Vitamina D poate proteja adulții mai tineri împotriva cancerului colorectal

Noile cercetări sugerează că un consum redus al alimentelor bogate în vitamina D, cum ar fi produsele lactate, peștele, ciupercile și ouăle, este unul dintre principalii responsabili de riscul cancerului colorectal.

Cancerul colorectal (cancer de colon sau rect) este al treilea cel mai frecvent tip de cancer și a treia cauză principală a deceselor cauzate de cancer în Statele Unite.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Chiar dacă incidența generală a cancerului colorectal a scăzut în ultimele 2 decenii, numărul adulților mai tineri diagnosticați cu boala a crescut. Dacă tendințele actuale continuă, cercetătorii estimează că până în 2030, aproape 11% din cancerele de colon și 23% din cancerele rectale vor apărea la adulții cu vârsta sub 50 de ani.

Obezitatea și sedentarismul, principalele cauze ale cancerului colorectal

Aproximativ jumătate dintre persoanele cu cancer colorectal cu debut precoce nu au antecedente familiale ale bolii sau factori de risc genetici cunoscuți, astfel încât schimbarea stilului de viață și a tiparelor de dietă poate juca un rol important în incidența crescândă a acesteia. Cercetătorii au legat deja cancerul colorectal cu debut precoce de obezitate și stiluri de viață sedentare.

Mai multe studii au descoperit că vitamina D protejează împotriva cancerului colorectal în general, dar niciunul nu s-a concentrat asupra formei cu debut precoce a bolii.

„Schimbările dietetice din ultimele decenii sunt unul dintre numeroșii factori de risc potențiali pe care îi studiem în legătură cu cancerul colorectal cu debut precoce”, a declarat dr. Kimmie Ng, care conduce Centrul pentru cancer colorectal Young-Onset la Dana-Farber Cancer Institute din Boston.

TESTARE PCR COVID-19

„Știm că dieta și stilul de viață sunt strâns legate de cancerul colorectal în general (indiferent de vârsta diagnosticului), deci este logic să explorăm dacă unii dintre factorii de risc care s-au schimbat recent - cum ar fi vitamina D - pot contribui la apariția cancerului colorectal cu debut precoce”, a declarat medicul pentru Medical News Today.

Vitamina D din alimente și suplimente

Dr. Ng și colegii ei de la Harvard T.H. Școala de sănătate publică Chan din Boston și alte instituții au analizat date privind dieta, stilul de viață și istoricul medical al 116.429 femei asistente medicale cu vârsta cuprinsă între 25 și 42 de ani. Asistentele medicale au participat la Nurses ’Health Study II (NHS II), care a început în 1989.

În acest studiu prospectiv, participanții completează chestionare la fiecare 2 ani despre stilul lor de viață, informații medicale și alte informații legate de starea de sănătate.

De asemenea, ei răspund la întrebări mai detaliate despre dieta lor, într-un chestionar privind frecvența alimentelor, la fiecare 4 ani.

Cercetătorii au folosit datele colectate pentru a estima aportul total de vitamina D al voluntarilor, provenită din dieta și suplimentele lor.

Între 1991 și 2015, au existat 111 cazuri recent diagnosticate de cancer colorectal cu debut precoce în rândul participanților.

După evaluarea impactului altor riscuri asociate, cum ar fi fumatul, consumul de alcool, consumul de carne roșie și comportamentele sedentare, cercetătorii au constatat că aportul total de vitamina D a fost asociat semnificativ cu un risc redus de cancer colorectal cu debut precoce.

Efectul protector părea a fi mai mare pentru vitamina D din alimente, în special produse lactate, decât din suplimente.

Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, o asociere între aportul scăzut de vitamina D și precursorii bolii, cunoscuți sub numele de adenoame și polipi.

„Descoperirile noastre sugerează că doar 300 UI de vitamina D (aproximativ 3 pahare de lapte pe zi) pot fi asociate cu un risc scăzut cu 50% de apariție a cancerului colorectal cu debut precoce”, a spus dr. Ng.

Consum redus de lactate crește riscul de cancer colorectal

Cercetarea a descoperit o legătură deosebit de puternică între aportul de vitamina D din sursele lactate și riscul redus de cancer colorectal.

Autor principal Hanseul Kim, dr. la Harvard T.H. Școala de sănătate publică Chan a declarat că scăderea consumului de lactate din anii 1980 ar putea explica parțial incidența crescândă a cancerului colorectal cu debut precoce.

„Deși suprapunerea tendințelor în timp ar putea fi o coincidență, este interesant faptul că incidența crescută a cancerului colorectal cu debut precoce și consumul scăzut de lactate se întâmplă în același timp în întreaga lume”, a spus ea.

Medicul explică că ar putea fi întâmplătoare constatarea că vitamina D din dietă pare să aibă un efect protector mai puternic decât vitamina D din suplimentele alimentare. O altă posibilă explicație ar putea fi că anumiți nutrienți din multivitamine ar putea compensa efectele benefice ale vitaminei D.

Ar putea exista, de asemenea, factori suplimentari în dietă, cum ar fi calciul, care ar putea contribui, alături de vitamina D, la reducerea  riscului, a adaugat dr. Kim.

Dar autorul a subliniat, de asemenea, că nu înțeleg pe deplin mecanismul care stă la baza diferențelor posibile între vitamina D din alimente și suplimente.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru consolidarea dovezilor

Dr. Manju George, consultant în probleme medicale la Alianța pentru Cancerul Colorectal, a declarat pentru MNT că un cancer colorectal cu debut tânăr reprezintă mai mult de 10% din toate cazurile de cancer colorectal și că această incidență este în creștere.

„Studiile observaționale precum acesta evidențiază rolul dietei și a factorilor specifici, cum ar fi vitamina D, față de incidența crescută a debutului precoce [de cancer colorectal], dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a trage concluzii solide”, a spus ea.

„După cum au concluzionat autorii studiului, trebuie să se lucreze în continuare cu o dimensiune mai mare a eșantionului pentru a confirma aceste rezultate înainte ca nivelurile adecvate de vitamina D să fie recomandate ca strategie pentru reducerea potențială a [cancerului colorectal] la adulții tineri, declară dr. George.

Autorii notează câteva limitări ale cercetării lor, în special numărul relativ mic de cazuri de cancer colorectal cu debut precoce apărute în timpul studiului.

Cu toate acestea, aceștia subliniază că relația dintre aportul de vitamina D și incidența precursorilor cancerului colorectal, care au fost mult mai numeroși, au dovedit rezultatele.

O altă limitare majoră a studiului este că participanții erau toți de sex feminin și mai ales albi. Prin urmare, concluziile s-ar putea să nu se aplice bărbaților și grupurilor etnice sau rasiale non-albe. 


Sursa foto: Bibliografie
Bibliografie:
Trends in vitamin D intake from food sources among adults in the Minneapolis St Paul, MN Metropolitan area, 1980–82 through 2007–2009

Total Vitamin D Intake and Risks of Early-Onset Colorectal Cancer and Precursors


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0