Varsta influenteaza evolutia clinica si moleculara a cancerului colorectal?

Cancerul colorectal este cea mai frecventa neoplazie a tractului gastrointestinal si cea de-a doua in clasamentul mortalitatii prin cancer.

Tipic, cancerul colorectal este o afectiune a varstnicilor, cu mai mult de 90% dintre pacienti cu varste de peste 55 de ani. In timp ce incidenta cancerului colorectal se mentine relativ stabila la adultii varstnici, la pacientii cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani aceasta a crescut progresiv.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Majoritatea cazurilor de cancer colorectal la tineri sunt sporadice, doar 16% dintre cancere avand un factor predispozant si 23% avand un istoric familial pozitiv. La ora actuala, exista o serie intreaga de controverse legate de prognosticul pacientilor tineri diagnosticati cu cancer colorectal. Cancerele colorectale diagnosticate la tinerii adulti sunt entitati genetice si clinice distincte, potential cu agresivitate superioara cancerelor diagnosticate la varstnici.

Pacientii cu cancer colorectal cu varste sub 50 de ani prezinta mutatii genetice si pattern histologic diferit, comparativ cu pacientii cu varste mai inaintate, cu o frecventa net superioara a metastazelor sincrone, a instabilitatii microsatelitice si chiar mutatii ale genelor BRAF. Prezenta atat a mutatiilor BRAF, cat si a instabilitatii microsatelitare reprezinta un motiv pentru initierea terapiei target care are drept tinta aceasta gena, cat si pentru imunoterapie (in cazul instabilitatii microsatelitare).

Pacientii cu varste sub 30 de ani prezinta un profil molecular si histologic distinct, cu predominanta diverselor mutatii genetice, printre care CTNBB1, precum si o rata mai scazuta a mutatiilor APC. Mutatiile CTNBB1 se asociaza cu o crestere a prevalentei si altor cancere, printre care cancerele endometriale sau meduloblastoame. Mutatiile APC se asociaza frecvent cu un prognostic mai bun.

Din punct de vedere histologic, pacientii foarte tineri prezinta o prevalenta pentru celulele cu "inel in pecete", comparativ cu grupa de varsta 30-50 de ani, histologie care istoric se asociaza cu un prognostic negativ. Concluzia este ca neoplaziile colorectale la pacientii foarte tineri prezinta o patogeneza net diferita, comparativ cu cancerele dezvoltate in restul populatiei.

In ciuda factorilor de prognostic negativ, evolutia acestui grup de pacienti este mult mai favorabila. Cand sunt luati in calcul factori care tin de tumora, pacient, tratament, etc. oarecum surprinzator, pacientii tineri prezinta un plus in ceea ce priveste supravietuirea generala. Acesta concluzie este in contradictie cu unele studii mai vechi, care sugerau ca pacientii tineri prezinta un prognostic negativ.

Care sunt alti factori de risc implicati in cancerul colorectal?

Numerosi factori de risc asociati cu stilul de viata au fost legati de dezvoltarea unui cancer colorectal. De fapt, expertii spun ca asocierea dintre alimentatie, greutate si activitatea fizica si riscul de cancer colorectal este una dintre cele mai puternice asocieri pentru orice tip de cancer.

Supraponderalitatea sau obezitatea

In cazul in care o persoana este obeza sau supraponderala, riscul de a dezvolta cancer colorectal (si riscul de deces de pe urma acestei forme de cancer) este mai mare. Supraponderalitatea (in special daca persoana are grasime in zona abdominala si in jurul organelor) creste riscul de cancer la colon si de cancer rectal atat la barbati, cat si la femei. Aceasta asociere pare sa fie mai puternica, insa, la barbatii.

Sedentarismul

Daca persoana nu este activa si nu face miscare, exista un risc mai mare de a dezvolta cancer la colon. Pe de alta parte, oamenii care sunt mai activi din punct de vedere fizic au un risc mai scazut in fata acestei forme de cancer.

Anumite diete

Expertii spun ca o dieta care este bogata in carne rosie (vita, porc, miel sau ficat) si in carne procesata (mezeluri, alte tipuri de carne) creste riscul de cancer colorectal.

Prepararea carnii la temperaturi foarte mari (prin prajire, pe gratar, pe jar) va crea substante chimice care ar putea creste riscul de cancer, insa nu se stie clar cat de mult ar putea creste acest lucru riscul de cancer colorectal.

Fumatul

Persoanele care au fumat multi ani au un risc mai mare decat nefumatorii sa dezvolte cancer colorectal si sa moara din cauza acestui tip de cancer.

Consumul excesiv de alcool

Aceasta boala a fost asociata cu consumul moderat spre excesiv de alcool. Expertii spun ca limitarea cantitatii de alcool (nu mai mult de 2 bauturi pe zi, in cazul barbatilor, si nu mai mult de 1 bautura pe zi, in cazul femeilor) ar putea avea multe beneficii, cum ar fi un risc redus de a dezvolta multe forme de cancer.

Boala aceasta are si factori de risc care nu pot fi modificati, iar varsta este unul dintre ei.

Varsta inaintata

Riscul de cancer colorectal creste pe masura ce avansam in varsta. Si adultii tineri pot face aceasta boala, insa ea este mai frecventa la persoanele de peste 50 de ani.

Antecedentele medicale de polipi colorectali sau de cancer colorectal

Daca persoana are in antecedente polipi adenomatosi, ea are un risc crescut de a dezvolta cancer colorectal. Acest lucru este valabil mai ales daca polipii sunt mari, daca numarul lor este mare sau daca oricare dintre ei prezinta displazie.

Daca pacientul a avut in trecut cancer colorectal, chiar daca tumora a fost complet extirpata, exista un risc mai mare de a dezvolta noi cancere, in alte parti ale colonului si rectului.

Istoric de boli inflamatorii intestinale

Daca persoana are o boala inflamatorie intestinala (fie colita ulcerativa, fie boala Crohn), riscul ei de a dezvolta cancer colorectal este crescut.

Antecedente in familie de cancer colorectal sau polipi adenomatosi

Expertii spun ca aproape 1 din 3 persoane care dezvolta cancer colorectal are alti membri in familie care au avut boala. Un risc crescut il au persoanele care au avut o ruda de gradul intai (parinte, frate sau copil) cu cancer colorectal. Si persoanele care au membri in familie care au avut polipi adenomatosi au un risc crescut de cancer de colon.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

American Cancer Society - https://www.cancer.org/cancer/colon-rectal-cancer/causes-risks-prevention/risk-factors.html

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0