Un tip de hidrogel ar putea fi util în tratamentul bolii Parkinson (studiu)

Cercetătorii de la Universitatea Națională Australiană, în colaborare cu Institutul Florey de Neuroștiințe și Sănătate Mentală, au dezvoltat un nou tip de hidrogel care ar putea transforma radical modul în care este tratată boala Parkinson.

În prezent, boala Parkinson nu se vindecă, dar sunt disponibile tratamente care ajută la ușurarea simptomelor și la menținerea calității vieții. Tratamentele includ terapii de susținere, cum ar fi fizioterapia, medicamentele și, pentru unii dintre pacienți, intervenții chirurgicale. În acest context, o echipă de cercetare a dezvoltat un tip de hidrogel care ar putea avea un efect revoluționar asupra modului de tratare a bolii Parkinson.

Speranțe noi pentru tratarea mai eficientă a bolii Parkinson

Noul material este fabricat din aminoacizi naturali - elementele constitutive ale proteinelor - și acționează ca o poartă de acces pentru a facilita transferul sigur al celulelor stem în creier și pentru a restabili țesutul deteriorat prin eliberarea unei proteine care permite creșterea numită GDNF. Prin introducerea celulelor stem într-un gel, acestea sunt expuse la mai puțin stres atunci când sunt injectate în creier și sunt integrate mai ușor și cu succes.

Când se aplică energie asupra hidrogelului, substanța se transformă într-un lichid care permite injectarea în creier printr-un capilar foarte mic folosind un ac, spun oamenii de știință. Odată ajuns în creier, gelul revine la forma sa solidă și oferă suport celulelor stem pentru a înlocui neuronii dopaminergici pierduți. Autorii studiului afirmă că prin utilizarea tehnicii hidrogelului s-a demonstrat o supraviețuire crescută a neuronilor dopaminergici altoiți și s-a redat mișcarea într-un model animal de boală Parkinson. 

Pe de o parte, deși medicamentele care au legătură cu dopamina sunt un tratament ușor de utilizat pentru persoanele care trăiesc cu boala Parkinson, multe au efecte secundare nedorite care se agravează în timp. Transplantul de celule stem livrat în acest hidrogel, pe de altă parte, evită multe dintre aceste efecte secundare și ar putea oferi o intervenție unică pentru a susține nivelurile de dopamină în deceniile următoare, consideră investigatorii.

În plus, acest gel oferă speranță și pacienților care au suferit de alte afecțiuni neurologice. Hidrogelul are potențialul de a trata și pacienții care au trecut printr-un accident vascular cerebral și, în urma unor teste de succes efectuare pe animale, se pare că ar putea fi chiar folosit pentru a trata genunchii sau umerii deteriorați. Când au apelat la această tehnologie a gelului cu celulele stem, cercetătorii au văzut o îmbunătățire uriașă în mișcarea coordonată a membrelor animalelor și au observat și recuperarea generală a funcției motorii.

Tehnologia hidrogelului este rentabilă și ușor de fabricat la scară mare și se speră că tratamentul ar putea fi disponibil în curând în spitale. Mai întâi, însă, este nevoie de studii clinice. Cercetătorii concluzionează că este necesar să aibă toate datele în ceea ce privește siguranța, eficacitatea și aprobarea de reglementare înainte de a putea duce această tehnologie în clinici, dar speranța acestora este că tehnologia poate fi disponibilă pentru utilizare într-un viitor nu prea îndepărtat.

Cum se tratează în prezent boala Parkinson?

Cum spuneam, tratamentul bolii Parkinson vizează ușurarea simptomelor și menținerea calității vieții, deoarece în prezent nu se cunoaște o metodă de vindecare a afecțiunii. În primele etape ale bolii, este posibil să nu se recomande niciun tratament, doar consulturi medicale regulate și stabilirea unui plan de îngrijire. 

