et al.
https://www.preprints.org/manuscript/202004.0457/v2 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0