Vaccinul ROR nu cauzează autism, arată noi dovezi
Vaccinul ROR nu cauzează autism, arată noi dovezi
Vaccinul ROR nu cauzează autism, arată noi dovezi
O nouă revizuire a datelor de la peste 20 de milioane de copii arată că vaccinul ROR, care protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei nu este asociat cu autismul.
Vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) a fost autorizat pentru utilizare în 1971, după teste care au arătat că reacțiile adverse la acest vaccin combinat nu au fost mai grave decât la oricare dintre vaccinurile unice existente. Folosirea lui s-a răspândit pe tot globul, ceea ce a dus la eradicarea rujeolei în multe țări.
În ciuda acestui fapt, vaccinul ROR a făcut obiectul multor controverse, în special, din cauza unui studiu din 1998 care leagă vaccinul de autism. Studiul a fost ulterior dovedit a fi fraudulos și a fost discreditat, dar nu înainte de a primi o largă publicitate, ceea ce a dus la concepții greșite despre vaccin, care au influențat populațiile lumii pentru multă vreme.
O revizuire actualizată a dovezilor a confirmat din nou că vaccinul ROR este eficient și nu este asociat cu autismul. Biblioteca Cochrane, care examinează studii de cercetare medicală pentru a ajuta profesioniștii din domeniul sănătății să ia decizii bazate pe dovezi, a publicat această nouă revizuire.
ROR, un vaccin eficient și sigur
Ultima analiză se baza pe o revizuire din 2012, care a concluzionat că există dovezi serioase pentru siguranța și eficacitatea vaccinului ROR. Această actualizare din 2020 include 74 de noi studii pe care oamenii de știință le-au publicat începând cu 2012. Cercetătorii implicați acum afirmă că, în această revizuire actualizată, au dorit să evalueze eficacitatea, siguranța și daunele pe termen lung și pe termen scurt ale vaccinului ROR.
Revizuirea include date despre trei tipuri de vaccin: ROR, RORV (un vaccin combinat care protejează, de asemenea, împotriva varicelei) și ROR + V, folosit când profesioniștii din domeniul sănătății fac separat vaccinul ROR și pe cel anti-varicelă, dar în timpul aceleiași programări. În total, analiza a inclus 138 de studii cu date de la 23 de milioane de copii. Aproximativ 63% dintre studii au evaluat daunele potențiale cauzate de vaccinuri (13 milioane de copii), în timp ce restul de 37% (10 milioane de copii) au analizat cât de eficiente au fost vaccinurile pentru prevenirea bolilor respective.
Studiul a constatat că o doză de vaccin ROR a fost 72% eficientă în prevenirea oreionului, o boală care poate provoca simptome asemănătoare gripei și umflarea severă a glandelor salivare. Ratele de succes cresc la 86% după două doze de vaccin, iar numărul cazurilor de oreion ar scădea de la aproximativ 7% la 1%.
Pentru rujeolă, ratele de succes sunt mult mai mari. Analiza a constatat că doar o doză de vaccin ar preveni 95% din cazurile de rujeolă. Primirea a două doze de vaccin este la fel de eficientă și ar preveni încă 1% dintre cazuri. Vaccinarea copiilor cu o singură doză de ROR ar reduce numărul total de cazuri de rujeolă de la 7% la sub 0,5%, arată statisticile.
S-a constatat că o doză de vaccin este 89% eficientă în prevenirea rubeolei. Rubeola provoacă doar o erupție la copii, dar poate fi gravă dacă o femeie o contractă în timpul sarcinii, deoarece poate duce la avort sau poate provoca surditate la copil.
Datele despre varicelă au arătat că două doze de vaccin pot preveni 95% dintre cazuri, chiar și după 10 ani. Cu toate acestea, datele privind varicela proveneau dintr-un singur studiu.
Autismul nu are legătură cu vaccinul ROR: apare și la copii nevaccinați
Deși sunt eficiente în prevenirea bolilor virale, vaccinurile au și riscuri. Unii copii pot dezvolta febră sau erupții cutanate după vaccinare, de exemplu. Cercetătorii au identificat, de asemenea, anumite asocieri cu vaccinul ROR, cum ar fi apariția unei crize febrile (din cauza temperaturii ridicate) și a unei afecțiuni de coagulare a sângelui numită purpură trombocitopenică idiopatică.
Cu toate acestea, echipa de cercetare spune că riscul apariției acestor probleme (mai mic de 1%) este mult mai mic decât riscurile pe care le prezintă bolile în sine. Savanții au dorit să analizeze în mod special și alte riscuri pe care publicul le percepe ca fiind asociate cu vaccinurile, cum ar fi autismul.
Revizuirea rezumă datele obținute din două studii care au inclus aproape 1,2 milioane de copii, care arată că ratele de diagnosticare a autismului sunt similare la copiii care fac vaccinul ROR și la cei care nu. De asemenea, cercetătorii nu au găsit nicio dovadă pentru o legătură între vaccin și alte boli pe care publicul larg le-a corelat anterior cu administrarea ROR, cum ar fi encefalita, diabetul, bolile inflamatorii intestinale și astmul.
Pe baza acestor date, oamenii de știință continuă să recomande vaccinul ROR pentru utilizare globală, mai ales că, în 2018, de exemplu, 140.000 de persoane au decedat din cauza rujeolei, în special copii sub 5 ani.
Sursă foto. Shutterstock
Bibliografie:
Medical News Today - Review says MMR vaccine is effective, does not cause autism
https://www.medicalnewstoday.com/articles/review-says-mmr-vaccine-is-effective-does-not-cause-autism
WHO - Measles
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/measles