Când simptomele sunt mai prezente, există mai multe terapii care pot face viața cu boala Parkinson mai ușoară și pot ajuta pacientul să facă față zilnic acestor simptome. De exemplu, pacientul poate lucra cu un kinetoterapeut pentru a ușura rigiditatea musculară și durerile articulare cu ajutorul exercițiilor fizice. Un fizioterapeut poate ajuta pacientul să-și îmbunătățească mersul și flexibilitatea.

Multe persoane cu boala Parkinson au dificultăți la înghițire (disfagie) și probleme cu vorbirea. Un terapeut de vorbire și limbaj poate ajuta pacientul să combată aceste probleme prin predarea exercițiilor de vorbire și de înghițire sau prin furnizarea de tehnologie de asistență.

Pentru unele persoane cu boala Parkinson, modificarea dietei poate ajuta la ușurarea unor simptome. Modificările pot include creșterea cantității de fibre din alimentație și asigurarea că persoana bea suficientă apă pentru a reduce riscul de constipație. Consumul de mese mici și dese poate fi util pentru a evita probleme cu tensiunea arterială scăzută, cum ar fi amețelile la ridicarea rapidă în picioare.

De asemenea, pot fi recomandate unele medicamente pentru a îmbunătăți principalele simptome ale bolii Parkinson, cum ar fi tremorul și problemele de mișcare. Nu toate medicamentele disponibile sunt utile pentru toți pacienții, iar efectele pe termen scurt și lung ale fiecăruia sunt diferite. 

De obicei, medicii prescriu trei tipuri principale de medicamente și anume levodopa, agoniști ai dopaminei și inhibitori ai monoaminooxidazei-B. Pacientul trebuie să meargă regulat la consulturi medicale pentru ca medicul să observe dacă starea se schimbă.

Majoritatea persoanelor cu boala Parkinson au nevoie în cele din urmă de acest medicament numit levodopa. Medicamentul este absorbit de celulele nervoase din creier și transformat în dopamină chimică, utilizată pentru a transmite mesaje între părțile creierului și nervii care controlează mișcarea.

Creșterea nivelului de dopamină cu ajutorul acestui medicament îmbunătățește de obicei problemele de mișcare. Se ia sub formă de tabletă sau lichid și este adesea combinat cu alte medicamente, cum ar fi benserazida sau carbidopa. Aceste medicamente împiedică levodopa să fie descompusă în fluxul sangvin înainte ca aceasta să aibă șansa de a ajunge la creier. De asemenea, reduc efectele secundare date de levodopa, care includ senzație și rău, oboseală și ameţeală.

Agoniștii dopaminei acționează ca un substitut pentru dopamina din creier și au un efect similar, dar mai ușor în comparație cu levodopa (pot fi adesea administrate mai rar decât acest medicament).

Inhibitorii monoaminooxidazei-B, inclusiv selegilina și rasagilina, sunt o altă alternativă la levodopa pentru tratamentul precoce al bolii Parkinson. Aceștia blochează efectele unei enzime sau a unei substanțe cerebrale care descompune dopamina (monoaminooxidaza-B), crescând nivelul de dopamină.

Inhibitorii de catecol-O-metiltransferază sunt prescriși pentru persoanele aflate în stadiile avansate ale bolii Parkinson. Aceștia previn descompunerea levodopa de către enzima catecol-O-metiltransferază.

Când simptomele Parkinson devin dificil de controlat numai cu ajutorul comprimatelor, pot fi luate în considerare o serie de alte tratamente, cum ar fi injecții cu apomorfină sau stimularea profundă a creierului (implantarea chirurgicală a unui generator de impulsuri similar cu un stimulator cardiac).

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Wiley Online Library - Tissue Programmed Hydrogels Functionalized with GDNF Improve Human Neural Grafts in Parkinson's Disease
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/adfm.202105301
1. Studiul „Tissue Programmed Hydrogels Functionalized with GDNF Improve Human Neural Grafts in Parkinson's Disease”, apărut în Advanced Functional Materials (2021). DOI: 10.1002/adfm.202105301, autori: Cameron P. J. Hunt et al.
NHS - Treatment - Parkinson's disease
https://www.nhs.uk/conditions/parkinsons-disease/treatment/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0