Uleiul esențial de obligeană are efecte antireumatice și calmante

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului esențial de obligeană pot fi atribuite proprietăților sale antireumatice, antispasmodice, antibiotice și calmante.

Obligeana este cunoscută încă din vremea romanilor, fiind utilizată de secole și de indieni și având un un loc important în sistemul de practici medicale Ayurveda. Această plantă este originară din Asia de Sud, și crește cel mai bine în locuri cu apă, mlăștinoase. La noi în țară crește în special pe marginea apelor curgătoare, în zone montane. 

Uleiul esențial de obligeană este derivat din rădăcinile proaspete sau uscate ale plantei. Componentele acestui ulei esențial sunt acorenona, alfa calacorenul, alfa aselinenul, beta asarona, calamendiolul, calamusenona și diverse alte substanțe. Deși toxic, uleiul esențial de obligeană pare să aibă multe proprietăți medicinale, deși cercetările științifice asupra benficiilor lui sunt limitate.

Uleiul esențial de obligeană este antireumatic, antiartritic și stimulează circulația

[{ads-medicina-alternativa-first}]

Acest ulei este deosebit de revigorant pentru nervi și circulația sângelui. Astfel, stimulează circulația în zonele afectate și atenuează durerile și umflăturile asociate cu reumatismul, artrita și guta. De asemenea, ajută nutrimentele și oxigenul să ajungă în fiecare parte a corpului. O bună circulație este asociată și cu stimularea metabolismului.

Are proprietăți antispasmodice

Uleiul esențial de obligeană este cunoscut pentru proprietățile sale antispasmodice și relaxante, fiind deosebit de eficient împotriva spasmelor nervoase. Prin urmare, poate fi administrat în caz de tulburări nervoase, dar numai în cantități foarte mici și după ce s-a cerut sfatul unui fitoterapeut. Având în vedere natura sa toxică, acest ulei acționează ca un antibiotic, proprietate care poate fi folosită pentru combaterea infecțiilor, atât intern cât și extern.

Poate avea efecte pozitive asupra tulburărilor nevrotice

Acest ulei esențial are un efect răcoritor asupra creierului (în mod evident, acest lucru se întâmplă doar atunci când este luat în doze foarte mici, de una, maxim două picături într-o linguriță de miere, pentru că, în caz contrar, efectele pot fi devastatoare). Uleiul de obligeană activează căile neuronale și este, de asemenea, de ajutor în tratarea tulburărilor nevrotice. În plus, unele persoane au declarat că acest ulei induce și menține o stare de spirit pozitivă.

Impulsionează memoria și are efect calmant

Acest ulei are și efecte de stimulare a memoriei, fiind indicat spre administrare persoanelor care suferă sau au suferit pierderi de memorie din cauza îmbătrânirii, a traumelor sau din alte motive. Ajută, de asemenea, la repararea anumitor leziuni ale țesuturilor creierului și neuronilor. În plus, uleiul esențial de obligeană ajută și la menținerea sănătății sistemului nervos, contribuind la recuperarea după șocuri, reducând riscul de crize epileptice, atacuri de isterie și diverse afecțiuni nervoase.

Poate avea și un efect tranchilizant

O doză mică din acest ulei poate induce somnul și poate funcționa ca un calmant cu eficiență sporită. Acest lucru poate fi de mare ajutor pentru persoanele care suferă de insomnie cronică sau de lipsă de somn temporară. Uleiul esențial de obligeană relaxează corpul și mintea, inducând o stare de relaxare propicei odihnei.

Alte beneficii ale uleiului esențial de obligeană

Acest ulei poate fi utilizat pentru tratarea nevralgiei, cauzată de presiunea exercitată pe un nerv cranian de vasele care îl înconjoară și care declanșează dureri acute și umflarea zonei. Uleiul esențial de obligeană face ca vasele de sânge să se contracte și să reducă presiunea asupra nervului cranian. Mai mult, datorită efectului său tranchilizant și calmant asupra creierului și a nervilor, reduce senzația de durere. Acest ulei este folosit și pentru tratamentul durerilor de cap și vertijului, alături de un sedativ, precum și pentru tratarea problemelor gastrice precum ulcerul și gastrita.

Uleiul esențial de obligeană se poate combina, pentru a obține diverse efecte pentru sănătate, cu uleiurile esențiale din lemn de cedru, scorțișoară, lavandă, oregano, rozmarin, patchouli, arbore de ceai și ylang-ylang.

Atenție! Uleiul esențial de obligeană conține un compus numit asoronă, care este toxic și considerat cancerigen. De asemenea, are efecte narcotice și poate să provoace convulsii și halucinații dacă este administrat în doze mari. Cercetările au arătat că, dacă este administrat pe cale orală în doze necorespunzătoare, poate cauza convulsii prelungite și chiar apariția unor tumori. Prin urmare, ingestia uleiului esențial de obligeană trebuie făcută doar la sfatul și sub îndrumarea unui medic. Femeile însărcinate ar trebui să evite strict utilizarea acestui ulei, deoarece poate produce avortul, și nu este indicat nici celor care alăptează.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Organic Facts - 10 Best Benefits Of Calamus Essential Oil
https://www.organicfacts.net/health-benefits/essential-oils/health-benefits-of-calamus-essential-oil.html
Web MD - Calamus
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-778/calamus

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0