Verbina: proprietăți, beneficii și contraindicații

Verbina sau iarba sacră este o plantă perenă specifică Europei și Asiei, care aparține familiei Verbenaceae. Planta are frunze sub formă de solzi și flori mov-pal, dispuse pe o tulpină înaltă, sub formă de lumânare. Verbina este folosită de secole ca remediu natural, deoarece are multiple beneficii pentru sănătate. 

Proprietățile și beneficiile verbinei

Verbina conține peste 20 de compuși vegetali benefici pentru sănătatea organismului, inclusiv iridoide, flavonoizi și triterpenoide. Unul dintre potențialele beneficii ale verbinei stă în proprietățile antitumorale. Mai multe studii pe animale sugerează că iridoidele, triterpenoidele și uleiurile esențiale care se găsesc în compoziția verbinei pot ajuta în inhibarea dezvoltării tumorilor și, mai mult, chiar induce moartea celulelor canceroase. Cercetătorii sunt de părere că activitatea antitumorală stă, în principal, în acțiunea a două tipuri de glicozide (clasă din care fac parte și iridoidele), alături de cea a triterpenoidelor. 

În plus, citralul, care este un compus de bază în uleiul esențial de verbină, posedă efecte anticancerigene dovedite, prin distrugerea programată a celulelor canceroase. Deși aceste proprietăți ale verbinei sună deosebit de promițător, este nevoie de teste clinice pe oameni pentru a verifica dacă se aplică, sau nu, și organismului uman. 

Verbina protejează celulele nervoase

[{ads-medicina-alternativa-first}]

Verbina poate, de asemenea, proteja celulele nervoase. Mai precis, extractul de verbină poate fi de efect în tratamentul anumitor afecțiuni de ordin neurologic și cerebral. Cercetările pe șoareci sugerează că glicozidul numit verbenalină, unul dintre compușii verbinei, poate îmbunătăți semnificativ leziunile la nivelul creierului, survenite după un atac cerebral. Acest lucru deoarece verbenalina susține dezvoltarea de vase sangvine noi în creier, care îi vor furniza oxigen, ceea ce va duce la îmbunătățirea funcției mitocondriale a acestuia. 

Mitocondriile sunt responsabile cu producția de energie la nivel celular, iar acestea au nevoie de oxigen pentru a funcționa cum trebuie. Fără oxigen, producția de energie scade, ceea ce produce dezechilibre în activitatea celulară și, posibil, dezvoltarea unor afecțiuni ale sistemului nervos. 

Prin urmare, verbenalina poate asigura suficientă energie și aport sangvin la nivelul creierului, îmbunătățind, astfel, funcționalitatea sa după un atac cerebral. Mai mult, extractul de verbină poate împiedica pierderea de neuroni în cadrul bolii Alzheimer. Cercetătorii sugerează că acest lucru se întâmplă deoarece verbina poate reduce toxicitatea unei peptide numite beta-amiloid, a cărei acumulare în organism este un important factor de toxicitate asociat cu boala neuro-degenerativă. 

Tonic cerebral

Un alt beneficiu al verbinei stă în reducerea anxietății, precum și în rolul anticonvulsiv. În acest sens, verbina este folosită de mult timp în medicina naturistă ca tonic cerebral. Studii pe animale din trecut au demonstrat că extractul de verbină are proprietăți anxiolitice, comparabile cu cele ale diazepamului. Cercetătorii consideră că acest lucru se datorează conținutului semnificativ de flavonoizi și taninuri, cunoscute pentru proprietățile anxiolitice și sedative.  

În plus, extractul de valeriană poate fi de ajutor în managementul convulsiilor sau al crizelor specifice anumitor afecțiuni neurologice, cum ar fi epilepsia, prin scurtarea duratei acestora. Acest beneficiu este datorat verbeninei, compus adesea utilizat în tratamentul epilepsiei.  

Verbina este cunoscută și pentru proprietățile antimicrobiene. În contextual în care rezistența la antibiotice a devenit o problemă globală, cercetările indică faptul că verbina poate fi un candidat bun în lupta împotriva bacteriilor și fungilor rezistenți la antibiotice, precum Staphylococcus aureus, Escherichia coli (E. coli) și Salmonella Typhi (S. Typhi) . 

Compușii vegetali din uleiul essential de verbină, precum citralul, sunt apreciați pentru activitatea lor antimicrobiană. Flavonoizii pot, de asemenea, susține această activitate. În plus, aceștia pot inhiba atașarea bacteriilor de gazdă și neutraliza efectul toxic al acestora asupra celulelor umane. 

Printre alte beneficii ale verbinei se numără:

  • Proprietăți antiinflamatorii: utilizarea topică a extractului de verbină are proprietăți antitinflamatorii și poate ajuta în atenuarea retenției de apă.
  • Susținerea sănătății gingivale: infuzia de verbină poate fi de folos în atenuarea simptomelor gingivitei cronice și ale inflamației gingivale.
  • Susținerea sănătății cardiovasculare: cercetări pe șoareci sugerează că verbenalina poate reduce leziunile survenite la nivelul țesutului cardiac.
  • Proprietăți antidiareice și antispastice: Rădăcina de verbină, utilizată în infuzie, poate atenua simptomele diareice și antispastice. 

Cum se folosește verbina

Deși multe proprietăți ale verbinei sunt susținute de cercetări, planta este folosită, în special, în medicina tradițională și în cea homeopatică, în tratamentul unei varietăți largi de afecțiuni. De exemplu, în Etiopia, frunzele verbinei sunt folosite în tratamentul infecțiilor urechii, în timp ce rădăcina este utilizată ca remediu pentru amigdalită. Planta, în întregime, este consumată pentru atenuarea durerilor abdominale. 

În medicina tradițională, verbina este folosită pentru stimularea lactației la femeile care alăptează, deși această proprietate nu este susținută de dovezi științifice. Verbina se regăsește în numeroase suplimente alimentare pentru atenuarea simptomelor de anxietate, stres și insomnie, și vine sub formă de tinctură, pudră sau unguent. Verbina poate fi consumată și sub formă de infuzie, dar gustul este deosebit de amar. Florile verbinei sunt adesea folosite ca ornament în deserturi sau cocktailuri și sunt comestibile. 

Reacții adverse și precauții de consum

Deși verbina este considerată o plantă sigură pentru consum și este bine tolerată de majoritatea consumatorilor, există o serie de reacții adverse de care trebuie să știi, înainte de a o consuma. 
Cercetările sugerează că extractul de verbină, consumat pe durata sarcinii, poate fi asociat cu malformații la făt. Deși studiile au fost făcute pe șoareci, consumul de verbină sau de produse cu verbină în timpul sarcinii nu este recomandat. 

În plus, nu se cunosc efectele compușilor din verbină asupra laptelui mamar, prin urmare se recomandă ca verbina să nu fie consumată nici pe durata alăptării, pentru siguranța bebelușului. O ultimă contraindicație este adresată persoanelor care suferă de deficiență de fier. Anumite cercetări indică faptul că ceaiul de verbină poate inhiba absorbția de fier din alimentație cu până la 59%. Dacă vrei să beneficiezi de proprietățile relaxante, anxiolitice și antiinflamatorii ale verbinei, fără riscurile associate, poți opta pentru un supliment pe bază de magneziu și vitamina B6 sau pentru ceaiul de sau suplimentele pe bază de valeriană, care are proprietăți similare cu cele ale verbinei.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - What Is Vervain? All You Need to Know
https://www.healthline.com/nutrition/vervain-verbena
Very Well Health - The Health Benefits of Vervain
https://www.verywellhealth.com/vervain-health-benefits-4587384

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0