Ulcerul cornean: Cauze, simptome și tratament

Ulcerul cornean este o afecțiune inflamatorie a ochiului, care se manifestă prin secreții, roșeață și senzație dureroasă a ochilor și vedere încețoșată. Acesta este cauzat de o infecție a corneei, care se manifestă ca un abces. 

Cauze și factori de risc

Majoritatea cazurilor de ulcer cornean sunt cauzate de o infecție bacteriană, care afectează corneea și care se poate produce în urma unui accident sau traumatism la nivelul ochiului. Persoanele care poartă lentile de contact sunt, în special, predispuse la iritarea ochilor, ceea ce poate duce la apariția ulcerului cornean. Acest lucru se întâmplă deoarece lentila de contact, atunci când este aplicată sau scoasă, exercită presiune pe suprafața ochiului, ceea ce poate produce mici leziuni ale epiteliului și, pe această cale, să permită accesul bacteriilor în ochi. 

Dacă obișnuiești să porți lentile de contact, poți scădea acest factor de risc prin practicarea unei igiene temeince a mâinilor și a ochilor, în special înainte de a le pune sau a le scoate. Pe lângă infecția bacteriană, există și alte cauze determinante ale ulcerului cornean, cum ar fi infecțiile fungice sau parazitare. Câteva dintre acestea sunt:

  • Fusarium – este o clasă de fungi asociată cu infecția numită keratită fungică, care se produce frecvent la persoanele care poartă lentile de contact și care folosesc produse necorespunzătoare de curățare a lentilelor.
  • Acanthamoeba – este numele unei categorii de paraziți destul de des întâlniți, care pot penetra în ochi și cauza keratita amibiană, o infecție gravă ce poate duce la lezionarea permanentă a corneei și, chiar, la pierderea vederii. Aceste microorganisme sunt adesea prezente în apa de la robinet, piscine, bazine, jacuzzi-uri și alte surse de apă. Este important de luat aminte că persoanele purtătoare de lentile, care nu și le scot înainte de a intra în bazin sau piscină, sunt mult mai expuse la riscul de ulcer cornean cauzat de keratita amibiană.
  • O altă cauză a ulcerului cornean este infecția cu virusul herpes simplex, sau herpes ocular, care poate afecta straturile de suprafață ale ochiului dar, uneori, poate invada și țesuturile profunde. 
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu în ultimul rând, ulcerul cornean poate fi declanșat și de alți factori, precum uscăciune a ochilor, alergii sau infecții ale corpului. Afecțiunile inflamatorii, precum scleroza în plăci și psoriazisul, dar și anumite carențe ale sistemului imunitar, pot avea, ca efect advers, ulcerul cornean.  

Diagnostic și tratament

Dacă suspectezi că ai ulcer cornean, sau orice tip de infecție la nivelul ochilor, este important să mergi la medic. Netratat, ulcerul cornean poate duce la tulburări de vedere și, în anumite cazuri, la pierderea vederii a ochiului afectat. 

Diagnosticul se face în baza unui consult clinic la medicul oftalmolog, iar tratamentul implică, cel mai adesea, aplicarea topică a unui antibiotic unguent (dacă infecția este de natură bacteriană). Pentru a stabili, cu exactitate, natura infecției, este posibil ca medicul să preleveze o mostră din lichidul ocular pentru analize. În acest sens, zona afectată a ochiului, precum și dimensiunea infecției, își spun cuvântul și dictează dacă este nevoie de o mostră pentru analize sau nu. Astfel, dacă ulcerația se petrece în centrul corneei, este posibil ca infecția să se vindece mai greu, ceea ce poate duce la deteriorarea permanentă a vederii. Din păcate, acest risc rămâne prezent și în cazul diagnosticării și tratării timpurii. 

Dacă ai suferit, recent, un traumatism la nivelul ochilor, medicul poate investiga posibilitatea infectării cu fusarium (keratită fungică), mai ales dacă impactul asupra ochiului a fost cauzat de materie organică, de exemplu – o creangă de copac.

În majoritatea cazurilor de ulcer cornean cauzat de keratită fungică, ochiul este deja compromis de anumite afecțiuni/tulburări preexistente, precum o carență a sistemului imunitar. Diagnosticul de keratită fungică se realizează cu ajutorul unei evaluări microscopice a culturilor prelevate din lichidul ocular, iar tratamentul presupune atât administrarea de medicamente antifungice, pe cale orală, cât și prin aplicare topică, în funcție de gravitatea ulcerației. Șansele de recuperare totală în urma unei keratite fungice depind de dimensiunea și gravitatea infecției.  

În cazurile cele mai severe de infecții rezultate în ulcer cornean se apelează la transplantul de cornee sau keratoplastie, procedură care necesită intervenție chirurgicală, pentru înlocuirea corneei afectate cu una sănătoasă, recoltată de la un donator. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
All About Vision - Corneal Ulcer: Causes And Treatment
https://www.allaboutvision.com/conditions/corneal-ulcer.htm
Science Direct – Keratoplasty
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/keratoplasty

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0