Uleiuri esențiale care ajută la tratarea vânătăilor

Aplicarea uleiurilor esențiale pentru vânătăi este o modalitate de a accelera procesul de vindecare, de a reduce durerea și inflamația și de a îmbunătăți aspectul acestor leziuni temporare. Iată ce uleiuri pot contribui la tratarea vânătăilor!

Vânătăile sunt unele dintre cele mai frecvente leziuni ale pielii și apar atunci când vasele de sânge dintr-o anumită zonă sunt rupte, permițând celulelor sangvine să se acumuleze sub o anumită zonă a pielii. Acest lucru ar putea fi cauzat de aplicarea unei forțe semnificative, cum ar fi lovirea sau efectuarea unor exerciții fizice excesive care presează pielea. 

Pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră devine mai subțire, ceea ce înseamnă că vânătăile  pot fi mai frecvente. Simptomele vânătăilor apar în etape. Inițial, este posibil să se observe un semn roșu, cauzat de inflamație, care ulterior se schimbă în albastru, violet sau negru, din cauza acumulării de sânge. 

Acest lucru este adesea însoțit de sensibilitate a pielii, durere, inflamație, umflare sau mâncărime. În decurs de câteva zile până la câteva săptămâni, în funcție de vârstă și de cât de repede se vindecă organismul, vânătaia va deveni galbenă sau verde pe măsură ce leziunea începe să se vindece. Durerea tinde să se disipeze pe măsură ce culoarea vânătăii scade. 

Ce poți face pentru a stimula vindecarea mai rapidă a vânătăilor? Ia în calcul utilizarea unor uleiuri esențiale, care pot contribui la tratarea vânătăilor prin îmbunătățirea procesului de vindecare, datorită proprietăților antiinflamatoare, analgezice și antioxidante.

Uleiuri esențiale care pot fi utilizate ca remediu pentru vânătăi

Multe uleiuri esențiale pot ajuta la tratarea vânătăilor, în special uleiul de geranium, lemongrass, rozmarin, lavandă, arnică, chiparos și tămâie.

Uleiul de mușcată (genranium) crește circulația sângelui

Uleiul esențial de mușcată poate fi un bun remediu pentru vânătăi, deoarece stimulează producția de țesut nou și crește circulația sangvină la locul unei vânătăi. Deși acest lucru poate duce inițial la o inflamație suplimentară, procesul de vindecare va avea loc mult mai rapid.

4-5 picături de ulei de mușcată pot fi amestecate într-o lingură de ulei de tip bază cum ar fi cel de migdale sau de cocos, apoi se aplică pe vânătaie. Atenție, acest ulei nu trebuie utilizat într-o formă nediluată, deoarece poate provoca iritații.

Uleiul de lemongrass poate combate durerea asociată cu vânătaia

Când apare o vânătaie, aceasta este de obicei rezultatul unei lovituri, iar aplicarea uleiului esențial de lemongrass ajută la eliminarea acelei dureri, datorită proprietăților sale analgezice. De asemenea, poate reduce umflarea în jurul zonei de vânătăi, ceea ce permite o vindecare mai rapidă. 5 picături de ulei de lemongrass se diluează într-o lingură de ulei de cocos și se masează ușor zona afectată de vânătaie, de 2-3 ori pe zi.

Uleiul de rozmarin ajută la scăderea inflamației

Un alt remediu pentru vânătăi este și uleiul de rozmarin. Acesta conține o serie de antioxidanți puternici și compuși antiinflamatori, care pot regla răspunsul imun la vânătăi, pot ajuta la scăderea inflamației a stresului oxidativ. Acest lucru poate contribui la o recuperare mai rapidă.

3-4 picături de ulei de rozmarin se diluează într-o lingură de ulei purtător se aplică pe locul vânătăii sau se pun câteva picături nediluate în apa caldă de baie și se scufundă complet zona învinețită.

Uleiul de lavandă minimizează vânătăile

Uleiul esențial de lavandă pare să prevină formarea vânătăilor sau, cel puțin, să le minimizeze aspectul. Există anumite proprietăți astringente și antiinflamatorii în acest ulei care pot împiedica curgerea sângelui în zona de impact, ceea ce înseamnă că dacă uleiul este aplicat imediat după lovirea zonei de piele se poate evita în întregime apariția vânătăii.

Foarte eficient atunci când este folosit imediat după rănire, uleiul esențial de lavandă se folosește nediluat (cam 3 picături) pe zona în care urmează să se formeze vânătaia pentru ușurarea durerii și pentru prevenirea vânătăilor grave.

Și uleiul de arnică poate fi utilizat pentru tratarea vânătăilor

Acest ulei bogat în nutrienți are un potențial analgezic și antiinflamator puternic, așa că este adesea folosit ca ulei purtător pentru alte uleiuri mai puternice ca remediu pentru vânătăi. Cu toate acestea, chiar și singur, uleiul de arnică poate ușura durerea și poate absorbi căldura unei vânătăi, ajutând ca procesul de vindecare să înceapă.

De exemplu, se pot amesteca părți egale de ulei de arnică, ulei de lavandă și ulei de arbore de ceai, se aplică pe locul vânătăii și se lasă să acționeze pentru a reduce durerea și pentru a îmbunătăți aspectul pielii.

Uleiul de chiparos stimulează vindecarea vânătăilor

Similar cu alte uleiuri de pe această listă, uleiul de chiparos poate să blocheze eficient acumularea și colectarea sângelui prin stimularea circulației și pornirea rapidă a procesului de vindecare. Aplicat cât mai repede, acest ulei poate atenua chiar și aspectul unei vânătăi grave.

Imediat după o vătămare despre care se presupune că va duce la vânătăi, se aplică 3-5 picături din acest ulei, diluat într-un ulei purtător, cum ar fi uleiul de migdale sau de cocos. Acest lucru ar trebui să calmeze durerea și să reducă aspectul viitoarei vânătăi.

Uleiul de tămâie reduce aspectul vânătăilor

Și uleiul de tămâie poate fi un remediu pentru vânătăi. Anumiți compuși antioxidanți și stimulatori găsiți din uleiul de tămâie au fost corelați cu reducerea aspectului neplăcut al vânătăilor. Acest ulei poate fi aplicat direct după o rănire sau în timpul procesului de recuperare când vânătaia este foarte decolorată. Uleiul de tămâie se poate folosi nediluat și este adecvat pentru a fi utilizat și pe pielea copiilor (2-3 picături) când au căzut, de exemplu, și li se învinețește pielea de pe genunchi sau alte zone.

Deși proprietățile calmante ale acestor uleiuri esențiale în tratarea vânătăilor se pot dovedi de ajutor, e bine de reținut că sunt substanțe foarte puternice și concentrate care pot provoca iritații și inflamații dacă nu sunt utilizate corect. De aceea, este important ca aceste uleiuri esențiale să fie diluate, cum spuneam, în uleiuri de tip bază. De asemenea, e bine să se ceară preventiv sfatul medicului de familie sau al unui fitoterapeut legat de utilizarea în siguranță a uleiurilor esențiale. 

Dacă vânătăile nu se estompează sau dacă se constată apariția unor vânătăi cronice și inexplicabile pe corp acest lucru poate fi un indicator al unor probleme de sănătate mai grave care necesită un consult medical.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Organic Facts - Essential Oils For Bruises Healing
https://www.organicfacts.net/essential-oils-bruises-healing.html
AGS - The Life Cycle of Bruises in Older Adults
https://agsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1532-5415.2005.53406.x


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0