Tumorile nazale și paranazale: simptome, cauze și tratament

Tumorile nazale și paranazale sunt excrescențe anormale care pornesc din interiorul și dimprejurul cavității nazale. Tumorile nazale sunt caracteristice cavității nazale, în timp ce tumorile paranazale se manifestă în spațiile umplute cu aer din nas, numite și sinusuri paranazale. 

Tumorile nazale și paranazale pot fi necanceroase (benigne) sau pot fi maligne (canceroase). Există mai multe tipuri de tumori nazale și paranazale. În functie de tipul de tumoare se poate stabili o schemă de tratament potrivită pacientului.

Cauze și factori de risc

Tumorile nazale și paranazale se formează atunci când, în urma unei mutații genetice, celulele sănătoase ale cavității nazale se transformă în celule anormale. Celulele sănătoase cresc și se reproduc într-un ritm anumit și, în același ritm, mor. Celulele anormale cresc și se reproduc cu o cadență necontrolată, fără a muri. Așadar, acumularea de celule anormale vor ajunge să formeze, la un moment dat, o masă compactă de celule, numită și tumoare. Dacă celulele anormale devin canceroase, acestea pot acapara și țesuturile din jur, separându-se, astfel, de tumoarea inițială pentru a invada alte părți ale corpului, ceea ce se numește metastază.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Factorii de risc ce pot determina apariția tumorilor nazale și paranazale sunt:

  • Fumatul, activ sau pasiv;
  • Expunerea constantă la aer poluat;
  • Expunerea pe termen lung la substanțe chimice și iritante, precum praful de lemn, vaporii de formaldehidă (și derivații săi) sau de prenadez, praful de făină și, nu în ultimul rând, pulberea de crom sau nichel;
  • Infecțiile HPV, care sunt, de regulă, transmise pe cale sexuală. 

Simptome tumori nazale și paranazale

Din păcate, o parte dintre cazurile de cancer nazal și cancer paranazal se produc fără o simptomatologie anume și sunt, de obicei, diagnosticate în stadiul avansat al bolii. În cele mai multe cazuri, formele de cancer nazal sau paranazal fără simptome se descoperă la controlul de rutină, sau în cazuri de afecțiuni inflamatorii, cum ar fi sinuzita sau rinita. 

Există, însă, multe situații în care boala se manifestă simptomatic. Câteva dintre cele mai comune semne și simptome sunt:

  • Sângerări nazale și/sau secreții abundente ale mucoasei nazale;
  • Pierderea simțului mirosului;
  • Probleme de respirație pe nas;
  • Inflamare a feței;
  • Probleme de vedere și/sau ochi injectați;
  • Inflamare a feței sau dureri la nivelul feței;
  • Apariția ganglionilor la nivelul gâtului;
  • Probleme de mobilitate a maxilarului;
  • Ulcerații la nivelul gurii (în special în cerul gurii).

Diagnostic și tratament

Protocolul de diagnostic al tumorilor nazale și paranazale cuprinde o serie de proceduri, și anume:

  • Endoscopia nazală, prin care se introduce un tub subțire, conectat la o cameră video, în interiorul nasului. Camera transmite imaginea din nas pe un ecran, pe care medicul poate vizualiza interiorul nasului și depista țesuturile anormale.
  • Biopsia nazală, care presupune colectarea unui fragment de țesut din nas (probă), în cazul în care s-a constatat prezența unor formațiuni anormale la endoscopie. Proba este, apoi, trimisă la laboratorul de anatomopatologie pentru testare. Cu ajutorul biopsiei se poate afla dacă este vorba de o tumoare malignă sau benignă.
  • Imagistica nazală presupune utilizarea unui aparat CT sau RMN pentru scanarea cavității nazale și identificarea neregularităților. În funcție de situație, medicul poate recomanda și alte investigații medicale.

Tratamentul tumorilor nazale și paranazale diferă de la caz la caz, în funcție de localizarea tumorii și de caracterul celulelor anormale. Metodele convenționale de tratament cuprind intervenția chirurgicală, radioterapia și chimioterapia, precum și îngrijirea paliativă. 

Majoritatea tumorilor nazale și paranazale sunt extirpate prin intervenție chirurgicală. Aceasta poate fi deschisă, prin decopertarea nasului, pentru a avea acces direct la cavitatea nazală sau sinusuri, sau minim invazivă, în care medicul chirurg poate accesa tumoarea fără operație deschisă, cu ajutorul endoscopiei nazale, care îi permite vizualizarea interiorului cavității nazale. 

Radioterapia și chimioterapia sunt metode de anihilare a celulelor canceroase prin raze X și, respectiv, tratament chimic. Acestea pot fi prescrise cu sau fără o intervenție chirurgicală în prealabil, și sunt necesare mai multe sesiuni pentru eliminarea completă a celulelor canceroase. De asemenea, ele pot fi utilizate în tandem pentru tratarea tumorilor.

Îngrijirea paliativă se utilizează pentru ameliorarea simptomelor și a durerilor asociate cu boala. Aceasta se realizează în cadru specializat (în spitale și clinici de specialitate), iar scopul său este îmbunătățirea calității vieții pacienților bolnavi de cancer. 

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nasal-paranasal-tumors/diagnosis-treatment/drc-20354137
https://www.cancer.org/cancer/nasal-cavity-and-paranasal-sinus-cancer/detection-diagnosis-staging/signs-symptoms.html


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0