Un test de sange detecteaza proteinele care au legatura cu boala Alzheimer

O echipa de cercetatori din Australia si din Japonia a dezvoltat un test de sange pentru a detecta semnele precoce ale bolii Alzheimer, o maladie care distruge practic celulele creierului.

Acest test noninvaziv a fost dezvoltat pentru a detecta prezenta unor proteine toxice (proteinele beta-amiloide), despre care se stie ca sunt prezente in randul oamenilor afectati de boala aceasta, iar testul a reusit sa detecteze proteinele cu o acuratete de 90%, potrivit studiului citat de CNN, publicat la inceputul anului 2018 in jurnalul "Nature".

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Echipa de cercetatori a studiat testul acesta pe 121 de pacienti din Japonia si pe 252 de pacienti din Australia, cu niveluri diferite ale starii de sanatate, variind de la o sanatate buna a creierului pana la tulburari cognitive usoare sau pana la boala Alzheimer.

Ideea ce sta in spatele acestui test este de a prezice prezenta si nivelurile proteinelor beta-amiloide in creierul unei persoane. Inmultirea anormala a acestor proteine in creier este un semn al bolii Alzheimer, cea mai intalnita forma de dementa.

Si alte echipe de cercetatori au dezvoltat teste similare pentru a detecta prezenta bolii Alzheimer, iar unul dintre teste, dintr-un studiu din 2017, s-a dovedit a fi eficient in proportie de 86% in ceea ce priveste sensibilitatea si specificitatea.

"Acest test este cel putin la fel de bun ca tehnicile actuale de scanare a creierului si depaseste, de departe, testele de sange existente", a declarat Colin Masters, profesor specializat pe cercetarea in domeniul dementei la Melbourne's Florey Institute of Neuroscience and Mental Health, cel care a condus acest studiu important.

Insa cercetatorii au avertizat ca aceste teste de sange sunt inca departe de a fi aplicate, practic, in medicina clinica. Debutul bolii Alzheimer poate veni cu 30 de ani inainte ca pacientul sa se confrunte cu orice fel de simptome, cum ar fi pierderea memoriei.

Nu exista un test concret pentru a determina debutul timpuriu al dementei, iar pacientii cu deteriorari cognitive sunt diagnosticati pe baza unei evaluari atente, utilizandu-se tehnicile de scanare a creierului si testele mintale concise, potrivit Societatii contra bolii Alzheimer, din Marea Britanie.

Studiul acesta a folosit mostre de sange luate de la pacienti, pentru a detecta nivelurile proteinelor toxice din sange si, in schimb, a prezis cat de multe proteine de acest gen se gasesc in creierul persoanelor studiate.

Nu exista niciun tratament disponibil pentru boala Alzheimer, dar detectarea precoce a acestei maladii poate accelera accesul la terapie. Echipa de cercetatori a tinut sa sublinieze ca este nevoie de mai multe studii in acest domeniu, pe o populatie mult mai mare, pentru ca rezultatele de la final sa fie mai concludente si pentru a putea fi aplicabile.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

"Acesta nu este un test de sange pentru dementa, despre care oamenii care sunt ingrijorati in privinta memoriei si puterii lor de concentrare ar trebui sa isi intrebe medicii daca il pot face. Nu toti oamenii care au proteine beta-amiloide prezente in creier vor suferi de dementa si nu toti oamenii care sufera deja de dementa se vor dovedi ca vor avea proteine beta-amiloide in creier", a declarat Rob Howard, profesor de psihiatrie de la University College London, care nu a fost implicat in acest studiu.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0